Începe campania electorală în cele 49 de localități din 32 de județe în care vor avea loc alegerile parțiale
În 49 de unități administrativ-teritoriale din 32 de județe în care vor avea loc în data de 11 iunie alegeri locale parțiale pentru funcția de primar va începe, sâmbătă, campania electorală.
Depunerea candidaturilor pentru funcția de primar a avut loc în perioada 16 — 22 mai. Contestațiile la candidaturi au putut fi depuse până pe 24 mai, fiind soluționate în termen de 24 de ore. Candidaturile rămân definitive în data de 28 mai.
Listele electorale permanente se tipăresc până cel târziu pe 9 iunie, cu două zile înaintea datei alegerilor.
Votarea va începe pe 11 iunie la ora 7.00 și se va închide în aceeași zi la ora 21.00.
Conform Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz.
Alegătorii pot vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea și unde sunt înscriși în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară.
Alegerile locale parțiale se vor desfășura în următoarele circumscripții electorale: județul Botoșani — comuna Vlăsinești, județul Brașov — orașul Râșnov, județul Brăila — comuna Viziru, județul Caraș-Severin — comuna Lăpușnicu Mare, județul Călărași — orașul Lehliu Gară și comuna Unirea, județul Constanța — comuna Nicolae Bălcescu, județul Dolj — municipiul Craiova și comuna Ișalnița, județul Gorj — municipiul Târgu Jiu și comuna Drăguțești, județul Harghita — comuna Siculeni, județul Hunedoara — munucipiul Lupeni și comuna Sălașu de Sus, județul Ialomița — orașul Amara, orașul Fierbinți Târg și orașul Țăndărei, județul Iași — comuna Șipote, județul Ilfov — comuna Jilava, județul Maramureș — oreșul Ulmeni și orașul Baia Sprie, județul Mehedinți — comuna Șimian și comuna Godeanu, județul Neamț — municipiul Roman, comuna Pipirig și comuna Bălțătești, județul Olt — comuna Osica de Sus și comuna Sprâncenata, județul Prahova — orașul Bușteni, orașul Băicoi, comuna Dumbrava și comuna Călugăreni, județul Sălaj — comuna Fildu de Jos, județul Sibiu — comuna Marpod, județul Suceava — comuna Iacobeni și comuna Siminicea, județul Teleorman — comuna Olteni, județul Timiș — comuna Denta, județul Tulcea — comuna Beidaud, județul Vaslui — comuna Fruntișeni, județul Vâlcea — comuna Bujoreni, județul Vrancea — comuna Jariștea.
Pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea în bune condiții a alegerilor locale parțiale din data de 11 iunie a fost aprobată suplimentarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, a bugetului Ministerului Afacerilor Interne cu suma de 7.649.000 lei, precum și a bugetului Secretariatului General al Guvernului pentru Institutul Național de Statistică cu suma de 150.000 lei, potrivit hotărârilor de guvern adoptate în vederea alegerilor locale parțiale.
***
În campania electorală candidații, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, precum și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei și a celorlalte mijloace de informare în masă. De asemenea, în timpul campaniei li se asigură candidaților, în mod nediscriminatoriu, spații corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, cu precizarea că este interzisă organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli în perioada de desfășurare a cursurilor.
În campanie se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu ori a mesajelor de incitare la ură și intoleranță. Totodată, sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă ori etnică, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase.
Până la începerea campaniei electorale primarii au avut obligația să stabilească prin dispoziție locuri speciale pentru afișaj electoral și să asigure amplasarea de panouri electorale în cadrul acestora, ținând seama de numărul partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțelor politice și alianțelor electorale care declară că depun liste de candidați, precum și de candidații independenți. Aceste locuri trebuie să fie situate în zone frecventate de cetățeni, fără stânjenirea circulației pe drumurile publice și a celorlalte activități din localitățile respective.
Primarii sunt obligați să monteze cel puțin un panou electoral și în fiecare sat aparținător sau localitate componentă din unitatea administrativ-teritorială respectivă.
Utilizarea locurilor de afișaj electoral este permisă partidelor politice, alianțelor politice și alianțelor electorale sau organizațiilor minorităților naționale care participă la alegeri și candidaților independenți.
Este interzisă utilizarea de către un competitor a locurilor speciale de afișaj electoral astfel încât să împiedice folosirea acestora de către un alt competitor. Pe un panou electoral fiecare partid politic, alianță politică, alianță electorală sau organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri ori candidat
independent poate aplica numai două afișe electorale.
Un afiș electoral nu poate depăși dimensiunile de 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală — 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură.
Competitorii electorali nu pot utiliza în campanie bannere, mesh-uri, panouri publicitare, steaguri publicitare, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule. În schimb este permisă distribuirea de pliante tipărite, precum și a mesajelor electorale în mediul online.
Afișajul electoral este interzis în alte locuri decât cele stabilite și sunt interzise afișele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.
Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie și, de asemenea, se interzice difuzarea de spoturi de publicitate electorală, invitarea sau prezentarea candidaților în programe, sau comentarii privind campania electorală.
În perioada electorală, în cazul prezentării de sondaje de opinie cu conținut electoral, acestea trebuie însoțite de următoarele informații: denumirea instituției care a realizat sondajul; data sau intervalul de timp în care a fost efectuat sondajul și metodologia utilizată; dimensiunea eșantionului și marja maximă de eroare; cine a solicitat și cine a plătit efectuarea sondajului.
În ziua votării este interzisă prezentarea înainte de ora 21.00 a sondajelor realizate la ieșirea de la urne.
AGERPRES