Încă o sinucidere suspectă în închisorile din Rusia. Povestea rusului care îi ajuta pe ucraineni să fugă din ţară
Alexander Demidenko, un pacifist rus care îi ajuta pe ucraineni să fugă din țară, a murit vinerea trecută în arest preventiv la Belgorod, unde a petrecut șase luni în așteptarea procesului pentru acuzații de posesie ilegală de arme. Oficialii închisorii au declarat că acesta s-a sinucis, relatează The Guardian .
Alexander Demidenko, foto Facebook
De la începutul războiului, în urmă cu mai bine de doi ani, a apărut o adevărată rețea discretă de voluntari ruși neoficiali, precum Alexander Demidenko, care au ajutat zeci de mii de refugiați ucraineni strămutați cu forţa să iasă din Rusia. Ca şi ceilalţi voluntari ruși care se opun războiului, el acționa în mare parte prin intermediul grupurilor de pe aplicația de mesagerie Telegram.
Împreună cu Vișnevskaia, Alexander Demidenko cumpărase o casă în Gremyachi, un sat de lângă granița cu Ucraina, imaginându-și un viitor liniștit împreună. Dar planurile lor, la fel ca și ale altor milioane de oameni atât în Ucraina, cât și în Rusia, s-au schimbat brusc atunci când Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina în februarie 2022.
În ziua invaziei, Alexander Demidenko a organizat un protest individual în centrul Belgorodului împotriva războiului. La scurt timp după aceea, împreună cu soţia sa, a decis că va ajuta refugiații ucraineni.
A ajutat peste 900 de ucraineni să părăsească Rusia
Casa lor s-a transformat rapid într-un punct de oprire pentru sute de ucraineni. Pe măsură ce Rusia a ocupat tot mai mult din Ucraina, au venit tot mai mulți oameni. „Am pierdut numărul celor care au rămas la noi”, a spus soţia lui, care a estimat că, în total, Alexander Demidenko a ajutat peste 900 de ucraineni. Cuplul a văzut cel mai mare aflux de refugiați în vara anului 2023, când regiunile ocupate ale Ucrainei au fost inundate de distrugerea barajului Kakhovka.
Când casa devenea prea aglomerată cu refugiați - la un moment dat, familia a găzduit până la 27 de persoane în casa lor cu două etaje - Demidenko dormea în baraca mică din lemn construită lângă casă.
Își petrecea zilele conducând refugiați la graniță, devenind un element de referință în rândul comunității locale de voluntari și un ghimpe tot mai mare în ochii autorităților. Pe rețelele de socializare, el s-a revoltat împotriva taximetriștilor care cereau sume mari pentru a-i conduce pe refugiați la graniță, acuzând, de asemenea, şi autorităţile vamale că cer bani pentru a trece mai repede frontiera.
Deşi voluntariatul nu este ilegal, serviciile secrete fac arestări
Oficial, activitățile voluntarilor nu sunt ilegale. Dar serviciile de securitate rusești au luat măsuri drastice împotriva voluntarilor neguvernamentali care îi ajutau pe ucraineni să părăsească Rusia, pentru acţiunile lor nu se potriveau cu declaraţiile oficiale potrivit cărora Moscova îi „evacuează” și îi „protejeazăpe cetăţenii ucaineni”.
De aceea, voluntarii care transportă refugiații la granița cu Rusia se confruntă cu cel mai mare risc, deoarece ei sunt cei care interacționează direct cu autoritățile. De altfel, de la arestarea lui Demidenko, alți activiști au fost hărțuiți, amenințați sau arestați.
A fost arestat în octombrie 2023 pentru „posesie de arme”
Pe 17 octombrie 2023, Alexander Demidenko a condus o ucraineană în vârstă bolnavă de cancer la graniță, în ceea ce avea să se dovedească a fi ultima sa călătorie. Acolo ar fi fost arestat de membrii batalionului cecen Akhmat, o unitate staționată în Belgorod din vara anului 2023.
Timp de 10 zile înainte de a apărea informaţia că a fost plasat în arest preventiv pentru posesie ilegală de arme, nimeni nu a ştiut nimic despre el. Într-o convorbire telefonică cu fiul său, Alexander Demidenko a spus că a fost torturat de către forțele Akhmat, care l-au forțat să mărturisească acuzația.
Soţia sa a publicat, de asemenea, fotografii ale soțului său în instanță, care arătau semne de tortură pe corpul său.
Ultimele zile ale lui Demidenko rămân un mister. Autoritățile penitenciare spun că a murit pe 5 aprilie. Postul local Belgorod Bel.ru a relatat săptămâna aceasta, citând oficiali ai închisorii, că s-a stabilit drept cauză a morții sale sinuciderea. Însă, jurnalişti Observator, care spun că au văzut certificatul oficial de deces al lui Alexander Demidenko, precizează că, de fapt, cauza morții „nu a fost încă stabilită”.
La rândul lor, soţia şi fiul pun la îndoială versiunea sinuciderii, susținând că Demidenko își făcea planuri pentru ce va face după proces. Ei așteaptă să se încheie ancheta, deși, la fel ca mulţi dintre cei care l-au cunoscut pe Alexander Demidenko, nu se îndoiesc că a fost omorât din motive politice, ca răspuns la acţiunile sale de voluntariat.
Sursa: adevarul.ro