Încep surprizele? Cine ar fi patronii din acte de la Ferma Dacilor, pensiunea interlopului Cornel Dinicu
Fostul interlop bucureștean Cornel Dinicu, care apare în media ca patron al Fermei Dacilor, nu are nicio legatură „în acte” cu pensiunea din Tohani care s-a făcut scrum marți dimineață, 26 decembrie.
Datele arată că Ferma Dacilor este pusă pe numele a doi asociați, Viorel Marian Olteanu și Adrian Vitomir Ristin, astfel că ei sunt cei care vor fi chemați la parchet pentru a răspunde pentru cele 6 persoane care au murit în incendiu, printre care și un copil.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a deschis marți seară, 26 decembrie, un dosar penal de ucidere din culpă și distrugere în urma tragediei de la Ferma Dacilor, care a luat foc în primele ore ale zilei, după o petrecere privată la care participau 26 de persoane.
Firma nu deținea autorizație ISU, deși construcțiile de pe domeniu sunt din lemn și stuf.
„Pentru obiectivul vizat a fost efectuată o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediată pe timpul controlului și au fost aplicate 6 avertismente. La momentul verificării nu au fost puse la dispoziția inspectorilor documente din care să rezulte momentul punerii în funcțiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării și obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu”, potrivit ISU Prahova.
Cine va răspunde pentru tragedia de la Ferma Dacilor
La audieri vor fi chemați cei doi patroni din acte ai firmei SC Ferma Dacilor Production SRL: Viorel Marian Olteanu și Adrian Vitomir Ristin, urmând a se stabili dacă fostul interlop Cornel Dinicu mai avea sau nu vreun rol în afacere.
Conform ListaFirme.ro, cei doi sunt asociați și beneficiar cu puteri egale, fiecare cu câte 50% din acțiuni, iar administratorul firmei este Adrian Vitomir Ristin.
Pensiunea Ferma Dacilor funcționează așa din 2016, numele lui Cornel Dinicu nefiind menționat nicăieri.
Cu toate acestea, Cornel Dinicu a vorbit pe larg într-un interviu publicat de Observatorulph.ro în 23 noiembrie 2022 despre cum a pus bazele afacerii, recomandându-se a fi adevăratul patron al pensiunii Ferma Dacilor.
„Când îmi vine o idee o fac și la revedere. Mai puține analize și mai puține... E un risc major ca atunci când te apuci de un business să nu faci analize, dar de multe ori în viață mie mi-a ieșit. Am instincte foarte bune, motiv pentru care visez noaptea ceva și ziua fac. Mai greu cu autoritățile care nu se mișcă cu viteza mea... PUZ-ul la clădirea asta a durat patru ani. Dacă stăteam după ei, nu se realiza niciodată clădirea asta. Și în continuare sunt multe... (probleme – n.red.)”, mărturisea Cornel Dinicu.
Ferma Dacilor – profit net de aproape 2 milioane de lei în 2022
SC Ferma Dacilor Production SRL din satul Tohani, județul Prahova a fost înființată pe data de 17.06.2016, având ca obiect de activitate „facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”.
Pe anul 2022, firma a avut următoarele date financiare:
- Cifra de afaceri – 5.492.637 lei
- Profit net – 1.968.939 lei
- Datorii – 1.145.141 lei
- Active imobilizate – 3.092.427 lei.
Primele ipoteze pentru dezastrul de la Ferma Dacilor
Pe parcursul zilei, mai multe persoane au avansat ideea conform căreia focul ar fi fost pus de o mână criminală, iar surse judiciare precizau pentru News.ro că nu este exclusă nicio ipoteză.
Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, declara, marţi după-amiază, că există indicii conform cărora focul a pornit de la mansarda clădirii, şi nu din restaurantul aflat la parter.
La locul incidentului sunt şi specialişti INSEMEX Petroşani pentru a face expertize.
Un puternic incendiu a izbucnit, marţi dimineaţă, la pensiunea Ferma Dacilor, din localitatea Tohani, din judeţul Prahova.
Șase trupuri carbonizate, inclusiv un copil, au fost găsite de către salvatori în pensiune. Pensiunea nu avea autorizaţie de securitate la incendiu. Procurorii au deschis anchetă pentru ucidere din culpă şi distrugere.
„Afacerea Portbagajul” – Trecutul de interlop al lui Cornel Dinicu
Cornel Dinicu, patronul complexului turistic Ferma Dacilor care a luat foc în dimineața zilei de marți, 26 decembrie, are un trecut zbuciumat, numele lui fiind legat de mai multe scandaluri notorii în anii 2000, printre care afacerea „Portbagajul”.
În anii 2000 și anterior, Cornel Dinicu era un personaj cunoscut în lumea interlopă a Capitalei, fiind implicat în celebra afacere „Portbagajul”. Scandalul a izbucnit în ianuarie 2000.
Atunci, Dinicu împreună cu doi complici au furat 500.000 de dolari şi un kilogram de aur în bijuterii din Mercedesul lui Mihai Bucurenciu, liderul interlopilor din cartierele bucureştene Regie şi Giuleşti.
Cornel Dinicu şi cei doi tovarăşi ai săi erau căpeteniile bodyguarzilor din Regie. Bucurenciu a ripostat dur: un complice al lui Dinicu a fost sechestrat şi torturat.
Când poliţia a intrat pe fir, „afacerea” a provocat un adevărat seism public. Poliţiştii au fost acuzaţi de complicitate, s-a descoperit o reţea de traficanţi de droguri şi s-au făcut zeci de arestări. Au fost destituiţi şeful Poliţiei Capitalei şi ofiţeri superiori de la Combaterea Crimei Organizate. Scandalul a reverberat până la ministrul ţărănist de interne, Dudu Ionescu.