În Rusia, mobilizare crescândă în favoarea manifestanţilor încarceraţi; biserica se alătură mişcării
O mişcare de solidaritate în favoarea manifestanţilor încarceraţi recent a luat amploare miercuri în Rusia, cu sprijinul actorilor, profesorilor şi chiar a membrilor Bisericii ortodoxe, potrivit AFP.
De la începutul lunii septembrie, tribunalele ruseşti au condamnat şase persoane la pedepse cu închisoarea între doi şi patru ani pentru "violenţe" împotriva poliţiei comise în cursul manifestaţiilor din această vară în favoarea alegerilor libere sau pentru participarea lor "repetată" la manifestaţii neautorizate.
Ultima sentinţă, prin care Pavel Ustinov, un actor de 23 de ani, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare, a provocat mobilizarea a zeci de personalităţi din lumea culturii, un mediu care stă de regulă în Rusia departe de problemele politice.
Pavel Ustinov îşi susţine nevinovăţia şi asigură că el nici măcar nu participa la manifestaţia neautorizată în cursul căreia a fost arestat în această vară, ci aştepta pur şi simplu un prieten în faţa unei staţii de metrou.
Foto: (c) MAXIM SHIPENKOV / EPA
Miercuri, peste 1.000 de persoane, între care mai mulţi actori celebri s-au succedat unul câte unul la un pichet demonstrativ, singura formă de protest care în Rusia nu necesită o autorizaţie prealabilă.
Unul după altul, în faţa sediului administraţiei prezidenţiale, protestatarii au ţinut o pancartă care cerea eliberarea tânărului actor şi a altor manifestanţi.
"Aceasta priveşte toată lumea", a spus actriţa Aleksandra Bortici, cunoscută pentru rolurile interpretate în mai multe filme de mare succes ruseşti, în timp ce regizorul Dmitri Sobolev cerea ca "Pavel şi alţi condamnaţi din greşeală să fie eliberaţi".
Mai mulţi alţi manifestanţi purtau pancarte arborând sloganul "Eu sunt/Noi suntem ţara întreagă", referindu-se la mişcarea inedită de sprijin care a permis eliberarea în luna iunie a jurnalistului Ivan Golunov, acuzat pe nedrept pentru trafic de droguri.
Foto: (c) MAXIM SHIPENKOV / EPA
Întrebat despre acest dosar, Kremlinul s-a mulţumit miercuri să sugereze că aşteaptă rezultatul apelului depus de avocatul lui Pavel Ustinov.
Fapt rarisim, o scrisoare deschisă cerând eliberarea lui Pavel Ustinov şi a altor manifestanţi condamnaţi, publicată marţi seara de un ziar religios online, a fost semnată deja de peste 90 de preoţi ai Bisericii ortodoxe, reputată totuşi ca fiind apropiată puterii.
"Este datoria noastră de a ne exprima convingerea că pedepsele cu închisoarea aplicate mai multor persoane în acest caz trebuie revizuite", se menţionează în această scrisoare deschisă, care consideră condamnarea manifestantului acuzat că a luat parte în mod repetat la manifestaţii neautorizate drept un act de "cruzime fără precedent".
O altă scrisoare deschisă semnată de aproape 800 de profesori a denunţat la rândul său "ilegalitatea flagrantă" a condamnărilor şi a cerut ca aceia care i-au încarcerat pe manifestanţi să fie judecaţi.
Foto: (c) MAXIM SHIPENKOV / EPA
Susţinătorii lui Pavel Ustinov se revoltă în special împotriva faptului că justiţia a refuzat să examineze o înregistrare video care proba - potrivit lor - nevinovăţia tânărului actor.
Aceste imagini, difuzate pe reţelele de socializare şi în media, arată membri ai poliţiei antirevoltă, cu cagule, aruncându-se asupra lui Pavel Ustinov în timp ce el stă în picioare, cu un telefon în mână, printre alţi trecători. Actorul are un gest de recul înainte de a cădea şi de a fi lovit cu bastoane de către poliţişti.
De la jumătatea lunii iulie până la sfârşitul lunii august, manifestaţii aproape săptămânale au zguduit capitala rusă după interdicţia impusă numeroşilor candidaţi ai opoziţiei de a se prezenta la alegerile locale. Cea mai importantă manifestaţie, la începutul lunii august, a reunit peste 50.000 de persoane în centrul Moscovei.
Majoritatea manifestaţiilor nu erau autorizate şi s-au soldat cu aproape 2.700 de reţineri. Cea mai mare parte a persoanelor arestate au fost eliberate rapid, dar 15 au fost menţinute în detenţie, dintre care cinci au fost condamnate până astăzi pentru violenţe. AGERPRES