Încă un dezastru, domnule Ponta?
Degeaba s-a bucurat Victor Ponta pe 1 mai seara ca introducerea obligativitatii cardului de sanatate a mers fara probleme.
In weekendul prelungit, cand la medic ajungeau mai mult urgentele, da, n-au fost probleme majore. De luni, insa, cand a inceput traficul normal, succesul s-a transformat intr-o brambureala.
Am mai spus-o si nu ma dezic. Cardul de sanatate, folosit in toate tarile UE, este un instrument esential pentru a controla cheltuielile din sistemul sanitar si a limita dimensiunile fraudelor.
Introducerea lui a fost amanata 3 ani poate tocmai pentru ca menirea lui este sa sparga niste mafii din sanatate, care drenau milioane din sistem facandu-l subfinantat indiferent cati bani se pompau in el.
Diferenta intre sistemul nostru si toate celelalte sisteme europene este ca numai in Romania exista o singura baza de date, gigantica, menita sa reuneasca toti furnizorii si toti asiguratii. Si, da, o asemenea masinarie este foarte greu de gestionat, iar punerea ei in functiune presupunea niste pregatiri pe masura mecanismului. Mi se pare evident ca nu au fost facute.
Am inteles proportiile esecului nu din cozile de la casele de sanatate, produse si pentru ca asiguratii care nu primisera cardul au asteptat pana in ultima clipa cand s-au bulucit. Nu din numarul de breaking news, pentru ca stim si tendintele de exagerare in cautare de stiri tari.
Am inteles dintr-un dialog scurt purtat miercuri seara la Realitatea TV intre presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, si presedintele Patronatului Medicilor de Familie, dr. Mariana Parcalabu.
Dilema era daca pot fi acordate servicii si fara card? Vasile Ciurchea a spus ca asiguratul trebuie sa primeasca serviciile oricum.
„Am inteles ca ii acord servicii, daca nu are cardul, pentru ca i-a fost emis, dar daca nu este o urgenta, vad in sistem ca pacientul are cardul emis, insa l-a uitat acasa, ce fac, il trimit dupa card sau ii acord servicii?”, a intrebat dna Parcalabu. „Ii acordati”, a raspuns Vasile Ciurchea. „Inseamna ca, de fapt, cardul nu mai e obligatoriu, asta imi spuneti?”, a intrebat Mariana Parcalabu. Dl Ciurchea n-a mai raspuns.
Dupa brambureala din ultimele zile, ca sa fie calmat cat de cat scandalul public, exact acesta pare efectul: cardul nu mai este, de fapt, obligatoriu, asa ca portile fraudei raman larg deschise, cine stie cat timp de acum incolo.
De aceea, spun ca este un esec a carui corectare mi-e greu sa o anticipez prea curand avand in vedere isteria creata de felul in care a fost gestionat si pregatit acest moment esential.
Toate datele arata ca nu a fost inteles cum functioneaza, de fapt, masinaria si cum sa o dimensioneze sub aspect IT.
De ce spun asta? Dl Ciurchea se plangea ca are 9.000 de accesari pe secunda si, de aceea, apar blocajele. Si cam cate accesari se astepta dl Ciurchea sa aiba in conditiile in care in tara asta exista 13.000 de medici de familie, 450 de spitale, mii de farmacii si mii de laboratoare de analize?
In cursul unei dimineti obisnuite, cand lucreaza cam toti la capacitate maxima, nu era de asteptat ca acest numar de accesari sa fie atins? A masurat cineva care e numarul maxim de accesari posibil? Au fost facute in laborator testele de stres pentru nivelul maxim realist previzibil de accesari? Daca dl Ciurchea se mira acum de 9.000 de accesari, ma tem ca nu.
Toti specialistii IT cu care am vorbit mi-au spus ca simptomele vazute de luni incoace conduc la concluzia unei subdimensionari la nivelul serverelor. A calculat cineva in mod serios care e nivelul necesar? Am informatii neoficiale ca s-ar fi incercat in noaptea de luni spre marti, pe picior, o upgradare, insa fiind facuta pe fuga si tot pe aproximare sigur ca nu avea cum sa dea rezultate spectaculoase.
CNAS ameninta cu sanctiuni medicii care nu acorda servicii cu sau fara card, inteleg ca nu numai celor care nu au cardul emis.
Dar tot ministerul si CNAS dadeau anterior circulare in care ii amenintau pe medici ca, daca acorda servicii fara card, nu numai ca ele nu le vor fi decontate, dar le vor fi imputate si serviciile ulterioare acordate in baza a ceea ce ei au recomandat fara card.
Sigur ca sunt si medici care pana acum fraudau si care ar face orice sa scape de card, dar sunt si foarte multi cinstiti, care acum chiar nu mai inteleg ce trebuie sa faca, care prevedere sa o aplice, la ce ordin sa se raporteze, si este normal sa se teama ca aiureala aceasta le va fi in cele din urma imputata tot lor.
Pe langa probleme tehnice, comunicarea si cu pacientii, si cu medicii a fost atat de contradictorie si haotica incat si ce putea sa mearga nu a mai mers pentru ca nimeni nu mai stia ce sa faca si incotro sa o ia.
Si stiti care e culmea ironiei? Surse din CNAS mi-au povestit ca marti dupa-amiaza, dupa ce dimineata sistemul crapase de tot, la Casa a fost vazut venind urgent fostul ei sef, Lucian Duta, care ar fi adunat in sedinta de doua ore zona IT si a incercat sa puna lucrurile intr-o oarecare ordine.
Eu nu stiu daca dl Duta a facut sau nu lucruri ilegale in timpul mandatului, o sa zica Justitia daca e cazul, dar vad ca dupa ce Victor Ponta l-a alungat cu pietre si l-a demonizat ca pe Diavolul Sanatatii insusi, tot el a venit sa incerce sa puna o perfuzie sistemului despre care Ponta zicea voios de prin tarile arabe ca este un succes.
Marti si dl Banicioiu se afla, din cate stiu, in strainatate, ca doar nu se intampla nimic important in domeniul lui.
Trei ani de zile s-au codit, s-au invartit, au mermelit si cand, in sfarsit, au lansat sistemul la apa, descoperim ca se comporta ca niste biciclisti pusi sa conduca o nava spatiala.
Partea proasta a acestei demonstratii este exact ceea ce va spuneam: cardul care trebuia, chiar trebuia, sa opreasca frauda nu mai este de fapt obligatoriu, nimeni nu mai are curajul sa impuna folosirea lui chiar in cazul celor care il detin, asa ca scopul pentru care a fost gandit in mod evident nu mai poate fi atins. Cel putin deocamdata.
Este o mostra pentru guvernarea Ponta, care nu numai ca nu prea reuseste sa introduca solutii noi si corecte, dar distruge si proiectele viabile, pe care nici macar nu le-am inventat noi si care functioneaza foarte bine in tari conduse asa cum trebuie.