Încă două morți misterioase în Rusia

Încă două morți misterioase în Rusia

Doi aliați ai ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, au murit în mod misterios la o zi de distanță.

Săptămâna trecută, Magomed Handaiev, un oficial al Ministerului rus al Apărării în vârstă de 61 de ani, și omul de afaceri Igor Kotelnikov, în vârstă de 52 de ani, au fost găsiți morți. Acestea au fost cele mai recente dintr-o serie de decese misterioase care au implicat personalități proeminente ruse de când forțele președintelui rus Vladimir Putin au invadat Ucraina în februarie 2022.

Eva Merkaceva, membru al consiliului rus pentru drepturile omului, a declarat pentru Moskovski Komsomoleț, pe 12 iulie, că Igor Kotelnikov a murit într-un centru de arest preventiv din Moscova pe 8 iulie, după ce s-a simțit rău. El a fost acuzat de mituirea unor înalți oficiali ai Ministerului rus al Apărării.

Cauza morții sale rămâne neclară, dar Merkaceva a adăugat că activiștii ruși pentru drepturile omului spun că celula în care era deținut omul de afaceri este de obicei supraaglomerată.

Celulele sunt „mici, calde pe vreme caldă, frig iarna. În plus, unii deținuți stau acolo toată ziua“, a scris Merkaceva. „Nu au putut să-l salveze – bărbatul de 52 de ani a murit, inima i s-a oprit”, a adăugat ea.

Contul de Telegram VChK-OGPU, care pretinde să dețină informații privilegiate de la serviciile de securitate ruse, a informat că anchetatorii FSB ar fi sperat să obțină mărturie de la Kotelnikov împotriva fostului ministru adjunct al Apărării, Timur Ivanov, care a fost arestat sub acuzația de corupție în aprilie.

Ivanov a fost arestat sub suspiciunea de luare de mită, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei pe 23 aprilie. El ocupa funcția de adjunct al ministrului rus al apărării din mai 2016. Rolul său a implicat administrarea activelor, supravegherea construcției bazelor ministerului, oferirea de asistență medicală pentru armata rusă și gestionarea locuințelor pentru trupe.

VChK-OGPU susține că angajații Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia l-au vizitat în mod repetat pe Kotelnikov în centrul de arest preventiv „forțându-l să-și recunoască vinovăția, să depună mărturie împotriva lui Timur Ivanov și a altor oficiali ai Ministerului Apărării”.

„Cu toate acestea, Kotelnikov a refuzat. Atunci administrația centrului de arest preventiv a început să facă presiuni. A fost trimis la carceră, unde s-a îmbolnăvit. Două zile mai târziu, medicii au ajuns la concluzia că Igor Kotelnikov nu poate fi ținut în izolare din cauza bolii cronice”, a scris presa rusă, adăugând că a fost găsit mort în dimineața următoare.

O serie de oficiali militari de rang înalt au fost arestați din aprilie, inclusiv Iuri Kuznețov, șeful departamentului resurse umane al Ministerului rus al Apărării. Între timp, Șoigu a fost înlocuit ca ministru al Apărării, după ce a ocupat funcția timp de 12 ani.

Agențiile de stat ruse au informat despre moartea lui Handaiev pe 9 iulie. El a fost șef al departamentului de examinare de stat al Ministerului rus al Apărării din iunie 2023. Cauza morții sale sau locul în care a murit nu au fost dezvăluite.

Ziarul rus Kommersant a relatat că Handaiev era subordonatul direct al lui Ivanov. Publicația rusă independentă The Moscow Times susține că nu este clar dacă Handaiev a putut depune mărturie în cazul lui Ivanov.

Surse de la Kremlin au declarat publicației că recenta campanie de „curățare“ a Ministerului Apărării a fost lansată de FSB la ordinele lui Putin.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii