Incendiile de vegetație se extind în Grecia. Care sunt stațiunile turistice aflate în pericol

Incendiile de vegetație se extind în Grecia. Care sunt stațiunile turistice aflate în pericol

Sute de pompieri s-au mobilizat sâmbătă pentru a controla incendiile de vegetație alimentate de vânturile puternice pe insulele grecești și în alte părți ale țării, în timp ce autoritățile avertizează că multe regiuni se confruntă cu un risc ridicat de noi incendii.

Incendiu într o zonă forestieră din zona Kokkinades din Argolida, 23 iunie - X Fire Fighting Greece

Incendiu într o zonă forestieră din zona Kokkinades din Argolida - Foto X Fire Fighting Greece

Incendiile de vegetație din Grecia au devenit din ce în ce mai frecvente și devastatoare din cauza verilor mai calde și mai uscate, fenomene legate de schimbările climatice, scrie Reuters.

Lupta împotriva incendiilor pe Insula Andros

Pe insula Andros din Marea Egee, peste 30 de pompieri, sprijiniți de două avioane și cinci elicoptere, se străduiesc să stingă un incendiu de vegetație departe de stațiunile turistice. Ca măsură de precauție, patru comunități au fost evacuate.

Sunt așteptați mai mulți pompieri pe insulă mai târziu în cursul zilei,” a declarat pentru Reuters un oficial al serviciilor de pompieri, adăugând că nu au fost raportate pagube sau răniți.

Crește numărul incendiilor de vegetație

Incendiile de vegetație sunt frecvente în Grecia, dar în ultimii ani, acestea au devenit din ce în ce mai devastatoare. Săptămâna trecută, un incendiu în apropiere de Atena a forțat zeci de persoane să își părăsească locuințele. Autoritățile suspectează că incendiul a fost provocat intenționat și a fost agravat de temperaturile ridicate și de vânt.

Incendiu de vegetație, Grecia, 23 iunie 2024 - Foto X (ex Twitter)

Incendiu de vegetație, Grecia, 23 iunie 2024 - Foto X (ex Twitter)

Meteorologii au avertizat că aceste incendii sunt primele care apar atât de devreme în vară, cu condiții de „cald-uscat-vânt”.

Nu-mi amintesc ca un alt an să se fi confruntat cu astfel de condiții atât de devreme, la începutul și mijlocul lunii iunie,” a declarat meteorologul Thodoris Giannaros pentru televiziunea de stat.

Pompierii se luptă cu 45 de incendii de vegetație în Grecia, cele mai periculoase fiind în Argolis și Achaia. Majoritatea incendiilor sunt active în regiunea Peloponez din sudul Greciei, unde unele localități au fost evacuate preventiv. Autoritățile au avertizat atât localnicii, cât și turiștii să fie extrem de vigilenți, mai ales că sezonul turistic este în plină desfășurare.

Mai mult, Ministerul grec al Culturii a anunțat că siturile din Creta se vor închide între orele 13.00 și 17.00 dacă temperaturile vor depăși 40°C.

Mobilizare extinsă pentru stingerea incendiilor din Grecia

Vineri, un bărbat de 55 de ani a murit în spital după ce a fost rănit într-un incendiu în regiunea Ilia din peninsula Peloponez. Mai multe incendii ardeau în extremitatea sudică a Greciei.

Câteva sute de pompieri au fost mobilizați pentru a lupta împotriva a peste 70 de incendii forestiere în întreaga țară. Vânturile puternice și temperaturile ridicate cresc riscul până duminică, a declarat serviciul de pompieri.

Sâmbătă dimineața, pompierii au reușit să controleze un incendiu de pădure pe insula Salamina, în Golful Saronic, la vest de Atena, și un altul la aproximativ 30 de kilometri est de capitală.

După ce anul trecut incendiile de pădure au forțat 19.000 de persoane să părăsească insula Rodos și au ucis 20 de persoane în nordul Greciei, autoritățile grecești și-au intensificat pregătirile pentru acest an. Au fost angajate mai multe echipaje de pompieri și s-a intensificat formarea acestora pentru a face față noilor provocări.

Incendiile de vegetație din Grecia rămân o problemă majoră, iar autoritățile sunt în alertă maximă pentru a preveni noi tragedii în această vară caniculară.

Recomandări ale Protecției Civile din Grecia, în caz de vreme extremă și incendii

Protecția împotriva incendiilor:

  • Evitați arderea ierburilor uscate și a crengilor.
  • Nu folosiți echipamente care generează scântei, precum fierăstraie și aparate de sudură.
  • Evitați utilizarea grătarelor în aer liber și fumatul în zonele împădurite.
  • Nu aruncați țigări aprinse.
  • Arderea câmpurilor este interzisă în perioada de protecție împotriva incendiilor.

Autoprotecția împotriva căldurii:

  • Stați în locuri răcoroase și umbroase.
  • Folosiți aerul condiționat sau ventilatoare.
  • Evitați munca fizică intensă în medii fierbinți.
  • Consumați mese ușoare, bogate în fructe și legume.
  • Beți multe lichide, evitând alcoolul.
  • Acordați atenție specială copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu afecțiuni cronice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…