Incendiul de la închisoarea Evin din Iran: Patru deţinuţi au murit și 61 au fost răniți VIDEO

Incendiul de la închisoarea Evin din Iran: Patru deţinuţi au murit și 61 au fost răniți VIDEO

Patru deţinuţi au murit şi alţi 61 au fost răniţi în urma incendiului de sâmbătă seara de la faimoasa închisoare Evin din Iran, a anunţat duminică Autoritatea judiciară iraniană, conform Agerpres .

Patru persone rănite în incendiul de la închisoarea Evin se află în stare gravă FOTO Profimedia

Patru persone rănite în incendiul de la închisoarea Evin se află în stare gravă FOTO Profimedia

Victimele au inhalat fum, a indicat Mizan Online, care adaugă că deţinuţii decedaţi erau condamnaţi pentru furt.

Incidentul s-ar fi produs pe fondul valului de proteste din Republica Islamică declanşat după decesul tinerei kurde Mahsa Amini, pe 16 septembrie, la trei zile după arestarea sa de către poliţia de moravuri pentru încălcarea codului vestimentar.

Agenţia oficială Irna a relatat sâmbătă seara, citând autorităţile, că în închisoare ar fi avut loc "confruntări" şi a acuzat "huligani" de incendierea unui depozit de îmbrăcăminte, subliniind însă turbulenţele din închisoare "nu au nimic de-a face" cu manifestaţiile din ţară.

În timp ce guvernatorul Teheranului a declarat că a avut loc o revoltă într-o aripă a închisorii care găzduiește mici infractori.

Imagini difuzate în media locale au arătat sâmbătă seara flăcări uriaşe şi un fum gros emanând din închisoarea aflată în nordul capitalei.

Pe fundal s-au auzit împușcături și explozii, notează BBC .

FOTO Profimedia

FOTO Profimedia

Agenția de presă Fars a declarat inițial că exploziile s-au datorat minelor care au izbucnit după o evadare din închisoare.

„Un prizonier care a încercat să evadeze în mijlocul incendiului, a ajuns pe un câmp minat în partea de nord a închisorii”, a raportat agenția de presă.

Mai târziu, însă, a rectificat informația, citând o sursă care spunea că niciun prizonier nu a călcat pe o mină.

"Doar 10 răniţi au fost spitalizaţi", a menţionat autoritatea judiciară, adăugând că patru dintre ei sunt în stare gravă.

FOTO Profimedia

FOTO Profimedia

La Evin sunt închişi şi mai mulţi deţinuţi arestaţi în cursul mişcării de contestare, precum şi străini sau persoane cu dublă cetăţenie, inclusiv americanul Siamak Namazi, arestat din nou săptămâna aceasta după ce fusese eliberat temporar, conform familiei sale. Tot aici ar fi şi celebrul cineast laureat al mai multor premii internaţionale Jafar Panahi şi politicianul reformist Mostafa Tajzadeh.

Într-unul dintre videoclipurile postate pe rețelele de socializare pare că s-a tras cu ceva din afara închisorii, provocând explozii.

Familiile și avocații prizonierilor nu au fost lăsați să se apropie de închisoare aseară, iar drumurile au fost blocate, a declarat familia unui deținut politic pentru BBC Persian.

Membri ai familiilor unor deținuți au spus că nu au reușit să-și contacteze rudele la telefon și că conexiunea la internet din jurul închisorii pare să fi fost întreruptă.

Cu toate acestea, mai târziu, unii prizonieri au putut să-și contacteze rudele pentru a le spune că sunt în siguranță.

Sâmbătă seara o televiziune de stat iraniană a difuzat un reportaj care arată părți ale închisorii ce par în siguranță. Cu toate acestea, jurnalistul iranian în exil Masoud Kazemi - care a petrecut aproape un an în Evin - a spus că raportul a arătat doar zone ale închisorii care nu au fost afectate de incendiu.

Închisoarea a fost mult timp criticată de grupurile occidentale pentru drepturile omului. Human Rights Watch a acuzat autoritățile din închisoare că folosesc amenințări cu tortura și închisoare pe perioadă nedeterminată, precum și interogatorii îndelungate și refuzul asistenței medicale pentru deținuți.

Un grup de hackeri care se autointitulează Edalat-e Ali (Justiția lui Ali) a postat câteva videoclipuri în august anul trecut cu imagini de pe camerele de supraveghere de la închisoarea Evin, care arată cum gardienii lovesc dau maltratează deținuți.

Unele guverne străine ai căror cetățeni sunt ținuți în închisoare și-au exprimat îngrijorarea.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că urmărește evenimentele, în timp ce autoritățile britanice au calificat situația ca având „o evoluție foarte îngrijorătoare”.

De la moartea Mahsei Amini în urmă cu cinci săptămâni, un val de proteste a cuprins Iranul în cea mai îndrăzneață provocare la adresa Republicii Islamice de la înființarea acesteia în 1979.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”