În Uruguay, apa potabilă a devenit un lux, iar oamenii au început să bea apă sărată
Apa potabilă a devenit un lux, dat fiind că peste jumătate din cei 3,5 milioane de locuitori ai Uruguayului nu mai au acces la aceasta. Conform unor specialiști, această situație neplăcută ar putea dura luni de zile, relatează The Guardian .
În urmă cu o bună bucată de vreme , unii au prevăzut această criză , atrăgând atenția asupra vulnerabilității singurului rezervor care aprovizionează cu apă zona metropolitană din jurul capitalei, Montevideo.
Potrivit normelor din America Latină, Uruguay are venituri ridicate și a fost văzută ca o țară care dispune de resurse generoase de apă. De asemenea, persoanele care au atenționat în legătură cu această criză au fost descrise ca fiind paranoice, iar investițiile au fost puse pe pauză.
Datorită celor trei ani consecutivi de secetă, rezerva de apă potabilă aproape că s-a epuiza t, iar pentru a evita penuria, furnizorul de apă de stat, OSE, a început, de la începutul anului, să adauge treptat apă sărată din estuarul Rio de la Plata.
În luna mai, amestecătura ajunsese la nivelurile maxime de sodiu și cloruri indicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), iar în prezent aceasta le-a depășit de două ori, dând apei un gust neplăcut și stârnind discuții cu privire la posibilele efecte asupra sănătății.
Autoritățile consideră că substanțele chimice influențează doar gustul și mirosul apei și nu constituie un pericol pentru sănătatea celor mai mulți oameni.
În plus, unele categorii de persoane, precum bebelușii, femeile însărcinate și persoanele cu probleme de sănătate, au fost atenționate să nu bea apă, însă au existat declarații contradictorii cu privire la consumul acesteia pentru toată populația.
Alvaro Mombru, decanul Facultății de Chimie de la Universidad de la Republica, susține că apa nu ar trebui băută în prezent, în vreme ce Arturo Briva, decanul Facultății de Medicină, susține că apa poate fi consumată în siguranță, însă a atenționat că „pe măsură ce nivelurile cresc și timpul de expunere crește, pot apărea unele repercusiuni”.
În plus, specialiștii recomandă oamenilor dușurile de scurtă durată.
Potrivit unui sondaj efectuat în luna mai, circa jumătate dintre locuitorii din zona vizată și-au redus consumul de apă de la robinet, iar 35% au încetat complet să o mai bea.
Guvernul a exceptat de la plata taxelor apa îmbuteliată și a transmis că va acorda gratuit apă îmbuteliată la peste 500.000 de persoane.
Sursa: adevarul.ro