În timp ce Moscova lansează baraje de rachete și drone, brigăzile de asalt ucrainene se pregătesc de contraofensivă
În timp ce orașele ucrainene sunt lovite de baraj după baraj de rachete și drone, membrii uneia dintre noile unități de asalt ale Kievului, Garda Ofensivă, au continuat netulburați să se antreneze, simulând scenariile prin care așteaptă să treacă odată ce Kievul își va lansa mult așteptata contraofensivă, relatează CNN.
Brigăzile de asalt ucrainene se pregătesc de luptă FOTO SHUTTERSTOCK
Garda Ofensivă a fost înființată în cadrul inițiativei Ministerului ucrainean de Interne de a forma noi brigăzi de asalt.
Operațiunea de curățare a tranșeelor pe care o exersează soldatul cu indicativul Jenia este doar o repetiție, dar scenariul este conceput să fie cât mai realist cu putință. Tranșeele sunt noroioase – deși n-a mai plouat de săptămâni întregi – iar soldații trebuie să se confrunte cu evoluții neașteptate precum îngrijirea și evacuarea răniților sau să găsească mijloace să se adapteze după ce unitatea a suferit pierderi.
„Unii spun că antrenamentul nu este dificil, că nu există niciun pericol - dar să alergi prin tranșee și să te antrenezi constant, știind că vei merge la luptă, nu este ușor”, spune Jenia. „Totul vine odată cu practica. Este clar că în timpul ostilităților va exista și impactul psihologic al războiului - dar practica este foarte importantă”, a subliniat soldatul ucrainean.
Dacă am da crezare declarațiilor unui consilier prezidențial de rang înalt, atunci acea zi se apropie cu repeziciune.
„Există deja anumite eforturi în curs de desfășurare în scopul de a crește intensitatea bombardamentelor asupra suportului logistic al Rusiei, a le reduce capacitățile de luptă în viitorul apropiat, a le slăbi apărarea”, a precizat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak într-un interviu acordat CNN.
Genul de atacuri menționate de Podoliak sunt adesea denumite operațiuni de modelare pentru că au au drept obiectiv „modelarea” câmpului de luptă - în acest caz, în favoarea Ucrainei. CNN a relatat anterior, citând un înalt oficial militar american și un înalt oficial occidental, că acestea au început la 12 mai.
„Tot ceea ce se întâmplă acum este un precursor al unui contraatac, o condiție prealabilă necesară. Când intensitatea focului crește, în special asupra livrărilor logistice, când numărul operațiunilor crește”, a explicat Podoliak.
Operațiunile de „modelare” sunt în curs de desfășurare
Ucraina a crescut numărul de atacuri asupra depozitelor de muniții, nodurilor logistice și bazelor din spate ale Rusiei, precum cele observate în Mariupol și Berdiansk, în ultimele zile. Cel mai înalt general al armatei, comandantul-șef Valerii Zalujnîi, a publicat în weekend un videoclip având legenda: „A sosit timpul să luăm înapoi ceea ce ne aparține”.
În discursul său nocturn de luni, președintele ucrainean Zelenski a anunțat că a fost stabilit momentul contraofensivei, dar nu a oferit mai multe detalii. La rândul său, în pofida semnelor clare că urmează o contraofensivă, Podoliak refuză, de asemenea, să se angajeze cu privire la date specifice.
„Nu se poate spune despre un contraatac că va începe într-o zi anume, la un moment dat, când vor începe anumite evenimente. Acum au loc deja acțiuni intensive relativ ofensive pe flancurile orașului Bahmut. În esență, nu a mai rămas niciun oraș, dar sunt în desfășurare ofensive”, a explicat consilierul prezidențial ucrainean.
Aceste operațiuni mai mici nu sunt decât o mostră a ofensivei mai mari, ale cărei obiective ambițioase Ucraina le cunoaște foarte bine și le-a promovat în mod deschis. Dar, pentru ca aceasta să reușească, Kievul are nevoie de continuarea sprijinului occidental.
„Dacă există livrări în timp util ale unor cantități mari de consumabile necesare, mă refer la obuze, drone și rachete, atunci, bineînțeles, războiul se poate termina matematic anul acesta”, subliniază Polodiak. „Dar se va încheia fără îndoială la granițele Ucrainei, așa cum erau în 1991, cu de-ocuparea Crimeei și, fără îndoială, cu începutul unui proces masiv de transformare a sistemului politic din Rusia”.
„În orice caz, va exista o contraofensivă și aceasta va avea succes. Nu va fi rapidă, va fi nevoie de timp, va fi complicată, dar va avea totuși succes”, a adăugat el.
Aceste obiective îndrăznețe sunt motivul pentru care Kievul a amânat un atac așteptat inițial la începutul primăverii, dar care încă nu s-a materializa în pragul verii, luându-și timp pentru a perfecționa strategia.
„Victoria va fi a noastră”
„Este imposibil să fii pregătit la perfecție pentru un volum de luptă atât de mare. Întotdeauna vor trebui să existe reglaje fine. Acestea sau alte evenimente de inițiativă de-a lungul liniilor de front continuă, vom continua să acumulăm resurse, să efectuăm coeziunea de luptă, să antrenăm și să pregătim trupele, inclusiv partenerii care desfășoară antrenamente”, subliniază Podoliak.
Pe terenul de antrenament, comandantul Gărzii Ofensive, având indicativul Kive, împărtășește o filozofie similară de luptă.
„Ne îmbunătățim abilitățile de luptă în cadrul antrenamentelor speciale în fiecare zi pentru a ne elibera pământurile. Militarii noștri știu acum cum să gestioneze inamicul - pentru că exersăm totul până când devine automat”, spune el.
Kiev a ajutat la antrenarea a zeci de mii de soldați și crede că Ucraina are ceea ce îi trebuie pentru a reuși.
„Avem motivație. Ne apărăm pământurile, aceasta este țara noastră, aceasta este casa noastră. Bineînțeles că victoria va fi a noastră”, adaugă el.
Sursa: adevarul.ro