Încă un cașalot a murit, după ce a eșuat pe o plajă din Bali. Este cel de-al treilea, în ultimele 10 zile
Un caşalot cu lungimea de 17 metri a murit după ce a eşuat pe o plajă din Bali, o insulă din Indonezia. Este cel de-al treilea cetaceu găsit mort pe o plajă indoneziană în puţin de 10 zile. Acesta a fost reperat sâmbătă după-amiază pe plaja Yeh Lah din estul insulei Bali.
Cașalotul a eșuat pe o plajă FOTO AFP
„În acest moment încercăm să tragem cadavrul pe ţărm pentru a facilita necropsia şi, apoi, îl vom înhuma după ce examinarea va fi finalizată”, a declarat Permana Yudiarso, un oficial local de la Biroul pentru chestiuni maritime şi pescuit.
Miercuri, un alt caşalot, ce avea o lungime de 18 metri, a fost găsit iniţial în viaţă, eşuat pe o plajă de pe coasta estică a insulei indoneziene. Deşi a fost eliberat în apă, animalul a murit câteva ore mai târziu, pe o altă plajă, fără să prezinte răni aparente, a precizat Permana Yudiarso, potrivit Agerpres.
Pe 1 aprilie, o balenă Bryde cu lungimea de 11 metri a fost, de asemenea, găsită moartă pe o plajă din Tabanan, o localitate din sudul insulei , iar cadavrul ei intrase deja în descompunere.
Posibilă boală misterioasă
„La fel ca balena găsită eșuată în urmă cu câteva zile, caşalotul mort sâmbătă pare să fi sucombat din cauza unei boli”, a precizat Permana Yudiarso. „Corpul lui era slab”, a adăugat el.
Rezultatele necropsiei vor fi cunoscute peste cel puţin trei săptămâni, însă experţii în biologie marină au descoperit sânge în plămânii caşalotului de 17 metri, iar colonul său era umplut cu fluide, a dezvăluit oficialul indonezian.
Poliţia locală a blocat accesul în zonă pentru a împiedica prelevarea unor cantităţi de carne sau a unor părţi din cadavrul caşalotului.
În 2018, un cașalot a fost găsit mort având în stomac peste 100 pahare şi 25 de pungi din plastic, o ilustrare dramatică a amplorii pe care a căpătat-o problema deşeurilor din plastic aruncate în ocean şi cu care se confruntă acest arhipelag din Asia de Sud-Est.
Indonezia ocupă locul al doilea în clasamentul ţărilor care contribuie cel mai mult la acumularea deşeurilor din plastic în oceane, după China.
Sursa: adevarul.ro