În Timorul de Est aproape două treimi din populaţie fumează
Întrebarea principală pe care jurnaliştii şi cercetătorii şi-o pun este de ce în una din cele mai sărace ţări din sud-estul Asiei, populaţie este atât de dependentă de tutun.
Una din posibilele explicaţii este preţul scăzut al tutunului. Un pachet de ţigări costă mai puţin de dolari, preţul fiind undeva în jurul a 60 de cenţi, potrivit BBC. Peste tot sunt panouri publicitare în care sunt promovate diferite mărci de ţigări. În capitala statului Asiatic, Dill, pot fi observate foarte des reclamele celebrei mărci Malboro.
„Tinerii fumează din ce în ce mai mult în fiecare an, în special băieţii”, susţine reprezentantul local al Organizaţiei Mondiale de Sănătate, Jorge Luna.
„Este o problemă foarte importantă. O ţigară este 10 cenţi, două sunt 20 de cenţi, însă dacă iei 4 vei da 25 de lei”, a adăugat Luna care este îngrijorat şi de numărul ridicat al cultivatorilor de tutun.
O a doua cauză poate fi regăsită în lipsa de programe de prevenire a efectelor negative al fumatului. În Timorul de Est curicula şcolară nu prevede niciun program de educare a tinerilor în ceea ce priveşte efectele negative ale fumatului, iar ceea ce este şi mai rău, potrivit reprezentantului OMS, este faptul că uneori cadrele didactice sunt cele care fumează în sălile de clasă în timpul orelor de studii.
În statul asiatic fumatul este permis oriunde: în baruri, restaurante şi locurile publice, iar singurul loc unde până în acest moment a fost interzis fumatul este un mall al unui proprietar care nu este de acord cu acest viciu.
Deşi fumatul este din ce în ce mai puţin popular în multe zone ale lumii, numărul total al fumătorilor este într-o continuă creştere, se arată într-un studiu realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitatea din Washington, Statele Unite ale Americii, publicat în JAMA, la începutul acestui an.
Un consum ridicat de ţigări se înregistrează, printre altele, în Grecia, Irlanda, Italia, Japonia, China, Kuweit, Rusia, Elveţia, Uruguay şi Filipine.
La polul opus se află insulele Antigua şi Barbuda, unde procentul este de 5%. De asemenea, în unele ţări, printre care se numără Canada, Islanda, Norvegia şi Mexic, locuitorii au reuşit să renunţe la ţigări sau să reducă, în mod semnificativ, consumul.