„Încă cinci minute și plămânii ar fi cedat” / Soldații ucraineni povestesc experiența lor cu armele chimice pe care Rusia le folosește din ce în ce mai mult

„Încă cinci minute și plămânii ar fi cedat” / Soldații ucraineni povestesc experiența lor cu armele chimice pe care Rusia le folosește din ce în ce mai mult

Ucrainenii au spus în repetate rânduri că rușii folosesc arme chimice interzise împotriva soldaților ucraineni aflați în tranșee, Statele Unite au acuzat și ele că rușii fac acest lucru, acum Rusia a început să desfășoare din ce în ce mai mult agenți chimici în misiunea sa de a ocupa ultimele orașe din Donbas, care încă sunt sub controlul Kievului. Îi sufocă la propriu pe ucraineni, pentru a-i face să se retragă sat cu sat, scrie Kyiv Independent.

„M-am gândit la tot ce ar fi trebuit și la ce nu ar fi trebuit să mă gândesc”, a spus Igor, un infanterist care își aduce aminte cum, în timp ce se afla în tranșee de lângă Ceasiv Iar, Donețk, în februarie, a văzut un fum alb sufocant care s-a extins până unde era poziționat.

O dronă rusă tocmai a aruncat o grenadă cu gaz în tranșee, o practică interzisă la nivel internațional în război folosită pentru a sufoca soldații ucraineni care se ascund. Forțați să iasă în aer liber, ucrainenii au devenit imediat ținte vulnerabile pentru dronele și artileria rusă.

Rusia a desfășurat din ce în ce mai mulți agenți chimici în marea sa ofensivă pentru a ocupa ultimele orașe din regiunea Donbas aflate sub control ucrainean. Tactica de sufocare este de a elimina unitățile din tranșee și de a slăbi moralul soldaților ucraineni care se retrag sat cu sat în est, de aproape un an.

„Încă cinci minute și plămânii ar fi cedat”

Atacul prin care a trecut Igor a avut loc în timp ce Rusia și-a intensificat utilizarea ilegală a agenților chimici în timpul invaziei sale pe scară largă lansată în urmă cu 2,5 ani la peste 4.000 de cazuri înregistrate oficial, marcând o creștere bruscă de la aproximativ 600 până în ianuarie, potrivit armatei ucrainene.

Soldatul a spus că se simțea că îi este imposibil să respire în interiorul șanțului. Simțea că îi ard plămânii. Erau patru oameni în acea poziție, dar numai Igor nu avea mască de gaz pentru că o dăduse pe a lui unui coleg mai în vârstă. Și-a acoperit gura cu șervețele umede și le-a schimbat la fiecare cinci minute.

O altă dronă rusă zbura deasupra, așteptând să iasă ucrainenii, potrivit lui Igor. Au trecut aproximativ 15 minute înainte ca drona să plece, permițând unității lui Igor să se mute într-un alt adăpost.

„Încă cinci minute (în tranșeele contaminate cu gaz) și plămânii ar fi cedat”, a spus Igor, din noua sa ascunzătoare.

„Știam că dacă dorm, nu mă voi trezi”, a spus Igor, în timp ce de la Primul Război Mondial când un impas a încurajat folosirea gazelor ucigașe, în războiul din Ucraina Rusia folosește UAV-uri pentru a arunca cu precizie grenade cu gaz în tranșee.

A reușit să ajungă într-un final la medici, dar gazul inhalat atunci i-a afectat sănătatea și nu mai poate alerga mai mult de 10 metri fără să rămână fără suflu.

Rusia a intensificat folosirea armelor chimice de la începutul anului

Mărturia sergentului de la Batalionul Special Separat 214 OPFOR se numără printre cele peste 4.000 de cazuri înregistrate oficial în care Rusia a încălcat Convenția privind Armele Chimice din 1993, un tratat de dezarmare de după Războiul Rece care interzice folosirea armelor chimice în război și obligă țările să le elimine. Organizația Națiunilor Unite pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) spune că gazele lacrimogene sunt „considerate arme chimice dacă sunt folosite ca metodă de război”.

Utilizarea atacurilor cu gaz de către Rusia este în creștere. În ianuarie, au fost înregistrate 229 de cazuri, față de 639 în iunie și 358 în iulie, potrivit Forțelor de sprijin ale armatei ucrainene, o ramură a armatei responsabilă cu inspectarea războiului chimic.

Soldații și ofițerii ucraineni intervievați au recunoscut că tactica este eficientă, permițând Moscovei să captureze ocazional poziții fără a le distruge.

„Reacția ta naturală este să ieși naibii de acolo pentru că te simți ca și cum ai muri”, a spus Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al Regimentului Chimic, Biologic, Radiologic și Nuclear al Regatului Unit.

„Și așa băieții ies din șanț, iar apoi rușii îl urmăresc imediat cu foc și artilerie”, a adăugat el, descriind epoca modernă în care armele ilegale din trecut sunt combinate cu ucigașii de ultimă generație – dronele.

Numărul exact de soldați care au fost răniți sau uciși de arme convenționale după un atac cu gaz nu este cunoscut, dar de Bretton-Gordon a spus că se așteaptă să fie „mulți”. Concentrațiile de gaz, a adăugat el, pot rămâne de la câteva minute până la o jumătate de oră.

Ucraina spune că aproximativ 2.000 de soldați au solicitat îngrijiri medicale după un atac cu arme chimice și se confirmă că cel puțin doi au murit direct din cauza otrăvirii cu gaze din iulie. Dar alte zeci de cazuri ar fi putut rămâne neînregistrate, soldații fiind uciși sau răniți ca urmare a dezorientarii sau forțați să fugă.

Colonelul ucrainean Artem Vlasiuk de la Comandamentul pentru protecția împotriva radiațiilor, chimiei și biologice al forțelor de sprijin a declarat pentru Kyiv Independent că trupele ruse desfășoară gaze lacrimogene CS și CN.

Vlasiuk a mai spus că au existat „mai multe cazuri” de trupe rusești care au folosit amoniac și cloropicrina pe câmpul de luptă, acesta din urmă fiind cel mai periculos.

SUA au acuzat Rusia că a folosit cloropicrina, adesea folosită în agricultură și folosită pe scară largă în timpul Primului Război Mondial.

„Utilizarea unor astfel de substanțe chimice nu este un incident izolat și este probabil determinată de dorința forțelor ruse de a îndepărta forțele ucrainene din pozițiile fortificate și de a obține câștiguri tactice pe câmpul de luptă”, a declarat în mai Departamentul de Stat al SUA, afirmând că Moscova a încălcat Convenția privind armele chimice

Vaporii de cloropicrină provoacă o iritație intensă a pielii și a ochilor, iar inhalarea poate afecta organele interne.

Declarația a venit în momentul în care Departamentul de Stat a impus sancțiuni împotriva a „trei entități guvernamentale ruse asociate cu programele de arme chimice și biologice ale Rusiei și a patru companii rusești care au contribuit la astfel de entități”.
Soldații ucraineni au probleme adesea în a identifica gazul de pe câmpul de luptă. Simptomele frecvent citate includ greață, vărsături, iritații ale ochilor și ale pielii, tuse excesivă, constricție și sufocare.

Ucraina a declarat că a transmis OIAC în iulie „informații detaliate și concrete despre încălcările grave de către Rusia ale prevederilor Convenției privind armele chimice”.

Delegația ucraineană la OIAC a subliniat că Rusia „a sporit semnificativ utilizarea armelor chimice și a agenților chimici de control al revoltelor” și „se bazează foarte mult” pe aceștia pe câmpul de luptă. Potrivit Forțelor de sprijin ale armatei ucrainene, Rusia efectuează acum de trei ori mai multe atacuri cu gaze pe lună decât făcea la începutul anului.

Grenade cu gaz din epoca sovietică, de la K-51 la RG-Vo și RGR, au fost găsite pe câmpul de luptă, potrivit armatei ucrainene.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”