Incendiu criminal la casa fostei şefe a Băncii Centrale a Ucrainei

Incendiu criminal la casa fostei şefe a Băncii Centrale a Ucrainei

Un incendiu provocat de o mână criminală a mistuit marţi casa fostei preşedinte a Băncii Centrale a Ucrainei, Valeria Gontareva, care a denunţat un act de teroare, în timp ce Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorarea, relatează AFP şi agenţii de presă ucrainene.

Amplasată într-o localitate situată la aproximativ 20 km nord de Kiev, casa Valeriei Gontareva a 'ars complet' după ce o sticlă cu o substanţă inflamabilă a fost aruncată în direcţia imobilului peste gard marţi dimineaţă, a relatat ea agenţiei de presă Interfax-Ukraina de la Londra, unde locuieşte în prezent.

'Teroarea continuă', a spus Gontareva, care a suferit o intervenţie chirurgicală după ce a fost lovită de o maşină în centrul Londrei în luna august. La începutul lunii septembrie, o maşină aparţinând nurorii sale, pe care o cheamă tot Valeria Gontareva, a fost incendiată la Kiev.

'Recenta serie de aparente atacuri împotriva persoanei şi bunurilor' Valeriei Gontareva 'este inacceptabilă', a declarat pe Twitter reprezentanţa Comisiei Europene în Ucraina, cerând autorităţilor 'să-i aducă în faţa justiţiei' pe cei vinovaţi 'fără întârziere'.

Preşedintele Volodimir Zelenski a denunţat şi el într-un comunicat o 'crimă brutală'.

Apropiată de fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, Gontareva a fost numită la conducerea Băncii Centrale a Ucrainei în 2014, la puţin timp după începerea conflictului cu separatiştii proruşi în Donbas, ceea ce a declanşat o gravă criză economică în ţară.

Apreciată de Occident pentru reformarea şi asanarea sectorului bancar ucrainean, Valeria Gontareva şi-a părăsit postul în 2018. Ea a fost acuzată de detractori că nu a făcut suficient împotriva devalorizării monedei naţionale.

Aflată în conflict cu oligarhul Igor Kolomoiski, ea afirmă că a primit în trecut ameninţări din partea acestuia. Gontareva îl acuză pe oligarh de sifonarea a 5,5 miliarde de dolari de la prima bancă a ţării PrivatBank, ceea ce a dus la naţionalizarea acesteia într-un moment când banca era în prag de colaps în 2016.

Igor Kolomoiski, revenit în Ucraina anul acesta după ce a stat mai mult timp în străinătate, este considerat un apropiat al preşedintelui Zelenski.

Oligarhul, care încearcă să invalideze naţionalizarea PrivatBank, a apreciat vineri că o 'fereastră bună de oportunităţi' există pentru un 'acord amiabil' după ce s-a întâlnit cu şeful statului şi cu premierul. AGERPRES


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?