Înarmată prost și epuizată: ce speranță mai există pentru Ucraina dacă ajutorul militar al SUA se oprește? | Analiză The Guardian

Înarmată prost și epuizată: ce speranță mai există pentru Ucraina dacă ajutorul militar al SUA se oprește? | Analiză The Guardian

Ucraina a început anul 2024 în defensivă, iar perspectivele Kievului pe câmpul de luptă se estompează și mai mult pe măsură ce republicanii din Congresul SUA par a fi din ce în ce mai intenționați să blocheze ajutor militar. Dacă Europa nu va reduce decalajul, din 2025 Ucraina riscă să fie înfrântă ușor-ușor.

Ucraina a recunoscut că trebuie să treacă la defensivă Foto: shutterstock

Ucraina a recunoscut că trebuie să treacă la defensivă Foto: shutterstock

Ucraina este din nou depășită în acest război început de ruși acum doi ani: estimarea actuală este că Rusia trage 10.000 de obuze de artilerie pe zi, față de cele 2.000 ale Ucrainei, un raport sumbru care s-ar putea înrăutăți și mai mult dacă nu va mai fi sprijinită cu muniție de SUA, potrivit unei analize The Guardian , realizate de Dan Sabbag, corespondent pentru apărare și securitate.

În cadrul unui reportaj recent realizat de Sky News a fost prezentat un grup de militari ucraineni ai Brigăzii 22, care operează între Ceasiv Iar și Bahmut- ocupat de ruși, și care au tras doar de trei ori într-o noapte cu arma lor de 152 mm, sovietică, pentru a proteja proviziile disponibile, jurnaliștii prezentând nevoia acută de ajutor și stocurile limitate de obuze.

Ceea ce înseamnă că ucrainenii nu mai pot suprima artileria rusă, iar dacă ucrainenii nu pot să tragă înapoi, tot ce pot face este să încerce să supraviețuiască”, a spus Sam Cranny Evans, cercetător al think tank-ului de apărare și securitate britanic „Royal United Services Institute”.

Rusia, între timp, a reușit o tranziție către o economie de război. O analiză a Estoniei a concluzionat că fabricile din Moscova vor produce aproximativ 4,5 milioane de obuze în 2024 (mai mult de 12.000 pe zi), ceea ce a ridicat cheltuielile pentru apărare la un nivel ridicat, dar durabil, de 6,5% din PIB. Ucraina fiind și mai mică se bazează pe sprijinul industrial din vest, dar ca urmare a diviziunilor politice ale SUA Pentagonul nu a mai trimis ajutor financiar de la începutul lunii ianuarie, în timp ce și eforturile europene au slăbit.

Europa se angajase anterior să producă 1 milion de obuze pentru Ucraina, dar va produce în schimb între 480.000 și 700.000, estimează Estonia.

În Europa, problema a fost cu privire la încheierea comenzilor suficient de mari pentru ca companiile private să merite să investească în extinderea capacității lor”, spune Nick Witney, fost director executiv al Agenției Europene de Apărare. Drept urmare, Ucraina se bazează pe propria sa producție și pe orice ajutor rămas.

În mod ironic, SUA, care își produce obuzele în fabrici deținute de guvern, a găsit modalități de a-și crește propria producție, de la 28.000 de bucăți în octombrie anul trecut la 37.000 în aprilie, 60.000 în octombrie 2024 și 100.000 în octombrie 2025, potrivit unui think tank american. Chiar și așa nu poate ajuta Ucraina să facă față Rusiei în prima linie, dar fără SUA, Europa va trebui să-și dubleze eforturile deja mici în acest an.

Războiul înseamnă mai mult decât artilerie, bineînțeles, iar Ucraina dezvoltă strategii alternative, concentrându-se pe dezvoltarea de cel puțin 1 milion de drone militare mici și ieftine în 2024. Controlate ca într-un joc pe computer, dronele extrem de manevrabile sunt eficiente în luptă, dar sarcina lor utilă mai mică îi face un substitut limitat pentru artilerie - în timp ce rușii s-au dovedit capabili să imite eforturile ucrainene cu propriile lor drone.

Ucraina a recunoscut încă de la începutul lunii decembrie că trebuie să treacă la defensivă, când președintele a ordonat întărirea fortificațiilor.

Generalii Kremlinului încă nu au demonstrat că sunt capabili să atace eficient. Un asalt asupra orașului Avdiivka, din estul Donbasului, a început în octombrie și a continuat, forțele ruse obținând câștiguri progresive dar cu costuri ridicate. Potrivit unor informații occidentale publicate săptămâna trecută, s-a estimat că Rusia a pierdut 365 de tancuri de luptă principale în cele patru luni de luptă peste rata de reaprovizionare a Moscovei de aproximativ 125 de tancuri pe lună.

Totuși, Ucraina are mare nevoie de mai multe trupe pentru a-și întări forțele epuizate din prima linie, parlamentul dezbătând noi legi controversate de mobilizare în urma unui apel din partea șefului de stat major demis, Valeri Zalujnîi, de 450.000 până la 500.000 de soldați. Nu este clar câți vor fi mobilizați în cele din urmă.

Între timp, Rusia s-ar putea să facă noi mobilizări înainte de alegerile prezidențiale din martie, da populația sa mult mai numeroasă și utilizarea unor metode mai nemiloase îi conferă întotdeauna un avantaj numeric: fiind capabilă să antreneze în mod normal 130.000 de soldați la fiecare șase luni, conform estimărilor estoniene.

Există unele tehnologii pe care în mod efectiv doar SUA le poate furniza la un volum mai mare în prezent, cum ar fi interceptările Patriot, critice în apărarea aeriană a Kievului, în special împotriva rachetelor rusești Iskander și Kinzhal. Rusia produce și trage aproximativ 100 de rachete cu rază lungă de acțiune pe lună, estimează Ucraina, iar fiind necesare două interceptoare pentru a le opri.

Un contract NATO, semnat la începutul lunii ianuarie de Germania, Olanda, România și Spania va permite la un moment dat fabricarea a 1.000 de rachete Patriot în Germania, dintre care unele ar putea ajunge în cele din urmă în Ucraina.

Se crede că războiul din Ucraina va dura până în 2025, nu în ultimul rând, deoarece Kremlinul așteaptă să vadă dacă Donald Trump – care se crede că îl place mai mult pe Vladimir Putin decât Ucraina – va câștiga alegerile prezidențiale din acest an din SUA. Pentru ca Ucraina să rămână în joc, cel mai probabil va trebui să îndure 2024, să se regrupeze pe cât posibil și să spere la sprijinul politicienilor europeni.

Cred că războiul va fi cu noi cel puțin încă un an”, a spus Cranny Evans, „și situația nu trebuie să fie catastrofală dacă aliații europeni vor umple golul lăsat de SUA. Economia Europei este încă mult mai mare decât cea a Rusiei”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!