ÎNCĂTUȘAREA Gulerelor Albe! 3 „SOMITĂȚI” într-o SINGURĂ ZI!
De când o parte dintre români au votat duminica trecută niște hoți să le conducă orașele ne tot întrebăm dacă într-adevăr am ajuns o nație defectă. Care și-a abandonat principiile și valorile și se transformă într-o gașcă de prăduitori de diverse dimensiuni și importanță. Adică, pe înțelesul tuturor, de la ăia mici, care fură zi de zi câte-un „ou”, dar îl fură ca din obișnuință, până la ăia care fură boul. Și care, la fel, nu se mai pot abține.
Ieri au fost încătușați trei intelectuali: Sorin Bocancea, Bogdan Păltineanu și Dan Straja. Trei Gulere Albe. Stâlpi ai României. Pe hârtie, după cum vedem, în scripte. Cam ca doctoratele scârbelor din politică.
* Unul din cei mai apreciaţi intelectuali, reţinut de DNA
Rectorul Universității "Petre Andrei" din Iași, Sorin Bocancea,unul din cei mai apreciaţi intelectuali români, a fost reținut joi seara pentru 24 de ore, după ce procurorii DNA au efectuat mai multe percheziții în incinta instituției de învățământ.
Acesta a fost numit rector în urmă cu câteva luni.
Sorin BOCANCEA (n. 1970) este Conferențiar universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice și Administrative a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi (1996), este doctor în filosofie (2006) și în știinţe politice (2008). În prezent, este bursier post-doctoral al Academiei Române, în cadrul Proiectului „Societatea Bazată pe Cunoaştere – cercetări, dezbateri, perspective”.
În 4 iunie a fost lansat volumul „Marșul asupra Europei. Noile dimensiuni ale migrației”, coordonator Sorin Bocancea. - cu Daniel Șandru, Sorin Antohi şi Sorin Bocancea în prezentarea europarlamentarului Cristian Preda.
El a mai lansat la Bookfest şi „Calea europeană a Republicii Moldova” împreună cu Radu Carp în prezența Excelenței Sale Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la București. Au prezentat volumul Grigore Cartianu și Alexandru Radu.
Bocancea este editorialist al ziarului Adevărul.
Sorin Bocancea este acuzat de procurorii anticorupție de "favorizarea infractorului" și "fals în înscrisuri oficiale". Alte două persoane care au fost reținute pentru 24 de ore sunt fratele rectorului, Cristian Bocancea, decan al Facultății de Drept, și fostul cadru didactic Mark Bucuci.
Procurorii anticorupție au adus la audieri și casiera Universității "Petre Andrei" din Iași. Reținerile au fost făcute după ce în cursul zilei de joi au fost efectuate cinci percheziții domiciliare și la Universitatea "Petre Andrei" din Iași. Descinderile oamenilor legii survin ca urmare a reținerii, în urmă cu două zile, a prodecanului Facultății de Drept, Florin Dan Drugă, profesor la disciplinele Teoria Generală a Dreptului și Drept Penal, și avocat în Baroul Iași. El este acuzat de DNA de luare de mită.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada decembrie 2015 — 3 iunie 2016, Dan Florin Druga, prin intermediul lui Dan Melinte, a pretins de la un student suma de 18.900 lei. În schimbul banilor, studentul urma să fie înscris în anul al treilea de studiu, deși nu a susținut în fapt examenele aferente anilor anteriori, nu s-a prezentat la cursuri și nu a achitat taxele de școlarizare la termenele prevăzute în regulamentul UPA.
* Dan Straja, managerul Institutului Oncologic ''Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu'', reținut de DNA
Dan Nicolae Straja, managerul Institutului Oncologic ''Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu'', a fost reținut joi noaptea de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul în care au fost efectuate percheziții la patru spitale din Capitală privind suspiciuni de corupție în legătură cu achiziții publice.
El a fost scos din sediul DNA după aproximativ șase ore de audieri și dus cu mașina în arestul Poliției Capitalei.
Dan Straja a spus, la intrarea în sediul DNA, că nu-i cunoștea pe oamenii de afaceri cu care spitalul a încheiat contracte și că nu știe de ce a fost adus. În plus, el a afirmat că nu a primit niciodată mită.
În același dosar, a fost reținut și Bogdan Păltineanu, managerul Spitalului Clinic de Urgență ''Bagdasar Arseni'', la data faptei manager la Institutul "Ana Aslan", care este acuzat de luare de mită după ce a primit de la reprezentantul a două societăți comerciale, în cinci tranșe, sumele de 73.450 euro și 18.600 lei, ce reprezentau comisionul stabilit pentru derularea în bune condiții a unor contracte, informează DNA.
Bogdan Păltineanu va fi prezentat vineri Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Procurorii DNA au efectuat joi percheziții la patru spitale din Capitală, într-un dosar în care prejudiciul, până în prezent, este de 2,6 milioane de euro. Perchezițiile au fost la Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic ''Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu'', Spitalul Clinic de Urgență ''Bagdasar Arseni'', Spitalul Clinic de Psihiatrie ''Prof. Dr. Alexandru Obregia''.
Comunicat DNA Bocancea
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09.06.2016, a inculpaților:
BOCANCEA SORIN, rector al Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- favorizarea făptuitorului,
- instigare la fals intelectual, în formă continuată,
- instigare la fals material în înscrisuri oficiale,
BOCANCEA ANTONIE CRISTIAN, în calitate de profesor universitar doctor în cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- favorizarea făptuitorului,
- fals intelectual, în formă continuată,
- fals material în înscrisuri oficiale,
BUCUCI MARK, în calitate de lector universitar doctor în cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- favorizarea făptuitorului,
- fals intelectual, în formă continuată.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 786/VIII/3 din 9 iunie 2016, referitor la suspiciuni de fapte de corupție săvârșite de un prodecan al Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, privind înscrierea unui student direct în anul al 3-lea de studii, fără ca acesta să susțină examenele aferente anilor anteriori de studii, fără să se prezinte la cursurile obligatorii și fără să achite taxele de școlarizare la termenele prevăzute în Regulamentul Universității „Petre Andrei” din Iași, procurorii anticorupție au extins cercetările și cu privire la suspiciuni privind săvârșirea, de către alte cadre didactice, a altor infracțiuni după cum urmează:
În același context, la data de 06 iunie 2016, inculpatul Bocancea Sorin, în calitate de rector al Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, în scopul împiedicării și îngreunării cercetărilor în dosarul respectiv, nu a predat organelor de urmărire penală, la solicitarea acestora, cataloagele aferente anului 1 de studii al Facultății de Drept din cadrul aceleiași universități, anul universitar 2014-2015, cunoscând faptul că aceste probe ar fi îngreunat situația juridică a inculpatului Drugă Dan Florin.
La data de 07 iunie 2016, în aceeași calitate și în același scop, inculpatul i-a determinat pe inculpații Bucuci Mark și Bocancea Antonie Cristian, cadre didactice în cadrul aceleiași instituții, să facă mențiuni necorespunzătoare adevărului în „Catalogul pentru examene/verificări/colocvii” pentru Anul 1, prin care se atesta în fals faptul că studentul respectiv obținuse note de trecere la șase materii, în condițiile în care acesta nu a susținut în fapt acele examene.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 09 iunie 2016, inculpații Bocancea Sorin, Bucuci Mark și Bocancea Antonie Cristian urmează să fie prezentați Curții de Apel Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Comunicat DNA Dan Straja
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09.06.2016, a inculpatului
STRAJA DAN NICOLAE, manager la Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu”, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 1 – 8 mai 2015, inculpatul Straja Dan Nicolae, în calitate de manager la Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu”, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce îi reveneau în ceea ce privește încheierea contractelor de achiziții, derularea contractelor, angajarea unității în operațiunile patrimoniale, a primit de la reprezentantul a două societăți comerciale, în două tranșe, suma totală de 95.750 euro.
Sumele de bani, ce au fost primite de inculpat atât în biroul său din cadrul instituției pe care o conducea cât și în autoturismul personal, pe o stradă necirculată, indicată anterior de inculpat, reprezentau comisionul stabilit pentru derularea în bune condiții a contractelor respective (emitere comenzi, plată facturi).
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 10 iunie 2016, inculpatul Straja Dan Nicolae urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.