Încă un amănunt despre Ucraina
Înainte de război, Ucraina era liderul mondial în materie de maternitate surogat. Acum, una dintre cele mai mari clinici din țară încearcă disperat să-și protejeze bebelușii de violență până când părinții lor pot veni să-i ia, notează Der Spiegel .
<< Un nou-născut, înfășat într-o păturică cu model, cască, apoi plânge puțin, pe site-ul BioTexCom, clinica ucraineană pentru părinți surogat. „Șșșt”, spune o asistentă, în timp ce se apleacă asupra bebelușului, legănându-l în pătuțul lui.
Videoclipul este însoțit de o precizare: „Dragi pacienți BioTexCom! Din păcate, nivelul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei a depășit toate așteptările. Totodată, vă îndemnăm să vă păstrați calmul, să nu intrați în panică și să respectați regulile de conduită. Vă reamintim că de asta depind viața voastră și a copilului vostru”.
Nou-născutul obosit este unul dintre cei 18 bebeluși adăpostiți în prezent într-un buncăr al celei mai mari clinici de maternitate surogat din Ucraina, situată într-o suburbie a Kievului, în timp ce își așteaptă familiile. De la începutul invaziei rusești, viitorilor părinți le-a devenit din ce în ce mai greu să-și ia copiii. Și în fiecare zi se nasc noi copii de la mame surogat din Ucraina, iar sute de femei sunt încă însărcinate.
Din 2015, Ucraina s-a transformat în capitala globală a maternității surogat, numeroase alte țări, printre care Nepal, India și Thailanda, interzicând această practică. Potrivit estimărilor, în această țară est-europeană se nasc din mame surogat între 2.000 și 3.000 de bebeluși, majoritatea pentru părinți aflați în străinătate. Înainte de război, sistemul de maternitate surogat din Ucraina era considerat profesionist și necomplicat. La BioTexCom, pachetele de maternitate surogat costă între 40.000 și 65.000 de euro, mult mai puțin decât în Statele Unite, de exemplu, unde această practică este de asemenea permisă.
Maria Holumbovska este responsabilă de relațiile de afaceri cu Germania ale clinicii de maternitate surogat. Se află la Kiev și ne-a vorbit despre noile provocări, prezentate de invazia rusă.
DER SPIEGEL: Doamnă Holumbovska, clinica dumneavoastră este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de maternitate surogat din Ucraina și este responsabil pentru aproximativ un sfert din întreaga piață globală. Câți copii sunt în prezent în grija dumneavoastră?
Holumbovska: În prezent, sunt 18 bebeluși în adăpostul nostru antiaerien dintr-o suburbie a Kievului. Dar în fiecare zi apar alții. Avem o locație suplimentară în centrul Ucrainei și, de asemenea, sunt mai mulți nou-născuți în clinicile de maternitate din Kiev. De îndată ce pot fi eliberați, medicul nostru șef îi preia personal, însoțit de reprezentanți ai unui batalion de voluntari. În total, în prezent avem 35 de bebeluși în țară.
DER SPIEGEL: Cum sunt condițiile în adăpost?
Holumbovska: Suburbia este încă relativ liniștită și nu se aud decât câteva explozii, în depărtare. Sunt opt asistente care îngrijesc bebelușii, majoritatea femei care au familii proprii, în general în alte părți ale țării. De la începutul războiului, nu le-a mai fost posibil să meargă acasă. Suntem încă bine aprovizionați când vine vorba de hrană pentru copii și scutece. Primim donații generoase din multe țări. Părinții care în trecut au avut copii cu ajutorul nostru se implică și trimit materiale necesare
DER SPIEGEL: De la începutul războiului, unii părinți au reușit să-și ia bebelușii din Ucraina, cum ar fi cazul mediatizat al unui cuplu elvețian, care a folosit un avion privat. Există în prezent posibilitatea ca părinții să-și ridice bebelușii?
Holumbovska: Majoritatea părinților vor să încerce, în ciuda pericolelor. Cinci bebeluși germani au fost ridicați de la noi în ultimele trei săptămâni. În prezent mai avem trei. Cel mai mare copil german, aflat încă la noi, s-a născut cu o zi înainte de începerea războiului. Acum, părinții lui vor să-l ia. Vor să vină cu propria mașină și apoi să parcurgă ultima porțiune cu trenul. Călătoria este riscantă, desigur, și durează câteva zile. Odată ajunși aici, părinții nu pot face imediat cale întoarsă, pentru a merge acasă.
DER SPIEGEL: De ce nu?
Holumbovska: Înainte de începerea războiului, procedurile birocratice durau aproximativ o lună. Acum, am pus la punct un proces accelerat cu agențiile, astfel încât părinții să poată pleca cu bebelușii lor după doar două zile și ceva. Sunt necesare mai puține documente. Dar copiii au nevoie de un pașaport de la Ambasada Germaniei, iar lucrul acesta e destul de dificil în acest moment. Am dori să vedem Ambasada Germaniei reacționând puțin mai rapid la cererile noastre.
DER SPIEGEL: Din ce țări provin părinții copiilor?
Holumbovska: Avem aici copii din toată lumea: Franța, Marea Britanie, Austria, Elveția, Israel, Argentina, Brazilia și China. Cei mai mari dintre copiii noștri sunt chinezi. Părinții lor nu pot să părăsească țara și să-și ia copiii din cauza măsurilor stricte legate de coronavirus.
DER SPIEGEL: Cum se descurcă mamele surogat?
Holumbovska: Avem în țară în jur de 600 de gravide. Aproximativ 80 dintre ele poartă copii pentru părinți germani. Ele provin din toată țara. Am reușit să evacuăm la timp toate gravidele din Mariupol. Unele femei de aici, din Kiev, locuiesc încă în casele lor, în timp ce altele, în special cele cu sarcini mai avansate, locuiesc în rezidențele noastre comune. În general, ieșim numai când este absolut necesar. Încă ne putem face cumpărăturile în supermarketuri. Când sună alarma de raid aerian, ne îndreptăm spre adăpost. A fost destul de șocant la început, dar acum aproape ne-am obișnuit.
DER SPIEGEL: De ce nu evacuați gravidele din țară?
Holumbovska: Ne-am gândit la asta la începutul invaziei ruse. Dar nu credeam că războiul va dura atât de mult. Și părea prea periculos să călătorești prin Ucraina cu femei gravide. Ce s-ar fi întâmplat dacă una dintre ele ar intra în travaliu într-o zonă în care se dau lupte? Ar trebui să nască în orice spațiu disponibil, eventual nici măcar într-o clinică. Așa că am ajuns la concluzia că era mai bine să rămânem aici și să așteptăm să vedem ce se întâmplă.
DER SPIEGEL: Unele mame surogat au plecat singure din țară?
Holumbovska: Da, unele dintre mamele noastre surogat au fugit în Polonia, dar toate sunt femei în primele etape ale sarcinii. Și ne-au promis că se vor întoarce să nască. Problema este că maternitatea surogat este legală în Ucraina, dar nu și în țările din jur. Dacă aceste femei nasc în Polonia, atunci sunt, dintr-o dată, mame, iar bebelușii le aparțin în mod legal. Procesul birocratic pentru a schimba această situație ar fi probabil extrem de lung.
DER SPIEGEL: Ce aveți de gând să faceți acum?
Holumbovska: Sperăm ca situația de la Kiev să nu escaladeze și să nu ajungem în aceeași situație ca alte orașe. Sperăm la un ajutor în sfârșit real din partea germanilor. Vom continua să avem grijă de bebeluși până când părinții lor îi vor putea ridica. Și vrem să ajutăm multe alte cupluri să aibă copii, dintre care multe au semnat deja contracte. Situația este una tristă și pentru toți acești oameni. >>
Eight nurses are currently caring for 18 babies in a shelter in a Kyiv suburb. Many more surrogate mothers are expecting.
Foto: Gleb Garanich / REUTERSNurse Oksana Martynenko has a family of her own near the city of Sumy, but she hasn't been able to return since the outbreak of war.
Foto: Gleb Garanich / REUTERS