În spatele liniilor: Cum spală Rusia creierul tinerilor din Ucraina
Ocupanții ruși folosesc o combinație constrângere, propagandă și tentație în timp ce încearcă să-i convingă pe copiii ucraineni că viitorul lor este Moscova, se arată într-o analiză CEPA.
Copii din Crimeea învățând să mânuiască o mitralieră FOTO Captură Twitter
După invazia pe sacră largă din februarie 2022, forțele de ocupație rusești au implementat programe menite să militarizeze educația copiilor și să o infuzeze cu propagandă rusă. Politica lor a constat în estomparea și apoi ștergerea identității ucrainene înainte de a impune o falsă interpretare a războiului din Ucraina și rusificarea activă a tinerilor.
Acesta a fost implementată înainte de invazia din 2022 în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, în regiunea Donbass, unde limba ucraineană a fost înlocuită cu rusa în scoli, precum și în Crimeea , anexată în 2014.
Se întâmplă în prezent și în teritoriile ocupate mai recent din regiunea Zaporojie și Herson, unde programa rusă și cursuri de educație militară si patriotică sunt introduse obligatoriu în scoli.
În Berdiansk, regiunea Zaporijie, forțele rusești au făcut raiduri în locuințe pentru a verifica dacă copiii urmează programe de studiu ucrainene online. Părinții au fost amenințați cu amenzi și chiar avertizați că le vor fi luați copiii, dacă refuză să-i trimită la școli rusești.
Totodată, forțele de ocupație au cerut părinților să declare în scris că copiii lor nu doresc să învețe ucraineană pentru a justifica anularea lecțiilor în această limbă, a raportat Centrul Național de Rezistență din Kiev.
Școlarii sunt obligați să scrie scrisori către personalul militar rus, să cânte imnul național rusesc înainte de ore și să participe la o „oră obligatorie despre chestiuni importante”, în care li se predă interpretarea Kremlinului cu privire la război, a raportat centrul.
În afară de a modifica programa școlară, autoritățile de ocupație au înființat în școli o serie unități cvasi-militare coordonate de agenții din cadrul armatei sau al forțelor de aplicare legii unde școlarii sunt instruiți să asambleze și să dezasambleze o mitralieră, și învățați despre funcționarea guvernului rus și a sistemului juridic.
Educație militară și patriotică
Clasele de cadeți, care au fost deschise prima dată în Crimeea și Donbas, au început să apară și în alte teritorii ocupate după invazia la scară largă. Volodimir Saldo, guvernatorul instalat de ruși în teritoriile ocupate din regiunea Herson, a anunțat în februarie că administrația sa intenționează să înființeze două unități de cadeți în orașul-port Skadovsk ocupat, pe care le-au numit după Aleksandr Suvorov, un general rus din secolul al XVIII-lea. Totodată, clase de cazaci cu „educație patriotică adecvată" pentru copiii cu vârste de peste șase ani au început în zona ocupată din regiunea Lugansk. Părinților care nu au dorit înscrierea copiilor lor li s-a spus că își vor pierde drepturile părintești.
Ocupanții s-au folosit de Iunarmia, o mișcare militar-patriotică cu sediul la Moscova, care pregătește copiii pentru a servi în forțele armate ruse, pentru a încerca să creeze loialitate în Ucraina ocupată. Organizația, care a fost sancționată anul trecut de Uniunea Europeană (UE) din cauza activităților sale de propagandă, funcționa în Crimeea înainte de invazia la scară largă și are acum filiale în teritoriile ocupate din regiunile Zaporojia și Herson.
Campania de propagandă a Kremlinului folosește și alte organizații de tineret în scopurile campaniei sale de propagandă. De pildă, organizația de tineret rusă Mișcarea Întâiului, o versiune a organizației Tinerii Pionieri din epoca sovietică, având misiunea de a „educa spiritul patriotic al tinerilor”, a devenit activă în teritoriile ocupate, în timp ce partidul Rusia Unită, care îl susține pe Putin, a deschis „centre de recreere pentru copii” care oferă facilități sportive și artistice cu o puternică marcă rusă.
Rusia a lansat, de asemenea, o serie de „tabere de tratament” și excursii educaționale în Federația Rusă pentru a-i reeduca și rusifica pe tinerii ucraineni. Programul „Copiii din Donbas”, de pildă, urmărește „să implice îndeaproape copiii din Donbas și din noile teritorii în viața Rusiei, să consolideze legăturile cu regiunile . . și să-i facă adevărați patrioți ai Patriei lor - Federația Rusă”, potrivit site-ului de prezentare. Copiilor din teritoriile ocupate li se oferă o versiune a evenimentelor aprobată de Kremlin și li se spune că războiul este pentru „a proteja oamenii de naziști”.
Tabere de tratament
La începutul anului, 414 copii din Horlivka ocupată au fost duși în regiunea Rostov pentru „festivități” menite să arate cât de „fericită și lipsită de griji” este viața în Rusia, în contrast cu haosul războiului din Ucraina. Copiii din Lîsîceansk și Severodonețk au fost, de asemenea, transportați în tabere din regiunea Stavropol din Rusia pentru „tratament”. Li s-a spus că Ucraina a început războiul, iar actori, sportivi și bloggeri ruși celebri le-au recitat propaganda Kremlinului.
Tot din această strategie face parte și promisiunea de a le fi asigurate locuri gratuite la universități rusești. În februarie, forțele de ocupație au dus 50 de elevi de liceu din orașul ocupat Lîsîceansk la Ielabuga, în Republica rusă Tatarstan, pentru a se pregăti pentru examenul unificat de stat din Rusia, o serie de teste pe care un elev trebuie să le treacă pentru a intra într-o universitate sau colegiu profesional rusesc.
Indiferent de metodă, aceste programe sunt concepute pentru a le prezenta copiilor și tinerilor o versiune rusă a realității. Cu ajutorul propagandei susținute de Kremlin, ocupanții încearcă să impună dușmani comuni generației următoare , și anume Ucraina și țările care alcătuiesc NATO, scrie CEPA.
Sursa: adevarul.ro