Înalți diplomați americani, demisionați după preluarea puterii de Trump
Președintele SUA, Donald Trump, a acceptat demisia unor înalți diplomați din Departamentul de Stat care serviseră sub administrația lui Barack Obama, înainte chiar ca o nouă echipă să preia conducerea diplomației americane, relatează AFP.
"Așa cum este obiceiul la fiecare tranziție, administrația aflată la final de mandat, în coordonare cu cea care sosește, a cerut tuturor responsabililor aflați în posturi politice să-și prezinte scrisorile de demisie", a amintit purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner.
Ministerul de Externe american este o uriașă administrație cu 70.000 de angajați — diplomați de carieră, funcționari, subcontractanți — în care cei care ocupă posturile cele mai înalte în ierarhie sunt în general persoane "politice", numite de președinte și confirmate de Senat.
După ce secretarul de stat John Kerry și-a părăsit postul la 20 ianuarie, el nu a fost încă înlocuit pentru că succesorul său numit de Donald Trump — ex-PDG al ExxonMobil Rex Tillerson — nu a fost confirmat de Senat.
Numărul trei al Departamentului de Stat, directorul său politic Thomas Shannon, asigură interimatul.
În schimb, mai mulți secretari de stat adjuncți și directori care lucraseră cu John Kerry au plecat deja.
Printre acești diplomați "politici", cel mai cunoscut este subsecretarul de stat Patrick Kennedy, un fel de superdirector al resurselor umane, bugetului și securității. Acest diplomat de carieră de peste 40 de ani ocupase acest post încă din 2007 sub administrațiile lui George W.Bush și Barack Obama.
Responsabili americani au confirmat joi pentru AFP că Kennedy și alți trei secretari de stat adjuncți vor pleca toți la sfârșitul săptămânii.
Acești responsabili au negat totuși că ar fi vorba de o epurare la sosirea administrației Trump. Remanierile în Departamentul de Stat sunt curente la fiecare schimbare de administrație, potrivit lor.
"Printre responsabilii a căror demisie a fost acceptată, unii vor continua să lucreze în alte posturi în domeniul afacerilor externe. Alții se vor pensiona, la alegere", a explicat Mark Toner, subliniind că "niciun responsabil nu acceptă un post politic cu gândul că îl va deține pe termen nelimitat".
Kennedy se afla totuși în colimatorul republicanilor pentru presupusele sale deficiențe în asigurarea securității Consulatului SUA din Benghazi în Libia, în septembrie 2012, când ambasadorul american John Christopher Stevens a fost ucis într-un atac jihadist.
În octombrie 2016, la sfârșitul campaniei prezidențiale, tabăra lui Trump ceruse de asemenea plecarea lui Kennedy din minister.
AGERPRES