Încărcătorul universal pentru dispozitivele electronice, obligatoriu din 2024

Încărcătorul universal pentru dispozitivele electronice, obligatoriu din 2024

Potrivit propunerii legislative care a fost aprobată, luni, de statele membre ale Uniunii Europene, telefoanele mobile dar și alte dispozitive electronice din UE vor avea un încărcător universal începând din anul 2024, relatează DPA.

Port de încărcare USB de tip C

Telefoanele mobile și alte dispozitive electronice din UE vor avea un încărcator universal.

Nu va mai fi nevoie să se cumpere un încărcător diferit de fiecare dată când se achiziţionează un nou telefon mobil sau un dispozitiv similar", conform unui comunicat al Consiliului UE, care reprezintă cele 27 de state membre, relatează Agerpres.

Potrivit convenției, toate telefoanele mobile, tabletele şi camerele digitale vândute în UE vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB de tip C . De asemenea, printre celelalte dispozitive electronice cuprinse în acord se numără: e-reader-ele, căştile şi boxele portabile.

Noul regulament le permite consumatorilor să cumpere echipamente de încărcare și dispozitive separat unele de altele.

Ministrul ceh al Industriei, Jozef Síkela, Cehia deține președinția semestrială a Consiliului UE, a afirmat că „a avea un încărcător care se potriveşte cu mai multe dispozitive va economisi bani şi timp şi va contribui de asemenea la reducerea deşeurilor electronice".

Aceste norme vin în urma unor presiuni realizate asupra firmelor de a uniformiza echipamentele de încărcare pentru telefoanele mobile dar şi pentru alte dispozitive portabile începând din anul 2014.

Propunerile inițiale referitoare la un singur port de încărcare pentru dispozitivele electronice datează din anul 2009.

Convenția a fost aprobată în pofida rezistenței industriei. Compania Apple a criticat noile reguli, declarând că acestea blochează inovația. În plus, Apple a afirmat că hotărârea ar putea determina aruncarea produselor existente.

Comisia Europeană apreciază că încărcătoarele care nu mai sunt utilizate determină 11.000 de tone de deșeuri electronice în fiecare an.

Noile reguli se aplică următoarelor dispozitive electronice:

  • tablete și e-reader-ele
  • aparate fotografice digitale
  • console de jocuri video
  • căști, căști intraauriculare
  • mouse-uri și tastaturi fără fir
  • sisteme portabile de navigație

Mai mult decât atât, aceste noi reguli se vor aplica și laptopurilor după 40 de luni de la intrarea în vigoare a acordului.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…