Într-un interviu citat de defenseromania.ro , fostul ambasador american Adrian Zuckerman a precizat că influența Rusiei și a Chinei în România e mare și țara noastră nu a finalizat încă Revoluție din 1989.
„Influența rusească și chineză e mult mai mare decât credem. Suntem în mijlocul unui război hibrid și în România există trădători care susțin China sau Rusia. Multe lucruri care trebuiau să se întâmple aici nu s-au întâmplat. Serviciile trebuie să-și facă treaba“, a precizat ambasadorul Zuckerman.
Trădători și Revoluția neterminată. Ambasadorul Zuckerman: Influența Rusiei și a Chinei în România e mult mai mare decât credem
„Una din problemele din România, pe care am spus-o de când am venit aici, acum mai bine de patru ani, e că Revoluția nu a fost terminată. A fost un început bun, dar au rămas mulți în diverse funcții. Influența rusească este mai mare decât se crede și Revoluția de acum 34 de ani trebuie terminată. Lucrurile trebuie să fie democratizate, să existe o piață liberă. Dacă România ar avea o piață liberă ar curăța multe din aceste probleme. Sunt aproximativ 1.400 de companii de stat care pierd bani. Nu ar fi o gaură în buget dacă aceste companii nu ar mai primi bani“, a explicat ambasadorul Zuckerman.
Totodată, fostul ambasador american în România și-a arătat convingerea că în timpul vizitei premierului Marcel Ciolacu în Statele Unite ale Americii, vizită oficială care a avut loc la începutul acestei luni, s-a discutat și despre posibila participare a companiei chineze Lenovo în rețeaua 5G a României. Adrian Zuckerman se numără printre cei care consideră acest lucru o greșeală strategică uriașă, precizând că Lenovo se află sub controlul partidului comunist chinez.
Amintim că în această toamnă, într-un răspuns pentru Europa Liberă, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a motivat faptul că Lenovo PC HK Limited și Lenovo Global Technology HK Limited nu prezintă niciun risc de securitate, firma mamă acționând după legile din Hong Kong.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) precizează că cele două companii au cerut Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării emiterea unei autorizări pentru utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software ce aparțin infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum și în rețelele 5G.