Înalta Curte urmează să judece recursul făcut de Călin Georgescu după anularea alegerilor prezidențiale
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) urmează să judece joi, 16 ianuarie, recursul făcut de Călin Georgescu după anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024.
Recursul urmează să fie analizat de instanța supremă a țării la ora 13.30.
La 3 ianuarie, fostul finalist al alegerilor prezidențiale a făcut recurs la decizia Curții de Apel, care i-a respins la finalul lunii decembrie , cererea din dosarul în care ataca trei decizii ale Biroului Electoral Central (BEC) luate după ce Curtea Constituţională a hotărât anularea alegerilor prezidenţiale.
În acest dosar, Călin Georgescu a cerut anularea hotărârilor BEC nr. 230D/2024, nr. 231D/2024 şi nr. 232D/2024.
Prin decizia 230D/2024, BEC hotărâse încetarea de îndată a votării, a pregătirii votării în secțiile din diaspora cât și cele din țară pentru turul doi, dar şi sistarea operării în aplicaţiile informatice în contextul alegerilor prezidenţiale.
Prin decizia 231D/2024, se referă la încetarea activităţii BEC şi a Birourilor electorale judeţene, după hotărârea CCR de la 6 decembrie.
Decizia 232D/2024 modifică un articol din 231D privind indemnizaţiile membrilor birourilor electorale de la secţiile din votare din străinătate.
Georgescu a formulat o plângere în contextul anulării și la CEDO, prin care cerea instanței să oblige statul român să organizeze turul doi al prezidenţialelor în care s-au calificat el şi Elena Lasconi, președinta USR.
La 6 decembrie, Curtea Constituțională a României a anulat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în contextul desecretizării documentelor CSAT.
În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică", transmite CCR.
Sursa: adevarul.ro