În urma măsurilor Guvernului, România a ajuns pe locul 1 în topul european al creșterii salariului minim

În urma măsurilor Guvernului, România a ajuns pe locul 1 în topul european al creșterii salariului minim

Conform celor mai recente date furnizate de Eurostat, România ocupă prima poziție în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata medie anuală de creștere a salariilor minime pe parcursul ultimului deceniu. Între iulie 2014 și iulie 2024, salariul minim brut a crescut cu 13,7%, depășind atât rata inflației, cât și a productivității. De la preluarea guvernării, Executivul condus de Marcel Ciolacu a majorat salariul minim brut cu 700 de lei și intenționează să implementeze salariul minim european începând cu 1 ianuarie 2025.

Datele Eurostat pentru iulie 2024 evidențiază evoluția salariului minim brut în statele membre ale Uniunii Europene. În România, salariile au crescut semnificativ în ultimii ani, depășind rata inflației și a productivității. Potrivit analiștilor Eurostat, această creștere substanțială a avut un impact pozitiv asupra reducerii inegalităților sociale și a stimulat cererea internă prin îmbunătățirea puterii de cumpărare.

România este urmată în acest clasament de Lituania (+12,3%), Bulgaria (+10,6%), Polonia (+9,5%) și Cehia (+9,3%).

În ultimii 11 ani, salariul minim a crescut cu 334%, majoritatea ajustărilor fiind realizate de guvernele PSD

Dacă rata medie anuală de creștere a salariilor minime a fost de 13,7% în ultima decadă, în ultimii 11 ani, valoarea efectivă a salariului minim a crescut de la 750 lei în 2013 la 3.700 lei brut în iulie 2024, reprezentând o creștere de 334%. În această perioadă, inflația cumulată nu a depășit 40%.

Creșterea salariului minim brut de la 750 lei la 3.700 lei în ultimii 11 ani reflectă o majorare de 2.950 lei. Din această sumă, mărirea asumată de guvernele PSD a fost de 2.470 lei, adică 84% din totalul creșterilor salariale din ultima decadă.

În ultimele 11 luni, Guvernul Ciolacu a majorat salariul minim brut cu 700 lei: în octombrie 2023, salariul minim brut a fost crescut de la 3.000 lei la 3.300 lei, iar în iulie 2024, de la 3.300 lei la 3.700 lei. De asemenea, PSD are în vedere introducerea salariului minim european în România până la sfârșitul acestui an și lucrează la dezvoltarea unui mecanism de majorare automată a salariilor, conform directivelor europene.

PSD este responsabil de introducerea salariului minim european în România, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene implicați în proiecte finanțate de Comisia Europeană și a reușit să crească absorbția fondurilor europene la peste 97% în actuala guvernare.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cine erau Denisa și Delia, cele două tinere ucise la Constanța cu sânge rece. Concubina criminalului și fiul ei de 15 ani ar fi fost implicați

2 „Am plătit 10.000 de euro și am fost călcată în picioare” / Cum s-a transformat vacanța de vis într-un coșmar pentru o româncă

3 Cum a dus un plic de cafea la identificarea celui care l-a ucis pe omul de afaceri din Sibiu, Adrian Kreiner

4 Două femei ucise și abandonate în Constanța, după ce ar fi fost drogate. Criminalul le-a furat apoi mașinile și le-a pus la vânzare

5 VIDEO. Momentul în care o dronă ucraineană lovește un bloc cu 16 etaje din Moscova