„Focul a ajuns la 50 de metri de ultima casă din sat (...). Acolo sus totul a ars", a afirmat pentru AFP Donzilia Marques indicând către dealurile aflate între cătunul ei din Travessa de Almogadel şi aşezarea Freixianda, în Portugalia.
Conform Protecţiei Civile, incendiul care a izbucnit, joi, 7 iulie, a distrus cel puţin 1.500 de hectare de vegetaţie şi cel puţin două case.
De asemenea, cel puţin 12 pompieri şi circa 20 de locuitori au fost răniţi în urma incendiilor din ultimele zile, iar majoritatea victimelor au avut nevoie de îngrijiri medicale la faţa locului pentru simptome precum intoxicaţie cu fum sau epuizare.
Un alt incendiu a avut loc în municipiul Pombal, aflat la graniţa dintre districtele Leiria şi Santarém, la care au fost mobilizaţi 450 de pompieri.
Conform premierului Antonio Costa, care a anulat o călătorie în Mozambic pentru a urmări situaţia, a afirmat că incendiul care a izbucnit joi la Carrazeda de Ansiaes, în regiunea Bragança, a fost al doilea focar din acest weekend „cu risc ridicat”.
„Ne confruntăm cu o situaţie aproape fără precedent din punct de vedere meteorologic", a afirmat comandantul naţional al Protecţiei Civile, André Fernandes, după ce vineri şi sâmbătă au fost înregistrate peste 120 de incendii pe zi.
Spania se confruntă cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius
Spania, se numără, de asemenea, printre ţările care se confruntă cu canicula, 30 de provincii fiind plasate, duminică, în stare de alertă de către Agenţia spaniolă de Meteorologie (AEMET), potrivit Xinhua.
Temperaturile ar putea ajunge la 43 de grade Celsius la Badajoz şi peste 40 de grade Celsius în provincii precum Sevilla, Cordoba, Jaen şi Caceres, aflate sub cod „portocaliu", al doilea în cadrul unui sistem de codificare cu trei niveluri, de la galben la roşu (fiind cel mai intens) pentru fenomene naturale periculoase.
De asemenea, cea mai mare parte din sud-vestul şi centrul Spaniei este plasată sub cod portocaliu sau galben, cu temperaturi care vor ajunge la 38 de grade Celsius în Madrid, în vreme ce alte provincii, precum Avila, Salamanca, Segovia, Soria sau Valladolid, se află sub cod galben.
Până luni temperaturile ar putea rămâne neschimbate, însă ar putea înregistra o creştere marţi, când AEMET a ridicat nivelul de alertă de la galben la portocaliu pentru următoarele provincii: Zamora, Valladolid şi Salamanca.
Primul val de caniculă, care a durat peste o săptămână şi a afectat mai multe regiuni ale ţării în iunie, a fost unul dintre cele mai timpurii înregistrate în Spania.
Temperatura a depăşit 44 de grade Celsius la Jaen, situat în sudul Spaniei, în timpul valului de caniculă din luna iunie, şi a atins 43 de grade Celsius la Toledo
Totodată, Spania a înregistrat în acest an cea mai fierbinte lună mai din acest secol.
Spania a fost puternic afectată de incendii de vegetaţie în această vară, peste 19.000 de hectare fiind cuprinse de flăcări până în prezent.
Rezervele de apă ale Spaniei au scăzut îngrijorător. Conform ultimelor date, nivelul apelor se află la un nivel mediu de doar 45,32% din capacitate. Nivelul apelor este la doar 35% din capacitate în regiunile sudice Andaluzia şi Extremadura.