Înalt Prea Sfințitul Teodosie lovește din nou. Sfat pentru victimele violențelor domestice: „Trebuie să-ți duci crucea”

Înalt Prea Sfințitul Teodosie lovește din nou. Sfat pentru victimele violențelor domestice: „Trebuie să-ți duci crucea”

Într-o controversată declarație dată într-o emisiune radio, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a sfătuit o femeie care a întrebat cum poate scăpa dintr-o relație cu un soț abuziv să-și "ducă crucea", subliniind că a primit "taina cununiei".

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului - Foto Arhivă

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului - Foto Arhivă

Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, a afirmat ÎPS Teodosie.

Asta în timp ce în țara noastră una din patru femei este agresată de partener sau de fostul partener. Numai în 2022, 42 femei și 4 copii au murit în urma bătăilor și abuzurilor din familie, iar aproape 40.000 femei și 9.000 copii au fost victimele agresiunilor.

După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, au fost întrebările adresate de o femeie arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, la postul de radio la care acesta răspunde, cu regularitate, întrebărilor enoriaşilor, potrivit Știrile ProTv .

Răspunsul ÎPS Teodosie: „Trebuie să-ți duci crucea”

Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, i-a recomandat Teodosie femeii.

Numai în acest an au existat peste 4.000 de parteneri abuzivi reclamați la Poliție. Cel puțin așa reiese dintr-un bilanț dat publicității de Poliția Română, care avertizează că fenomenul violenței domestice este în creștere.

Blamarea victimelor violenței domestice și justificarea comportamentului agresorilor reprezintă o problemă gravă în societatea românească.

Oana Băluță, cercetătoare specializată în gen și politică, a explicat anterior pentru „Adevărul” că „blamarea victimei este un tip de comportament pe care femeile l-au reclamat de foarte multe ori atunci când au mers la poliție atunci ca să depună o plângere”, și nu numai.

Mesajele transmise de preoți, mai puternice

Psihologul Keren Rosner a observat că cei care participă activ la slujbele bisericești sunt adesea predispuși să accepte în mod automat mesajele transmise de preoți, considerându-i intermediari divini datorită misiunii lor sacre. Cuvintele lor sunt cu atât mai puternice.

Vă dați seama ce greutate și ce putere au cuvintele unui preot pentru un enoriaș? Multă lume confundă morala creștină cu predicile și cu părerile individuale ale unor preoți, e o confuzie, care uneori poate să fie periculoasă.” a spus anterior psihologul Keren Rosner despre opiniile preoților.

Creează confuzie pentru cine le ascultă pentru că foarte multă lume așteaptă povețele unui lider spiritual, de foarte multe ori, fără să filtreze prin critica gândirii proprii și sunt preluate niște idei și puse în practică. Vorbim de un formator de opinie, iar astfel de idei pentru o minte neformată, tânără, au un impact foarte puternic. ”, a explicat psihologul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!