INCENDIAR! Iulian Fota despre discursul șefului MI6 în care a pomenit Rusia de 10 ori! Ce PERICOLE pasc România și Europa. INTERVIU
INCENDIAR! Iulian Fota despre discursul șefului MI6 în care a pomenit Rusia de 10 ori! Ce PERICOLE pasc România și Europa. Franta e zguduita de proteste violente, in Germania se incheie epoca Merkel, iar in Marea Azov Rusia a deschis al treilea front impotriva Ucrainei. In actualul context de "maxima vulnerabilitate si slabiciune pentru Europa" si in al 12-lea ceas inainte de Brexit, seful MI6 tine un discurs public "extrem de interesant", spune Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate nationala.
Sub deviza "Semper Occultus" (Intotdeauna secret), serviciul de spionaj britanic isi desfasoara activitatea in cea mai mare discretie, de aceea iesirea publica a sefului agentiei, ofiterul de cariera Alex Younger, a atras atentia, mai ales ca a mentionat Rusia de 10 ori in discursul sau.
Intr-un interviu acordat Ziare.com , fostul consilier prezidential Iulian Fota ne ajuta sa decriptam mesajele transmise de seful MI6 si face o paralela cu ce se intampla in Romania, subliniind totodata: "In zona de intelligence nu mai suntem pe timp de pace de mult".
Ce v-a atras atentia in discursul tinut la inceputul acestei saptamani de Alex Younger, la Universitatea St Andrews? A fost ceva neobisnuit?
Ca unul care a lucrat foarte bine cu serviciile de informatii occidentale, inclusiv (sau in special) cu MI6 si CIA, evident ca am fost atent la acest discurs, mai ales ca acum cativa ani, alaturi de presedintele Basescu, am participat la o intalnire cu seful MI6.
E un discurs extrem de consistent, extrem de interesant, pentru ca seful MI6 spune cateva lucruri importante.
In primul rand, avertizeaza asupra complexitatii sistemului international, problemelor de securitate cu care ne confruntam, facand o distinctie importanta intre ce a fost pana acum si ce este acum.
Din acest motiv, introduce termenul "intelligence de generatia a 4-a", tocmai pentru ca serviciile de informatii trebuie sa se raporteze la un mediu informational mult mai ostil decat in trecut, care e caracterizat de amenintari noi, cum sunt cele hibride, amenintari care folosesc tehnologii sofisticate, in special bazate pe digitalizare. Aici vorbim si despre securitatea cibernetica, bineinteles.
Sunt o serie de amenintari care pot fi generate atat de state mari, in contextul noii competitii geopolitice, cat si de actori non-statali. Deci pe langa complexitate, despre care vorbeam anterior, a doua idee importanta este cea legata de faptul ca trebuie sa dezvoltam capabilitati de intelligence de generatia de a 4-a.
A treia idee: e nevoie de oameni noi, de oameni foarte bine pregatiti, de cei mai inteligenti si mai talentati oameni pe care ii pot recruta. De aici si locul unde a tinut discursul: la St Andrews, una dintre cele mai bune universitati din Marea Britanie, pe care a si absolvit-o. Astfel, intr-o epoca a inteligentei artificiale, el insista sa spuna ca in continuare e nevoie si de inteligenta umana. Serviciile nu pot renunta la cea mai importanta capabilitate a lor - inteligenta umana. Omul este cel capabil sa inteleaga corect intentiile ostile, agresive, ale altor oameni, sa le previna sau sa le influenteze comportamentul acelora.
Si mai sunt inca doua idei extrem de importante in discursul sau. Prima, aceea ca nu te poti descurca fara aliati si fara parteneri. Insista foarte mult pe acest aspect. Lucrurile sunt mult prea complexe, prea periculoase, ca Marea Britanie sa faca fata singura tuturor acestor provocari, fara aliati. Si ii si mentioneaza: in primul rand FVEY (cercul restrans Australia, Canada, Noua Zeelanda, Marea Britanie si SUA) si al doilea cerc - partenerii din UE si NATO.
Iar a doua idee importanta: Care este nivelul de ambitie in relatia cu Rusia. El spune: Nu vrem sa destabilizam Rusia, nu vrem sa plusam escaladand acest conflict, dar ne vom apara fara niciun fel de ezitare, fiind deschisi catre imbunatatirea relatiei cu Rusia. Iar asta elimina mult din retorica rusa - 'Occidentul se pregateste sa ne atace'.
Este prima sa iesire dupa numirea in functie? Si de ce a ales acest moment, se intampla ceva ce ar trebui sa ne ingrijoreze?
Este al doilea discurs din ultimii 4 ani. Nu am acces la informatii de culise, dar cred ca a iesit public pentru ca MI6 are nevoie de 'sange proaspat', de cea mai buna calitate, si pentru ca e nevoie sa spunem oamenilor adevarul: ca vremurile sunt complicate, proaste, ca exista pericole mai mari decat in trecut.
Si putem citi clar printre randuri: In zona de intelligence nu mai suntem pe timp de pace de mult, vedeti referinta din discurs la cazul Skripal. Iar protectia unei tari nu tine numai de serviciile de informatii, dincolo de ele ea depinde si de atitudinea fiecaruia dintre cetateni tarii respective. Deci este si o consolidare a ceea ce se numeste cultura de securitate: informarea corecta a opiniei publice asupra complexitatii si gradului ridicat de pericol al situatiei internationale.
Ce face Romania in vremurile acestea complicate?
La capitolul acesta, ca si atitudine politica, si chiar si publica, antiteza e aproape totala, la 180 de grade. In Romania nu se mai intampla nimic important, relevant, pe zona de securitate nationala de cativa ani.
Si va dau un alt exemplu, dintr-o alta regiune: Rusia a deschis al treilea front impotriva Ucrainei. A anexat de facto Marea Azov. Este cel mai important demers rusesc agresiv-ostil si fata de Occident, si fata de Ucraina, cu consecinte directe si asupra noastra ca tara, si asupra Uniunii Europene. E cea mai importanta evolutie din ultimii ani, de la declansarea ostilitatilor in estul Ucrainei.
Momentul asta, extrem de complicat, pe care si NATO, si Occidentul il analizeaza, pe noi ne lasa absolut indiferenti! Sunt deja trei saptamani de cand s-au intamplat lucrurile, nu a existat nicio dezbatere asupra acestui subiect, nici publica, nici in Parlament. Nu exista discutii la televizor. Pe ici, pe colo mai apare cate cineva, ca mine, care scrie un articol, dar nimeni nu se sinchiseste.
Noi avem deja un dispret total, suveran, fata de ceea ce inseamna securitatea Romaniei. Si ma refer aici in egala masura si la populatie, care nu stiu de ce e asa de anesteziata si nu intelege pericolele, dar si la clasa politica, mai ales la ea, care ar trebui sa dea un semnal si sa le spuna clar oamenilor ce se intampla.
Presedintele Iohannis, care este seful CSAT, ar fi putut face mai mult in aceasta privinta?
Inteleg ca urmeaza o sedinta CSAT, dar securitatea nationala este si in responsabilitatea altora. De cativa ani partidele politice, Parlamentul, nu demonstreaza prin nimic ca ar lua securitatea nationala in serios. Nici la nivelul Guvernului nu avem prea multe informatii in acest sens, iar Guvernul are libertate de manevra. Asa ca, totusi, singura institutie care se mai agita ramane Administratia Prezidentiala.
Dar tineti cont ca Romania este tara care a fluturat ani de zile 'steagul Marii Negre'. Ne-am batut cu pumnul in piept: Marea Neagra in sus, Marea Neagra in jos... Dupa parerea mea, aceasta tacere asurzitoare in legatura cu Marea Azov ne-a decredibilizat puternic politica pe Marea Neagra.
O alta situatie tulbure este in Franta. Ce se intampla acolo?
Eu inca nu m-as pronunta in legatura cu Franta pentru ca nu sunt convins ca inteleg ce se intampla, dar pe masura ce inteleg ma ingrozesc. Am si scris in Reporter Global ca speranta mea era ca Franta sa preia steagul de la Germania, dar ceea ce se intampla acolo darama Franta, il darama pe Macron.
Si multi fac paralela cu ce s-a intamplat in 1968, insa atunci aveau sindicate, era ceva cat de cat organizat, inchegat. Acum e o anarhie totala. Nici nu stii clar ce vor cei care protesteaza, nu au lideri... E ceva foarte amorf, neconturat, dar cu atat mai grav.
Si sesizez un element de contagiune. Ramane de vazut ce se intampla si e un subiect care trebuie urmarit, pentru ca poate sa dea Europa peste cap.
Sunt semne ca tulburarile din Franta ar fi alimentate din exterior? Protestele au fost organizate mai ales pe Facebook, dar credeti ca au existat si manipulari?
Nu cred. S-au mobilizat pe Facebook, dar Facebook-ul e doar "bricheta", "benzina" e a lor, a francezilor. Si exact asa se spune in teoria despre razboaiele hibride: nu inventeaza altcineva vulnerabilitatile, doar le exploateaza. Este ceea ce spunea si seful MI6 in discursul lui. Dar in cazul Frantei eu nu cred ca e vorba despre un amestec de afara.
E si slabiciunea guvernului de la Paris la mijloc. Ministrul de Interne a plecat cu cateva zile inainte sa inceapa nebunia, deci, probabil ca ceva au stiut. Dar Macron e tanar, nu are experienta anilor '68.
Dupa 18 ani, astazi, Angela Merkel a predat stafeta, in Germania se incheie o epoca. Iar in Franta se pare ca nu poate incepe epoca Macron. Urmeaza Brexit-ul. Ce se intampla cu Europa?
E un moment de maxima vulnerabilitate si slabiciune pentru Europa, asta e clar.
Iar salvarea ar putea sa vina din Marea Britanie. Daca Parlamentul nu accepta planul de iesire, exista doar doua variante: no Brexit sau no deal. No deal inseamna o nota de plata absolut infernala, o confuzie generala care va impinge si mai tare firmele sa plece din Marea Britanie, deci s-ar putea ca aceasta varianta sa faca o gaura in economia Marii Britanii de doua ori mai mare decat cea pe care ar avea-o prin acord.
Ramane ca salvare, in al 12-lea ceas, renuntarea la Brexit, ceea ce Parlamentul poate face, inclusiv printr-un referendum (altfel nu se poate, ar insemna ca dispretuiesc total opinia exprimata deja, ceea ce pentru o democratie ca cea din Marea Britanie e inacceptabil).
In acest caz, britanicii s-ar trasforma din groparii Europei, in salvatorii ei. Dar asta e un fel de wishful thinking.
---------------
Directorul MI6, Alex Younger, a vorbit despre modul în care Serviciul Secret Intelligence evoluează ca răspuns la amenințările hibride și abordări noi de pionierat pentru a menține Marea Britanie în siguranță.(Notă: Transcrierea discursului este cea oficială. Traducerea a fost făcută cu google translate, așa că vor apărea multe expresii care nu sunt conforme)
Doamnelor și domnilor, este o plăcere să mă întorc la St Andrews. N-am avut idee că mă voi întoarce într-o zi ca șef al Serviciului secret de informații, SIS - așa cum ne numim noi - sau MI6, așa cum suntem cunoscuți lumii. După ce am absolvit, m-am alăturat unui regiment scoțian. Dar în 4 ani m-am trezit așezat în sediul MI6, uitându-mă la o bucată de hârtie. Îmi imaginez că unii dintre voi ar putea fi familiarizați cu situația respectivă.
Mi sa dat, ca prima mea slujbă, sarcina de a penetra o organizație care intenționează să genocid în Balcanii de Vest la mijlocul anilor 1990.
Pornind de la acea bucată de hârtie, trebuia să-mi găsesc drumul spre inima acestei organizații și să obțin informații secrete pentru guvernul britanic.
M-am dus în locuri unde nu m-am gândit niciodată să vizitez, adesea călătorind sub o identitate falsă. A fost nevoie de mai multe nopți de băut alcool de origine obscură, combinând intențiile părților cu privire la acest conflict și permițându-mi să creez relațiile secrete necesare pentru a furniza inteligența pe care țara noastră a avut nevoie urgentă.
Am avut satisfacția de a ști că munca mea, împreună cu cea a multor altora, a ajutat la deschiderea drumului pentru eventuala arestare și urmărire penală a criminalilor de război implicați în asasinarea sau deplasarea a sute de mii de oameni.
Inteligența funcționează singură, nu poate opri orice atac sau preveni orice rău. Dar poate scurta războaiele și poate salva vieți.
Acest sentiment de mândrie de a face parte dintr-un efort și o cauză mai mare decât mine nu mi-a lăsat niciodată o singură zi de aproape 30 de ani în slujba țării mele ca ofițer de informații. Cred că acest lucru este valabil pentru fiecare membru al organizației noastre.
Când mă uit înapoi la acele zile de început ale activității mele cu MI6 și mă întreabă cum am reușit să o fac, îmi dau seama că acest lucru se datorează foarte mult acestei universități. Mai mult decât am știut la vremea respectivă, St Andrews ma făcut ca o persoană.
Cum o să spun - lipsa de distragere a atenției în acest colț al lui Fife se îndreaptă spre relații umane mai profunde decât la viața universității.
St Andrews ma învățat să gândesc într-un mod deschis despre lume. Mi-a învățat valoarea curiozității și curiozității umane despre oamenii care mi-au propulsat cariera și cariera numărului surprinzător de mare de absolvenți de la St Andrews în rândul SIS.
Căci dacă eliminați mistica care înconjoară organizația noastră, acesta este rolul nostru fundamental: oferim inteligență umană.
Sarcina noastră este de a crea relații umane care să pună bazele interzicerii limitelor culturale și lingvistice, în unele dintre cele mai provocatoare medii de pe pământ și online. Facem acest lucru pentru un motiv anume: pentru a obține informații și pentru a lua măsurile necesare guvernului britanic pentru a menține această țară în siguranță.
Abilitatea noastră constă în capacitatea noastră de a crea relații de încredere între ofițerii noștri și oamenii din cadrul organizațiilor pe care trebuie să le înțelegem. Noi îi numim pe acești oameni curajoși și ne-au pus în pericol mijloacele de trai și, uneori, viața lor, în numele Regatului Unit. De aceea, poporul nostru, metodele și operațiunile noastre trebuie să rămână întotdeauna secret.
În timp ce voi vorbi astăzi despre felul în care lumea se schimbă și SIS se schimbă odată cu ea, nu mă aștept ca rolul nostru de inteligență umană să se schimbe fundamental. Vom avea întotdeauna nevoie să înțelegem motivațiile, intențiile și aspirațiile oamenilor din alte țări. Chiar și într-o eră a inteligenței artificiale aveți nevoie de inteligență umană, de fapt va deveni și mai importantă într-o lume mai complexă.
Gradul de interconectare dintre națiuni, popoare și sisteme de astăzi, natura omniprezentă a informațiilor și ritmul exponențial al schimbărilor tehnologice, fac lumea să devină dramatic mai complicată.
Această complexitate a erodat granițele pe care le-am bazat în mod tradițional pentru securitatea noastră: granițele dintre virtuale și cele reale, interne și internaționale, între state și actori nestatali și între război și pace. Rezultatul este o lume de ambiguitate mult mai mare.
Vreau să fiu clar: adversarii noștri nu au creat această ambiguitate și nu au creat lucrurile care ne împărtășesc.
Dar au demonstrat o dorință fermă de a exploata ambiguitatea într-un mod oportunist, profitând de liniile neclară pentru a cerceta instituțiile și apărarea noastră în moduri care nu se încadrează în războiul tradițional.
Se referă la acestea ca amenințări hibride. Acestea includ atacurile cibernetice, dezinformarea și utilizarea deghizată a forței militare văzute în Ucraina și în alte părți, combinate cu obfuscări politice sau ceea ce ați putea numi deniabilitate implacabilă.
Vestea bună este că suntem departe de a ne împăca, când ne confruntăm cu aceste provocări.
Suntem mai bine plasați decât majoritatea țărilor pentru a face față unei lumi de amenințări hibride, din cauza puterii alianțelor noastre, a valorilor noastre și a instituțiilor noastre. Aceasta include comunitatea britanică de informații. La urma urmei, ambiguitatea este starea pe care SIS o constituie pentru a se risipi, dar este și contextul în care opereazăm. Suntem acasă cu ambiguitate. Este un mediu nou, dar este afacerea noastră tradițională.
Suntem una din putinele agentii de informatii cu adevarat globale, capabile sa treaca la sursa de probleme oriunde in lume pentru a recruta si a conduce agenti secreti, a penetra organizatii teroriste, a furniza guvernului nostru inteligenta de care are nevoie pentru a proteja interesul national, autoritățile de informații de care au nevoie pentru a distruge atacurile teroriste la domiciliu și împotriva aliaților noștri și să detecteze și să contracareze eforturile actorilor statali și nestatali de trafic al drogurilor sau de proliferare a armelor nucleare și chimice.
Deci misiunea SIS este un aspect crucial al puterii noastre ca democrație și ca membru al Alianței Occidentale în secolul XXI.
Ca șef rareori vorbesc în public. Sunt un spion. Și mai puțin este mai mult. Acesta este doar al doilea discurs public în 4 ani; și ar trebui să așteptați destul de mult timp pentru alta.
Dar vorbesc astăzi pentru că este vital ca oamenii să audă destul despre SIS pentru a ști ce facem cu adevărat - spre deosebire de miturile despre ceea ce facem - și pentru că vrem ca tinerii talentați din întreaga țară să ni se alăture.
În timp ce sunt încântată să spun că recrutem talentul cel mai strălucitor și că avem oameni tineri extraordinari care lucrează în organizația noastră, acest lucru nu este un lucru pe care îl voi lua vreodată. Vom avea nevoie de cei mai diverse și calificați ofițeri în anii următori. Deoarece realitatea lumii va deveni mai ambiguă și mai complicată.
În timp ce eram St Andrews, am studiat de asemenea știința calculatoarelor. Gândul radical în acele vremuri era că computerele ar fi putut în curând să vorbească unul cu celălalt. Acum, miliarde de oameni și dispozitive sunt conectate la nivel mondial.
Suntem în faza incipientă a celei de-a patra revoluții industriale care va bloca în continuare liniile dintre domeniile fizice, digitale și biologice. Utilizate în mod legal, tehnologia cum ar fi datele în masă, analizele moderne și învățarea în mașină reprezintă o oportunitate de aur pentru societate în general, inclusiv pentru MI6 ca organizație.
Dar, de asemenea, am asistat la daunele pe care noile tehnologii le pot face în mâinile unui adversar calificat nerestricționat de orice noțiune de lege sau de moralitate, precum și de provocarea potențialului existențial pe care vârsta de date o reprezintă metodelor tradiționale de operare ale unei agenții de informații secrete. Noi și aliații noștri ne confruntăm cu o bătălie pentru a ne asigura că tehnologia funcționează în avantajul nostru, și nu în cea a adversarilor noștri. Democrațiile democratice ar trebui să abordeze acest lucru cu încredere, ca inițiatori ai acestei tehnologii.
Dar șoferii gemeni ai schimbărilor tehnologice și a complexității internaționale înseamnă că trebuie să ne adaptăm în continuare dacă trebuie să fim la fel de eficienți în a spiona în viitor, așa cum suntem astăzi. Va exista o linie de separare între acele servicii de informații care înțeleg acest lucru, așa cum au agențiile din Regatul Unit și serviciile care nu.
Era celei de-a patra revoluții industriale necesită o spionaj patra generație: îmbinarea abilităților umane tradiționale cu inovația accelerată, noi parteneriate și o mentalitate care mobilizează diversitatea și îi dă puterea pe tineri.
De-a lungul secolului existenței SIS, am evoluat continuu pentru a face față fiecărei generații de amenințări: de la războaiele mondiale la războiul rece până la apariția amenințărilor transnaționale, inclusiv a terorismului internațional. Acum, evoluăm din nou pentru a face față amenințărilor din epoca hibridă - a patra generație despre care vorbesc.
Această evoluție are 3 forme pe care vreau să le descriu:
În primul rând, atunci când apărarea dvs. ca țară este probată pe multiple fronturi în același timp, poate fi dificil să vedeți totalitatea a ceea ce adversarul dvs. încearcă să facă. Securitatea în lumea hibrid este, prin urmare, totul despre cine poate să facă parte din cel mai mare efect.
În Regatul Unit, numim această Doctrină de fuziune și implică desenarea tuturor capabilităților naționale pentru detectarea, descurajarea și combaterea atacurilor hibride și a altor amenințări la adresa Regatului Unit.
Când am intrat în SIS, operațiunile au fost în mare parte conduse de indivizi, așa cum sugerează povestea foii de hârtie goală pe prima mea misiune.
Acum operăm echipe dinamice care se bazează pe abilități și cunoștințe în întreaga SIS: reunind talentele formidabile ale agenților de recrutare și alergătorilor noștri, analiștilor noștri, experților noștri în materie, lingviștilor noștri, oamenilor de știință din domeniul datelor și ofițerilor tehnici și ingineri - cunoscut sub numele de sucursală Q.
Lucrăm mai atent decât oricând înainte cu agențiile noastre surori M15 și GCHQ. Fiecare dintre noi are o misiune și o cultură distinctă, dar am descoperit că tot ceea ce facem este interdependent și am făcut o virtute a acestui lucru. Suntem printre comunitățile inteligente cele mai bine integrate din lume.
Spiritul de parteneriat se extinde și mai mult, la poliție și alte agenții interne, Oficiul pentru Externe și Commonwealth și Ministerul Apărării, iar Forțele Armate ale Regatului Unit deservesc de multe ori alături.
De asemenea, ne bazăm pe parteneriate de neegalat în străinătate, inclusiv pe aliații noștri Cinci ochi din Statele Unite, Canada, Noua Zeelandă și Australia și relațiile noastre de securitate apropiate și istorice din Europa.
Implicațiile dezbaterii Brexit au fost stabilite de miniștri. Pentru partea noastră ca SIS, vom lucra întotdeauna cu agențiile noastre surori pentru a ne consolida legăturile de securitate indispensabile în Europa.
De asemenea, colaborăm cu alți parteneri din întreaga lume, pentru a distruge activitatea teroristă și pentru a face față altor amenințări grave - dar întotdeauna în termenii noștri și bazându-ne pe legile și valorile noastre ca Regatul Unit.
Când luați în considerare aceste cercuri concentrice de parteneriat și lărgimea de îndemânare, experiență și încredere pe care le cuprind, nu este surprinzător faptul că adversarii încearcă să compenseze dezavantajul lor relativ prin mijloace hibride. Într-adevăr, când vor putea, vor lua măsuri pentru a submina aceste parteneriate și trebuie să luăm măsuri de felul nostru ca răspuns.
Deci, în al doilea rând, alături de misiunea noastră principală de a dezvălui intențiile adversarilor și de a oferi guvernului britanic un avantaj strategic în străinătate, sarcina noastră este acum de a stăpâni o acțiune sub acoperire în era de date.
Când am intrat în SIS, sarcina noastră principală a fost găsirea de secrete. Într-o lume a amenințărilor hibride nu este suficient să știi ce face adversarul tău. Trebuie să puteți lua măsuri pentru a-și schimba comportamentul.
Aceasta se datorează în primul rând amenințării teroriste - manifestarea finală a limitelor erodate ale secolului XXI. SIS este brațul guvernului care are capacitatea de a merge în străinătate la sursa amenințărilor teroriste și de a le perturba în mod legal prin parteneriatele noastre.
Și vă pot spune astăzi că, de la ultimul meu discurs, noi și agențiile noastre surori am perturbat mai multe planuri serioase de atac de la Daesh care s-au produs în străinătate încât, dacă ar fi reușit, ar fi cauzat pierderi semnificative de viață.
Aceasta include o contribuție importantă la sprijinirea țărilor europene, în special a aliaților noștri francezi și germani, în prevenirea atacurilor teroriste în țările lor sau împotriva cetățenilor lor.
Acest lucru a implicat o muncă deosebit de dificilă și periculoasă. Am cerut agenților noștri - persoanelor care acceptă să lucreze în secret pentru MI6 - să facă lucruri extraordinare și să-și asume mari riscuri. Și nu mă voi ascunde de tine că unii au plătit prețul final. Țara noastră și aliații noștri le datorează o datorie pe care nu o pot cunoaște cu adevărat și niciodată nu o pot rambursa pe deplin.
Suntem mândri de contribuția pe care am adus-o la acțiunea de coaliție din Siria, care sa apropiat acum de distrugerea așa-numitului califat. Acest lucru a avut un efect binevenit asupra amenințării directe pentru Europa. Dar, pentru a fi clar, dacă evenimentele tragice din 2017 din Marea Britanie nu sunt suficiente pentru a ne aminti, ne confruntăm cu o amenințare persistentă și în continuă evoluție din partea terorismului, care cere să evoluăm la rândul său.
S-ar putea crede că combaterea terorismului era destul de dificilă. Dar acum ne confruntăm cu complexitatea suplimentară a amenințărilor reprezentate de statele naționale care operează în spațiile gri ale erei hibride, ceea ce reprezintă o problemă total separată.
Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, care prevede că un atac armat împotriva unuia sau mai multor aliați NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor, reprezintă piatra de temelie a apărării și securității noastre. Dar aceasta presupune o distincție clară între o condiție de război și o condiție a păcii - tocmai distincția pe care adversarii noștri încearcă să o ascundă.
În calitate de aliați, suntem hotărâți să susținem și să aprofundăm angajamentul nostru de la articolul 5 față de securitatea celuilalt. Dar este semnificativ faptul că ne confruntăm cu adversari care se consideră acum ca fiind într-o stare de confruntare perpetuă cu noi.
Unul dintre exemplele cele mai flagrante a fost atacul din Salisbury, în care statul rus a folosit o armă chimică de calitate militară pe teritoriul Regatului Unit.
Nu am răspuns la acest act ostil flagrant emiterea unor tactici rusești. În schimb, ne-am operaționalizat valorile noastre, sistemul nostru juridic și alianțele noastre. Am expus făptașii și am coordonat cea mai mare expulzare colectivă vreodată a ofițerilor de informații ruși din NATO și din statele partenere, degradând semnificativ capacitatea de informații a Rusiei.
Când ne confruntăm cu astfel de atacuri, abordarea noastră cu aliații noștri este de a încerca să atribuiți un cost comportamentului. Intenția noastră este ca statul rus să concluzioneze că, indiferent de beneficiile pe care le consideră că se acumulează din această activitate, acestea nu merită riscul.
Vom face acest lucru în modul nostru, conform legilor noastre și valorilor noastre. Cu toate acestea, vom reuși și îi îndemn pe Rusia sau pe orice alt stat care intenționează să ne submineze modul nostru de viață, să nu subestimeze hotărârea și capacitățile noastre sau cele ale aliaților noștri. Putem face acest lucru oricărui adversar în orice moment.
Dar ar trebui să subliniez că, chiar dacă statul rus încearcă să ne destabilizeze, nu căutăm să destabilizăm Rusia. Nu căutăm o escaladare. Dacă vom vedea o schimbare a comportamentului rusesc, vom răspunde pozitiv. Dar vom fi implacabili în apărarea poporului nostru și a intereselor noastre vitale.
Vom continua să susținem cu fermitate statul de drept și sistemul internațional bazat pe reguli.
Aliații noștri s-au încrezut în inteligența noastră în urma atacului de la Salisbury. Am simțit acest lucru ca un act de solidaritate și ne-a însemnat o sumă enormă. Dar am fost clar pentru aliații noștri că este un act de interes personal din partea lor, la fel de mult ca unul de solidaritate. Oricare ar putea face un adversar pentru noi, poate și a făcut altora.
Abordarea noastră de a atribui costuri activității maligne se aplică și atacurilor cibernetice, așa cum sa întâmplat în februarie anul acesta, când Marea Britanie a atribuit guvernului rus responsabilitatea pentru atacul NotPetya împotriva Ucrainei, care a afectat și Marea Britanie.
O mare parte din amenințarea de evoluție a statului se referă la exploatarea din ce în ce mai inovatoare a tehnologiilor moderne ale adversarilor noștri. Deci, pur și simplu, trebuie să inovăm mai repede decât pot. Într-adevăr, generațiile viitoare nu ne-ar ierta dacă ar fi altfel.
Acest lucru mă aduce la cel de-al treilea șofer pentru schimbarea SIS: nevoia de a ne asigura că tehnologia este de partea noastră, nu cea a adversarilor noștri.
Epoca digitală a schimbat profund mediul nostru de operare. Datele vaste, combinate cu analizele moderne, fac lumea modernă transparentă, fapt care a contribuit la jena GRU după atacul de la Salisbury. Dar este și o provocare serioasă dacă este folosită împotriva noastră.
Deci, evoluăm rapid. Cyber este acum direcția noastră cu cea mai rapidă creștere. Ne concentrăm atenția asupra legăturii dintre oameni și tehnologie. Și pentru prima dată, prin Fondul de Investiții Strategice de Securitate Națională, urmărim un tip complet diferit de parteneriat cu comunitatea de inovare tehnologică, oferind comunității private și academice rolul de care avem nevoie și pe care ei merită.
În mod ironic, cea mai profundă consecință a provocării tehnologice este una umană. Suntem hotărâți, bineînțeles, să atragem oameni cu un nivel mai înalt de competență tehnică pentru a se alătura rangurilor noastre, în cele mai bune tradiții ale lui Q. Dar organizația mea va trebui să se adapteze chiar mai repede dacă se va prospera în viitor. Și asta va necesita oameni cu noi perspective, capabili să-și valorifice creativitatea în moduri pe care încă nu le putem imagina.
De aceea suntem hotărâți să atragem persoane din cea mai mare varietate de medii pentru a se alătura SIS. Acest lucru ne va permite să aducem cea mai largă gamă de abordări în rezolvarea problemelor complexe, astfel încât misiunile noastre să fie și mai eficiente.
Oamenii întreabă uneori ce mă face să pierd cel mai mult somn noaptea. Răspunsul te-ar putea surprinde. Cel mai mare risc pe care îl văd este un eșec de a folosi pe deplin talentul uimitor din organizația noastră și din țara noastră în general. În calitate de conducător al MI6, suntem hotărâți să nu permitem acest lucru.
Cred în a-i împuternici pe cei apropiați de problemă cu abilitățile și autoritatea de care au nevoie pentru ao rezolva. Noi delegăm asertiv. În epoca cibernetică, noii veniți vor fi adesea mai bine pregătiți pentru a rezolva probleme decât aceia ca mine, cu experiență în experiență. Dacă vă alăturați, veți avea încredere în utilizarea talentelor.
Am vorbit despre modul în care SIS este o pionieră a patra generație de spionaj - aprofundarea parteneriatelor noastre pentru a contracara amenințările hibride, pentru a stăpâni acțiunile sub acoperire în era de date, a atribui costuri activității proaste a adversarilor și a inova pentru a ne asigura că tehnologia funcționează în avantajul nostru.
Dar, în timp ce toate aceste lucruri se schimbă, există un singur lucru care nu se va modifica și despre care nu există ambiguități și care este angajamentul nostru față de valorile și legile Regatului Unit.
Înțelegem că ceea ce facem facem în numele publicului și că încrederea publică în ceea ce facem este fundamentală pentru succesul nostru. Mai presus de toate, știm că dacă am subminat valorile noastre chiar și în procesul de apărare a acestora, atunci am fi eșuat.
SIS operează în secret, dar secret nu înseamnă lipsă de responsabilitate. Acțiunile noastre sunt însărcinate și autorizate de miniștri și se desfășoară numai în sprijinul politicilor guvernamentale. Și suntem responsabili de controlul independent al comisiilor puterilor de anchetă și de supravegherea Comitetului de Informații și Securitate al Parlamentului.
Alături de această datorie de a fi răspunzătoare, desigur, avem datoria de a învăța lecțiile trecutului.
Sunt unul dintre numeroșii ofițeri SIS care au servit în Afganistan. După atacurile din 11 septembrie am fost martor la fiecare nivel în SIS un impuls profund de a merge mai departe în direcția pericolului. Am simțit că organizația noastră a fost una dintre puținele care ar putea face diferența, cu care se confruntă cu o amenințare cu totul nouă și deschisă din partea terorismului internațional.
Sunt mândru de curajul și reflexul de a face ceea ce SIS a demonstrat. Dar guvernul a recunoscut, în răspunsul său la raportul recent al Comitetului de Informații și Securitate, că nu eram pe deplin pregătiți pentru provocările cu care ne-am confruntat în acele vremuri pline. Unii dintre ofițerii noștri au fost trimiși într-o situație pentru care nu erau pe deplin pregătiți, iar SIS a fost prea lungă pentru a rectifica acest lucru.
Raportul a fost greu citit pentru cei dintre noi care doresc ca serviciul nostru să fie cel mai bun. Dar nu fiți îndoiți de faptul că vom învăța lecțiile.
Deci, cincisprezece ani mai târziu, ne-am îmbunătățit politica și practica operațională, am întărit instruirea și îndrumarea și acum lucrăm într-un cadru de supraveghere și funcționare îmbunătățită. Și sunt mândru că Comitetul a concluzionat, de asemenea, că SIS are valorile și reziliența pentru a face față provocării actuale de combatere a terorismului.
Mai presus de toate, am o credință nestrămutată în calitatea, umanitatea și decența bărbaților și femeilor care aleg să se alăture SIS. Când se confruntă cu unele dintre cele mai grave comportamente și pericole pe care le poate crea omenirea, instinctul lor este de a se pune în slujba țării lor și a semenilor și femeilor lor.
Vrem ca persoane din întreaga țară care simt o chemare similară la serviciu să aibă în vedere să se alăture rândurilor noastre.
Am vorbit astăzi la St Andrews din cauza afecțiunii profunde pe care o am pentru această universitate și pentru că sunteți unul dintre cei mai buni din lume pentru studiul terorismului, al relațiilor internaționale și al inteligenței artificiale. Dar mesajul meu este pentru studenții din fiecare școală, colegiu și universitate din întreaga țară. În special, vreau să vorbesc cu tinerii care nu s-au văzut niciodată în MI6.
Stereotipul este că dorim doar un anumit "tip" să se alăture MI6. Acest lucru este fals. Dacă crezi că poți găsi un ofițer MI6, te înșeli. Nu contează de unde vă aflați. Dacă doriți să faceți o diferență și credeți că ați putea avea ceea ce este necesar, atunci șansele sunt că aveți ceea ce este necesar și sperăm că veți merge mai departe.
Este cea mai mare onoare a carierei mele de a conduce femeile și bărbații din MI6. Cred că cu cât știați mai mult despre ceea ce făceau cei mai mândri ai fi.
Puteți spune multe despre sufletul unei țări din serviciile sale de informații. În SIS avem un serviciu înrădăcinat și inspirat de valorile democrației liberale, determinate să ne apere țara și statul internațional de drept și să realizăm o activitate remarcabilă și extrem de eficientă în fața amenințărilor puternice, cu creativitate și curaj și integritate.
Acestea sunt calitățile care ne permit să fim linia secretă, să stăm între această țară și pericol și să ajutăm la crearea unui mediu internațional în care țara noastră și oamenii noștri pot prospera și prospera.
Mulțumesc foarte mult.
Publicat la 3 decembrie 2018