Încep înscrierile la grădinițele de vară. Ce trebuie să știe părinții

Încep înscrierile la grădinițele de vară. Ce trebuie să știe părinții

Părinții care nu au cu cine să-și lase copiii pe perioada vacanței de vară pot opta pentru grădinițele și școlile de vară. Înscrierile vor începe în câteva zile, motiv pentru care cine nu și-a pregătit dosarul ar trebui s-o facă urgent. Motivul? În general, locurile se ocupă în ordinea depunerii dosarelor.

Începe bătaia pe locurile la grădinițele de vară. Sursa foto: arhivă

Începe bătaia pe locurile la grădinițele de vară. Sursa foto: arhivă

Înscrierile în programul „Grădiniţa de Vară“ se vor face începând cu data de 10 iunie, deși multe unități de învățământ au furat deja startul. Este vorba despre grădinițele din sectorul 3 al Capitalei, acolo unde părinții au început să depună dosarele încă din primele zile ale lunii mai. Motivul? După scandalul de anul trecut, când sute de oamenii au făcut nopți albe în fața porților pentru a prinde un loc, autoritățile locale au decis să simplifice procedura. Astfel, părinților li s-a pus la dispoziție o platformă online pe care o pot accesa de oriunde.

Însă ce trebuie să știe părinții este faptul că procedura de înscriere se face după anumite criterii bine stabilite și care nu pot fi încălcate. În primul rând, în București, de exemplu, pot fi înscriși doar copiii care au frecventat o grădiniță din sectorul respectiv.

Apoi, prioritate la înscriere au copiii care au frecventat cursurile acelei grădinițe de vară și în anul trecut. Prin urmare, în ceea ce-i privește, putem vorbi despre o reînscriere, care se va desfășura timp de 4 zile, în perioada 10-14 iunie. Cererile noi de înscriere se depun începând cu 17 iunie. Părinții au însă la dispoziție doar 24 de ore să facă acest lucru. În acest caz, prioritate au familiile monoparentale și cele în care ambii părinți lucrează. După această etapă, urmează procesarea cererilor, iar la începutul lui iulie vor fi afișate rezultatele și numărul de locuri rămase. O nouă etapă de înscriere va fi organizată între 8 și 15 iulie, acolo unde lucrurile nu s-au ocupat.

Cum vor funcționa grădinițele de vară din sectorul 6

În sectorul 6 al Capitalei vor fi deschise 12 grădinițe de vară, care vor asigura 3.700 de locuri. Aceste unități de învățământ vor funcționa, unele, doar în luna iulie, altele – doar în august și altele – în ambele luni. „Unitățile de învățământ au fost selectate în funcție de solicitările părinților, de personalul și spațiile disponibile, de istoricul din anii anteriori“, au transmis reprezentanții primăriei într-un comunicat. Printre grădinițele care au intrat în program se numără Grădinița Prichindel, Grădinița Albina, Zâna Florilor, Grădinițele 256, 272, dar și unitatea de învățământ 274. Cât despre programul copiilor, acesta va fi de luni până vineri, între orele 7.30 și 17.30.

Părinții care doresc să-și înscrie copiii la grădinițele de vară din sectorul 6, trebuie să prezinte mai multe documente: adeverință eliberată de grădinița pe care a frecventat-o copilul în anul școlar 2023-2024, certificatul de naştere al copilului, dosarul său medical, cererea de înscriere, cărţile de identitate ale părinţilor sau adeverinţe de salariat ale ambilor părinţi, copie după hotărârea judecătorească prin care sunt reglementate drepturile părinților și ale copilului (unde este cazul).

„Grădinița din vacanța mare“, în sectorul 2

În sectorul 2 al Capitalei vor funcționa 11 grădinițe de vară și o creșă, anunță autoritățile locale. Proiectul „Grădinița din vacanța mare“ se va derula în lunile iulie şi/sau august în: Grădiniţa nr. 23 + creşă, Grădiniţa nr. 135, Grădiniţa nr. 137, Grădiniţa nr. 233, Grădiniţa nr. 138, Grădiniţa nr. 276, Grădiniţa Albinuţa, Grădiniţa Steluţa, Grădiniţa Luminiţa, Grădiniţa Alice, Grădiniţa Ciobănaşul”, precizează autoritățile.

Înscrierile se vor realiza doar fizic, la unitatea de învăţământ pentru care se optează, în limita locurilor disponibile şi în ordinea depunerii solicitărilor. Și aici au prioritate copiii înscrişi în respectiva unitate de învăţământ în anul şcolar 2023-2024. În situaţia în care numărul de cereri pentru o unitate de învăţământ va depăşi numărul locurilor alocate, părintele va fi redirecţionat către cea mai apropiată unitate de învăţământ care mai are locuri disponibile, au anunțat reprezentanții primăriei.

Cum se fac înscrierile online

Înscrierile pentru grădinițele de vară din sectorul 3 al Bucureștiului se fac online, pe site-ul instituției, la adresa scoaladevara.primarie3.ro. Odată ajunși pe această pagină, părinții trebuie să completeze o cerere cu datele de identificare ale copilului, ale mamei și tatălui, trebuie să aleagă perioada în care vor să-l aducă pe cel mic la grădiniță și, nu în ultimul rând, să încarce documentele necesare. Întregul proces nu durează decât două, trei minute, asta dacă toate actele sunt în regulă. Următorul pas: părintele dă click pe un buton și depune cererea de înscriere.

Anul trecut însă lucrurile nu au fost deloc simple. În perioada înscrierilor, părinții care locuiesc în sectorul trei au stat nopți la rând la coadă în fața școlilor pentru a depune dosarele. Frustrați de situație, obosiți și cu nervii întinși la maximum, părinții au cedat, iar de aici până la izbucnirea scandalurilor nu a mai fost decât un pas. Primăria spunea atunci că modalitatea de înscriere cu dosar fizic a fost stabilită de Inspectoratul Școlar București. În final, toți elevii înscriși în programul „Școală după școală“ au fost primiți în program la Școala Gimnazială nr. 51. Vorbim, din fericire, despre o experiență pe care anul acesta nu au mai trăit-o.

De ce nu avem suficiente școli și grădinițe de vară

Școlile, grădinițele și creșele de vară sunt foarte puține, iar cele care funcționează fac cu greu față numărului mare de copii. „Există o cerere foarte mare din partea părinților. Însă acest program nu-i poate obliga pe educatori, învățători, profesori să vină la școală sau la grădiniță în toiul verii, din concediu. Este dreptul lor să refuze, chiar dacă sunt plătiți pentru asta. Iată un motiv pentru care grădinițele de vară sunt atât de puține“, a declarat, pentru „Adevărul“, Dan Tita, președintele Federației Părinților din sectorul 1 al Capitalei. Cătălin Nan, președintele Federației la nivel național, este de părere că o astfel de situație era inevitabilă. „De-a lungul anilor, populația s-a concentrat cu precădere în zonele metropolitane. Orașele mari sunt, multe dintre ele, un adevărat magnet pentru oamenii din rural. Însă sistemul de învățământ a rămas pe loc. Avem același număr de școli, grădinițe și creșe chiar dacă numărul copiilor a crescut. Școlile au devenit neîncăpătoare. Ar trebui să se implice mai mult primăriile, dar și Ministerul Educației“, a explicat acesta. Părintele consideră că un director de școală sau de grădiniță, dacă își dorește cu adevărat, reușește să rezolve această problemă. „Însă este nevoie de o comunicare perfectă cu părinții, de o implicare totală, de o dorință reală care să vină din partea sa. Un director de școală poate implica într-un astfel de proiect întreaga comunitate a părinților. Soluții se găsesc, dar trebuie căutate împreună“. Cătălin Nan este de părere că părinții sunt o sursă nefolosită de sistem, iar acest lucru este total în detrimentul copiilor. „Dacă directorul se implică și atrage asociația de părinți din școală sau grădiniță, cu siguranță împreună vor găsi resursele atât pentru profesori suplinitori, pază, cât și pentru masă caldă”, a mai spus părintele.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…