Începe înscrierea la liceu. De ce trebuie să ţină cont elevii
Între 6 și 14 iulie are loc completarea opțiunilor în fișele de înscriere la liceu de către absolvenții de clasa a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională anul acesta, împreună cu părinții, sub supravegherea profesorilor diriginți.
Foto: Arhivă
Ministerul Educației a publicat miercuri seară ierarhia mediilor obținute de elevi la Evaluarea Națională 2023. În funcție de aceste medii, în ordine descrescătoare, se va face repartizarea elevilor în clasa a IX-a de liceu, pe baza opțiunilor pe care aceştia le vor completa în fișa de înscriere. Repartizarea computerizată are loc pe 19 iulie.
În cazul mediilor egale obținute de elevi la examenul de Evaluare Națională, pentru aceeași opțiune exprimată în fișă, criteriul de departajare va fi nota obținută la proba scrisă la Limba și literatura română de la Evaluare. Următoarele trei criterii sunt, în ordine, nota la Matematică, nota la Limba maternă și media anilor de gimnaziu.
La București există 54 de medii de 10, după aplicarea tuturor acestor criterii de departajare. Metodologia nu prevede niciun alt criteriu de selecție, astfel că, în situația ipotetică în care toți cei 54 ar opta pentru clasa de mate-info bilingv engleză de la „Sava”, unde există doar 28 de locuri la această specializare, liceul ar fi silit să-i admită pe toți.
Cum trebuie completată fișa de înscriere
Pentru a avea mai multe șanse de a ocupa un loc la liceul dorit, elevii și părinții sunt sfătuiți să se orienteze după ultimele medii de intrare de anul trecut și după poziția în ierahia mediilor pe județul respectiv.
În broșura de admitere din fiecare județ sunt trecute codurile liceelor și specializărilor pentru care elevii pot opta. În ordinea descrescătoare a preferințelor aceștia trebuie să treacă aceste coduri pe fișa de înscriere, într-un număr suficient de mare, astfel încât să se asigure că nu vor rămâne nerepartizați.
Elevii trebuie să știe că, pentru specializările la care predarea unei limbi moderne se face în regim bilingv, pot înscrie codul respectiv în fişa de opţiuni, numai dacă au susţinut şi dacă au promovat proba de verificare a cunoştinţelor la limba modernă respectivă şi au pe fişă nota obţinută la această probă. În caz contrar, opţiunea respectivă va fi anulată în momentul repartizării computerizate.
Elevii care optează pentru a studia în alt județ trebuie să completeze codurile liceelor și specializărilor din județul unde vor să înveţe. Completarea codurilor se poate face la școala absolvită sau la centrul special de admitere din județul unde elevul vrea să studieze. După admitere, dosarul trebuie depus la liceul unde elevul a fost admis. La București, dosarul trebuie depus între 20 și 25 iulie și trebuie să conțină cererea de înscriere; cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere; adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională - clasa a VIII-a; foaia matricolă pentru clasele V-VIII (cu calculul mediei generale) și fişa medicală.
Elevii fără Evaluare, repartizați în august
Potrivit Calendarului admiterii la liceu 2023/2024, în primele două etape are loc repartizarea elevilor care au susținut examenul de Evaluare Națională. După aceea sunt repartizați și elevii care nu au susținut examenul. Aceștia sunt repartizaţi de către comisia județeană de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor din gimnaziu. Repartizarea se face conform unei proceduri stabilite de către comisia de admitere județeană, publicată pe site-ul inspectoratului școlar și comunicată unităților de învățământ. La București, primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VIII-a care nu au susținut Evaluarea Națională are loc între 7 și 9 august.
Sursa: adevarul.ro