„Preţul gazelor oferit întreprinderilor este de aşa natură încât nu este posibilă pornirea imediată a fabricii, deoarece fiecare kilogram de zahăr produs cu acest gaz nu aduce decât pierderi. Acesta a fost motivul pentru care alte 10 fabrici nu vor funcţiona anul acesta, adică îşi vor continua activitatea doar 22 de fabrici de zahăr în toată Ucraina”, a explicat asociaţia într-un comunicat postat pe site-ul său.
Ukrsakhar, folosind exemplul Uzinei de zahăr Gnidovsky, arată că, la un preţ al gazului de peste 2.000 de dolari, producţia de zahăr devine neprofitabilă. „Dacă fabrica de zahăr Gnidovsky a lucrat doar cu gaz, atunci ar trebui să dăm în fiecare zi cel puţin 400 de tone de zahăr numai pentru gaz, în timp ce uzina va produce 600-700 de tone pe zi”, citează organizaţia, Alexander Nikishin, director adjunct al fabricii de zahăr Gnidovsky. Între timp, după cum a subliniat reprezentantul fabricii, întreprinderea trebuie să plătească în continuare fermele pentru sfecla de zahăr livrată, să plătească salariile şi alte servicii.
Potrivit datelor Bursei de la Londra, marţi preţul gazului în Europa a depăşit 2.600 de dolari la 1.000 de metri cubi. Anterior, Gazprom nu excludea ca preţurile gazelor în Europa în timpul iernii să poată creşte la preţul record de 4.000 de dolari la 1.000 de metri cubi.