Începe BIAS 2024: manevre de maximă dificultate în cel mai mare show aviatic internaţional din România, la Băneasa

Începe BIAS 2024: manevre de maximă dificultate în cel mai mare show aviatic internaţional din România, la Băneasa

Aeroportul Băneasa găzduieşte sâmbătă cel mai mare show aviatic cu participare internaţională, Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS), pentru a sărbători 20 de ani de la momentul aderării României la NATO.

Organizatorii promit o nouă ediţie spectaculoasă a BIAS. Foto arhivă

Organizatorii promit o nouă ediţie spectaculoasă a BIAS. Foto arhivă

Cea de-a XIV-a ediţie a acestui eveniment include participarea a peste 100 de aeronave civile şi militare, dar şi peste 150 de piloţi şi paraşutişti din 13 state membre ale alianţei nord-atlantice.

„Este un eveniment foarte important şi pentru noi, aviatorii, nu numai pentru public, dar această ediţie este una deosebită. Avem foarte multe evoluţii, un program foarte compact, veţi vedea tot timpul aeronave în aer. Începând cu ora 10:00, până la 20:30 (sâmbătă - n. r.), nu vom avea niciun minut de pauză”, a anunţat, vineri, George Rotaru, într-o conferinţă de presă, conducătorul demonstraţiei aeriene şi director general al Aeroclubului României.

Programul complet al zilei de 31 august. Foto Facebook/Raw Aviation Crew

Programul complet al zilei de 31 august. Foto Facebook/Raw Aviation Crew

Cel mai aşteptat moment este evoluţia echipei Baltic Bees, formaţia letonă cu un stil de pilotaj unic în lume, care for face spectacol, executând manevre artistice de maximă dificultate cu avioane tip L39 C Albatros, au precizat organizatorii pentru Agerpres .

În ceea ce priveşte piloţii militari români, aceştia vor realiza demonstraţii de forţă supersonică la manşa aeronavelor F-16 Fighting Falcon , IAR-99 Şoim, IAR-99 STANDARD, aeronave de transport C-27J Spartan, C-130 Hercules, aeronave şcoală IAK-52, elicoptere IAR-330 şi IAR-316 B.

De asemenea, printre participanţii la Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition se numără şi poliţia aeriană şi de sprijin pentru desant aerian.

Pe lângă demonstraţiile aviatice, la Aeroportul Băneasa va fi organizată şi o expoziţie, în cadrul căreia Forţele Aeriene Române prezintă aeronave F-16 Fighting Falcon, IAR-99 ŞOIM, C-27J Spartan, elicoptere IAR 330, un radar de joasă/medie altitudine TPS-79R, o instalaţie de lansare a rachetelor sol-aer HAWK, o instalaţie de lansare rachete M903/PATRIOT şi o autospecială EOD.

Forţele Aeriene ale SUA vor veni cu elicoptere Blackhawk şi Sea Stallion, iar Forţele Aeriene ale Germaniei cu F-2000A Eurofighter Typhoon şi cu Sikorsky CH-53 Sea Stallion.

„Forţele Aeriene ale Franţei evoluează cu «Rafale Solo Display», un spectacol realizat cu aeronava supersonică de luptă Dessault Rafale. Polonia participă cu două supersonice Mig-15. De asemenea, din Polonia va participa şi formaţia de parapante Flying Dragons Team, care se remarcă prin efecte pirotehnice şi lasere. Forţele Aeriene ale Greciei vin cu Daedalus Demo Team - aronava Beechcraft T-6 Texan II. Forţele Aeriene ale Olandei aduc cu C 130 Hercules. Ungaria participă cu aeronava Lisunov Li-2, a echipei Goldtimer, dar şi cu elicopterul Mil Mi-2 al Heliforce. Forţele Armate Slovene participă cu Pilatus PC-9”, informează reprezentanţii CNAB în comunicat.

De asemenea, cehii de la Flying Bulls vor zbura cu o formaţie de 4 aeronave XtremeAir Sbach 342, iar Forţele Aeriene ale Croaţiei participă cu elicopterele Black Hawk şi Kiowa.

Spectacolul aerian este garantat de prezenţa aşilor Aeroclubului României - Hawks of Romania, The Pelicans, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings, iar celebrii Iacări Acrobaţi, unici pentru spectacolele lor aeriene care includ efecte pirotehnice, muzică şi lumini, evoluează în aer cu trei aeronave Yak-52, la apusul soarelui.

Din partea aviaţiei civile, Tarom va evolua la BIAS cu o aeronavă comercială.

Printre participanţi se numără, de asemenea, nume consacrate din elita aviaţiei româneşti, din cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă.

Nici în acest an nu lipseşte celebrul pilot lituanian Jurgis Kairys, multiplu campion mondial la acrobaţie aeriană, care evoluează cu Suhoi Su-31, au mai transmis reprezentanţii CNAB.

„Vom avea formaţia de planoare White Wings, vom avea un planor de înaltă acrobaţie, vom avea paraşutiştii care vor sări din cel mai nou avion al Aeroclubului României, un Cessna Caravan, şi vom avea formaţia The Pelicans, formaţie de avioane ultrauşoare care fac spectacol. Avem mulţi invitaţi, avem prieteni şi din Europa, avem un elicopter deosebit din Ungaria (Goldtimer Ll - 2 - n. r.); la fel, un avion care a făcut istorie pe Băneasa în anii '50 - el a fost în dotarea companiei TAROM când s-a înfiinţat-; vom avea avioane care au făcut istorie în forţele aeriene române care, la fel, sunt pe drum din toată România, iar la ora 13:00 aterizează aici, pe Băneasa; avem Iacării Acrobaţi, îl avem pe Jurgis Kairys, iar la final vom avea o formaţie de motoparapante, Flying Dragons. Chiar dacă nu sună interesant acum, veţi rămâne impresionaţi de ce ceea ce vor face, pentru că au foarte multe lumini şi multă pirotehnie. Vă garantez un spectacol deosebit”, a transmis George Rotaru.

Expoziţia de aviaţie generală, General Aviation Exhibition, s-a deschis pe Aeroportul Băneasa de vineri dimineaţă şi poate fi vizitată şi în cursul zilei de sâmbătă, intrarea fiind gratuită.

BIAS 2024 este organizat de CNAB, Forţele Aeriene Române, Aeroclubul României, ROMATSA, ROMAERO şi Clubul Sportiv AIBO, sub patronajul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Economiei.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…