În secret, Ucraina pregătește operațiunea decisivă

În secret, Ucraina pregătește operațiunea decisivă

În jur de 2.500 de vehicule militare și transportoare blindate vor arunca în luptă 30.000 de soldați ai Kievului, în încercarea de a produce o falie majoră în armata Kremlinului. Stagiile de antrenament se apropie de sfârșit, armele au început să ajungă în țara vecină, pregătirile pentru contraofensivă au intrat în linie dreaptă, scrie jurnalistul Emilian Isăilă pe spotmedia.ro . După opt decenii, o nouă Normandie. În secret, Ucraina pregătește operațiunea decisivă
  • La jumătatea lunii ianuarie, într-un centru de instrucție american din Germania, 500 de militari au început un program de pregătire complex care urma să dureze în jur de cinci săptămâni.
  • Oficial ucrainean: Forțele rusești și-au intensificat operațiunile ofensive în cel puțin patru sau cinci direcții, dar încă nu au obținut succese semnificative.
  • Trupele Moscovei raționalizează obuzele și muniția pentru a putea susține asalturile asupra localităților Bahmut, Liman și Vuhledar.
  • Experți militari: Orașul Melitopol, aflat în sud, e obiectivul strategic al forțelor ucrainene.
  • Dacă trupele Kievului reușesc să producă o falie între forțele Kremlinului, aflate pe frontul de sud și cel de est, atunci poziția Rusiei ar deveni greu de apărat în regiunea Herson.
Benjamin Alvarado avea 19 ani când s-a înrolat în armată americană, fiind repartizat la Camp Fannin, Texas. A făcut instrucție până în luna decembrie 1943.

„În ianuarie 1944, am fost transferat la Camp Howze, Texas, iar în aprilie, am fost transferat în Anglia, cu nava Queen Mary. Am fost trimis în Compania G, Divizia 16, Infanterie, Armata 1 din Marea Britanie”, a povestit veteranul american, în 20 decembrie 2004, despre experiența sa din cel de-Al Doilea Război Mondial.

„În data de 3 iunie 1944, nava noastră, Samuel P. Chase, a fost prima care a ridicat ancora pentru a traversa Canalul Mânecii. Apele erau agitate, puntea era inundată de voma militarilor care se împrăștia peste tot. Am rămas, în cea mai mare parte a timpului, la prova navei, privind înainte. Asta m-a ajutat să nu am rău de mare!”, a continuat Alvarado povestea.

„Am stat la bordul navei trei zile, ceea ce mi s-a părut puțin, deși distanța față de continent era doar de aproximativ 70 de mile. În niciun caz nu eram nerăbdător să ajung la destinație. Îmi imaginam ce mă așteaptă”, a mai adăugat fostul infanterist.

„În cele din urmă, toate navele s-au fixat pe pozițiile planificate. În dimineața zilei de 6 iunie era întuneric, ceață și ploua foarte mărunt. Apa era agitată. Nu vedeam pământul, deși ne aflam la numai 11 mile de țărm. Zgomotul motoarelor s-a oprit. S-a făcut din nou liniște”, a spus veteranul Benjamin Alvarado.

Debarcarea din Normandia, peste 800.000 de militari aliați au ajuns pe țărmurile Europei, în cel de-Al Doilea Război Mondial - Foto: Wikimedia

Ordinul de debarcare a fost dat la ora 6.30 dimineața. Sute de mii de militari din SUA, Marea Britanie și Canada au început operațiunile pentru a ajunge pe țărm, în timp ce inamicul a deschis focul.

9.000 de militari ai forțelor aliate și-au pierdut viața în primele 24 de ore de la debarcare.

Infanteristul Benjamin Alvarado a supraviețuit. S-a întors învingător din război și a murit în casa sa, în anul 2015, la vârsta de 91 de ani.

Mii de militari ucraineni și-au încheiat stagiul de pregătire în Occident

După toate datele, contraofensiva pregătită de Kiev împotriva Rusiei seamănă ca importanță strategică cu ce a reprezentat debarcarea din Normandia pentru cel de-Al Doilea Război Mondial.

Și atunci și acum, toată lumea se aștepta să urmeze ceva important. Forțele naziste ca și cele ale Kremlinului, de azi, veneau după un șir de înfrângeri.

Dacă despre „Debarcarea din Normandia” sau D-Day, cum a fost numită în limbaj militar, există o întreagă bibliografie, în legătură cu așteptata contraofensivă ucraineană, secretul e total.

Dar cu cât liniștea e mai mare, cu atât pregătirile sunt mai în toi. Mii de ucraineni se antrenează în statele membre NATO pentru a putea folosi armele transferate din Occident.

La jumătatea lunii ianuarie, într-un centru de instrucție american din Germania, 500 de militari au început un program de pregătire complex care urma să dureze în jur de cinci săptămâni.

„Aceasta nu este o rotație obișnuită de trupe. Asistăm, de fapt, la unul din acele momente importante în care începe să se construiască diferența”, a declarat generalul Mark Milley, șeful Statului Major al armatei americane, aflat în vizită la baza din Germania.

Instrucția acestora, conform programului, s-a încheiat în aceste zile. Dacă miile de militari antrenați în mai multe state membre NATO au urmat același parcurs, atunci pregătirile pentru contraofensiva ucraineană au intrat în linie dreaptă.

Deși toată lumea vorbește și așteaptă o operațiune de proporții din partea Ucrainei, momentul lansării e cel mai bine păzit secret.

Soldați ucraineni, implicați într-un exercițiu desfășurat în urmă cu o săptămână la o bază militară din Marea Britanie - Foto: Hepta.ro

Pentru ofensivă, Ucraina va avea la dispoziție:

  • 300 de tancuri (aproximativ) - 200 T-72, proiect sovietic, puse la dispoziție de Polonia, Cehia și Slovacia și 100 de tancuri occidentale - Abrams, Leopard 1, Leopard 2 și Challenger 2, transferate din SUA, Germania, Marea Britanie, Spania și din alte state membre.
  • 450 de transportoare blindate pentru infanterie: 60 de Bradley, 90 de Stryker și 300 de M113. Aceste vehicule pot deplasa peste 10.000 de militari echipați pentru luptă.
  • 1.685 alte tipuri de transportoare și de vehicule blindate: Humvees, Bushmaster, Mastiff, BMC Kirpi (Turcia) etc.

Ofensiva rusă s-a terminat înainte să înceapă

Din datele publicate pe diverse canale se poate calcula că forța contraofensivei ucrainene va avea cel puțin 30.000 de militari, echipați, antrenați și 2.500 de vehicule.

La asta se adaugă tunurile, dronele, lansatoarele portabile de rachete anti-tanc și sol-aer, sistemele HIMARS și altele.

„Nu există nicio îndoială că ambele părți doresc să treacă la ofensivă, dar totul se reduce la cât de multe capacități dețin cele două tabere pentru a face acest lucru”, a declarat Mick Ryan, general-maior în retragere din armata australiană, citat de New York Times.

Dacă ofensiva rusă a început și merge la fel de prost ca și cele de până acum, cea ucraineană e într-o fază finală de pregătire.

Vadim Skibitski, reprezentantul direcției principale de informații militare ucrainene (GUR), a spus că „forțele rusești și-au intensificat operațiunile ofensive în cel puțin patru sau cinci direcții din regiunile Lugansk, Donețk și Zaporije, începând cu luna februarie, dar încă nu au obținut succese semnificative, în ciuda faptului că au continuat să-și sacrifice personalul și să-și epuizeze resursele”.

Skibitski a mai anunțat că trupele Moscovei au ca obiectiv cucerirea orașelor Kupiansk, Liman, Bahmut, Marinka, Avdiivka și Vuhledar, toate situate în Donbas, estul Ucrainei.

De altfel, există informații că Vladimir Putin i-a cerut lui Valeri Gherasimov, comandantul forțelor ruse din Ucraina, ca până la data de 31 martie regiunile Donețk și Lugansk să ajungă sub controlul Kremlinului.

Kiril Budanov, șeful Direcției de Informații din Ucraina, a declarat și el că „ofensiva rusă e atât de anemică încât nu poate fi observată”.

Pentru ofensivă, ucrainenii pregătesc câteva sute de tancuri pentru a avea superioritate netă în fața trupelor ruse. În imagine, un tanc american Abrams, care va ajunge în dotarea forțelor Kievului - Foto: Hepta.ro

Trupele Moscovei au început să raționalizeze obuzele și muniția pentru a putea susține asalturile asupra localităților Bahmut, Liman și Vuhledar, a explicat acesta, într-un interviu pentru publicația „Forbes”.

Budanov susține că „stocurile de artilerie rusești au scăzut la 30% din numărul total de obuze pe care le dețineau la începutul conflictului. Rusia a importat un lot de obuze de artilerie din Iran și că în prezent încearcă să procure un alt lot de 20.000 de bucăți, din aceeași țară”.

„Rușii au lansat în jur de 20.000 de obuze pe zi la sfârșitul lunii decembrie, în scădere de la 60.000, trase zilnic, în primele săptămâni ale războiului”, a mai spus oficialul ucrainean.

Melitopol, obiectiv strategic

Dacă ofensiva rusă merge la fel de rău ca întreaga „operațiune militară specială” a lui Putin, care sunt șansele ca o contraofensivă ucraineană să împingă sângerosul conflict aproape de final?

Întorcându-ne la Normandia, se observă că și cele mai bine și meticulos pregătite operațiuni se pot transformă într-un eșec.

Frigul, ceața și valurile au compromis debarcarea aliaților din dimineața zile de 6 iunie 1944. Niciun obiectiv planificat nu a fost atins în primele 24 de ore de la declanșarea uriașei desfășurări de forțe. Mii de soldați aliați au murit înainte să ajungă la țărm sau să reușească să tragă un singur foc.

Dar în război numărul militarilor, dotarea și determinarea sunt esențiale. În final, aliații au reușit să spargă barajul german și să înainteze pe continent tocmai datorită acestor atuuri.

În ce privește contraofensiva ucraineană, „trupele Kievului au perspective limitate de a avansa în est, unde Rusia are poziții fortificate și linii de aprovizionare construite încă din 2014. Pentru a ataca în altă parte, Ucraina trebuie să țină pe loc, în est, forțele ruse, păstrând în același timp rezerve mari de trupe și echipamente ce pot fi deplasate în altă parte”, se arată într-o analiză publicată de cotidianul New York Times.

Orașul Melitopol, aflat în sud, e obiectivul strategic al forțelor ucrainene, se arată în analiza cotidianului american.

„Orașul se află la intersecția a două autostrăzi majore și a unei linii feroviare cruciale, ceea ce îl face vital pentru aprovizionarea trupelor rusești din sud”, susțin experții consultați de publicația citată.

Dacă trupele Kievului reușesc să producă o falie între forțele Kremlinului, aflate pe frontul de sud și cel de est, atunci poziția Rusiei ar deveni greu de apărat în regiunea Herson.

„Cu rutele de aprovizionare dinspre est blocate, întăririle rusești ar putea ajunge doar prin Crimeea - un traseu mult mai lung, care se află în raza de acțiune a rachetelor HIMARS”, anunță experții publicației.

Exact ca în urmă cu opt decenii toată lumea știa că urmează o debarcare a aliaților în Europa, dar succesul unei operațiuni militare se ascunde în detalii, în succesiunea acțiunilor, în numărul militarilor implicați și determinarea cu care luptă. Curând, foarte curând, misterul contraofensivei ucrainene se va risipi.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...