Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

Cele mai mari bănci occidentale care continuă să opereze în Rusia au plătit 800 de milioane de euro sub formă de taxe la bugetul țării în 2023, adică de patru ori mai mult decât înainte de invazia totală a Moscovei în Ucraina, potrivit Financial Times (FT), preluat de Kyiv Independent .

Imediat după invazia la scară largă a Ucrainei lansată de Rusia în 2022, băncile rusești - tot mai izolate de economia globală și încărcate de sancțiuni occidentale dure - au înregistrat o scădere a profiturilor cu 90% față de 2021.

În ciuda acestui fapt, industria bancară rusă este din nou înfloritoare. Sberbank, deținută de statul rus, a raportat un profit anual record de 16,3 miliarde de dolari în 2023, o creștere de peste cinci ori mai mare decât în 2022.

Șapte bănci europene cu cele mai mari active din Rusia - Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo și OTP - au raportat profituri combinate de peste 3 miliarde de euro în 2023. Acestea sunt de trei ori mai mari decât în 2021.

Saltul de profitabilitate a făcut ca băncile europene să plătească aproximativ 800 de milioane de euro în taxe, față de 200 de milioane de euro în 2021, potrivit analizei FT. Acest lucru s-a adăugat la profiturile creditorilor americani, precum Citigroup și JPMorgan.

Impozitele plătite de bănci sunt echivalente cu aproximativ 0,4% din toate veniturile bugetare rusești non-energetice preconizate pentru 2024, potrivit FT.

„(Acesta este) un exemplu al modului în care companiile străine rămase în țară ajută Kremlinul să mențină stabilitatea financiară în pofida sancțiunilor occidentale”, a scris publicația financiară.

Creșterea profiturilor băncilor europene se explică în parte prin fondurile pe care acestea nu le pot retrage din Rusia din cauza restricțiilor impuse de Moscova după invazia la scară largă a Ucrainei, potrivit FT.


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…