Încep surprizele?/SUA și Ucraina vor semna joi un acord de securitate

Încep surprizele?/SUA și Ucraina vor semna joi un acord de securitate

Președinții american și ucrainean, Joe Biden și Volodimir Zelenski, vor semna joi un acord prin care SUA se angajează să contribuie la asigurarea securității Ucrainei pe termen lung, atât în timpul, cât și după război, scrie BBC .

Anunțul a fost făcut de consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, care se afla în drum spre Italia pentru participarea la summitul G7. Președintele Ucrainei va fi, de asemenea, prezent la summitul care va avea loc în perioada 13-15 iunie.

Grupul celor Șapte, sau G7, include cele mai mari democrații cu economii avansate: Statele Unite, Germania, Japonia, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada.

„Prin semnarea acestui document, trimitem un semnal Rusiei cu privire la hotărârea noastră”, a declarat Jake Sullivan reporterilor.

În acordurile de securitate încheiate cu Ucraina, aliații săi se angajează să ofere asistență militară, să antreneze soldați ucraineni, să ajute la dezvoltarea industriei militare și să facă schimb de informații.

În același timp, aceste acorduri nu conțin o obligație de a lupta pentru Ucraina – pe baza comunicatului inițial al G7, ele pot conține doar o clauză privind consultările urgente în cazul în care, într-o zi, după acest război, Rusia intenționează din nou să atace Ucraina.

Prin urmare, după cum subliniază adesea Kievul, ele nu reprezintă o garanție de securitate „dură” și nu pot înlocui aderarea la NATO, pe care Ucraina o dorește.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii