Incendiu Bamboo/ Nicușor Dan: Poliția Locală trebuia să dispună închiderea până la obținerea autorizației de funcționare
Președintele Uniunii Salvați România (USR), Nicușor Dan, consideră că Poliția Locală Sector 2 trebuia să dispună închiderea Clubului Bamboo până la obținerea autorizației de funcționare.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Nicușor Dan susține că incendiul produs în Clubul Bamboo din Capitală relevă "importanța unor proceduri administrative clare, inclusiv sancțiuni și cine le dispune, precum și importanța mecanismului de abuz în serviciu, pe care majoritatea vrea să îl mutileze prin ordonanțele" de urgență recente.
"Clubul Bamboo nu avea autorizație de funcționare. Poliția Locală Sector 2 trebuia să dispună închiderea activității până la obținerea autorizației de funcționare. Când Poliția Locală nu funcționează (cum e cazul, neexistând un proces sistematic de control), există două instituții care o pot sancționa: Prefectul și Parchetul. Mecanismul este unul singur: abuzul în serviciu al șefului Poliției Locale. Prin modificarea propusă a Codului penal nu va mai exista abuz în serviciu dacă nu va exista prejudiciu de cel puțin 200.000 lei. Deci, dacă Poliția Locală nu face niciun control timp de un an de zile, în ciuda atribuțiilor sale, nimeni nu răspunde nici administrativ, nici penal", a scris Nicușor Dan pe pagina sa de socializare.
El susține că "Bamboo nu avea autorizație de construire pentru că nu avea proces verbal de recepție a construcției", aceasta "încălcând prevederile autorizației de construire".
"Aici intrăm în zona unei adevărate mafii: există mii de procese verbale care atestă în fals cum construcția respectă autorizația de construire, există mii de înscrieri în Cartea Funciară a construcțiilor care atestă în fals cum construcția respectă autorizația, există mii de construcții care funcționează fără proces verbal de recepție. Și aici responsabili sunt Prefectul și Parchetul, dar și Inspectoratul de Stat în Construcții. Și aici instrumentul este abuzul în serviciu. Soluțiile sunt cunoscute, le propunem de mulți ani și le vom propune acum de la nivelul Parlamentului: un control adevărat al procesului de construire prin centralizarea activității la Inspectoratul de Stat în Construcții (care să preia funcționarii de la disciplina în construcții din polițiile locale), un registru unic național al construcțiilor în sistem GIS conectat cu Cartea funciară care să cuprindă toate autorizațiile și toate procesele verbale de recepție, o secțiune specializată a Parchetului pentru infracționalitate în construcții. Soluții paralele pentru autorizațiile de funcționare", a mai scris președintele USR.
AGERPRES