În România carnea e mai scumpă decât la polonezi, pe haine dăm mai mult ca maghiarii, iar la brânză sunt cel puțin 10 țări în care e mai ieftină

În România carnea e mai scumpă decât la polonezi, pe haine dăm mai mult ca maghiarii, iar la brânză sunt cel puțin 10 țări în care e mai ieftină

Deși suntem, alături de bulgari și turci, la coada salariior în Europa, plătim mai mult pentru kilogramul de carne decât polonezii sau muntenegrenii. La fel stau lucrurile în cazul laptelui, brânzei și ouălor: în România, prețurile le depășesc pe cele din Lituania, Cehia, Ungaria și încă alte câteva state. Până și la haine suntem mai scumpi decât ungurii sau locuitorii Macedoniei de Nord, arată datele Eurostat, potrivit HotNews.ro .
Salariile din Europa, potrivit Eurostat, arată ca în graficul de mai jos. E vorba de salariul mediu net anual luat în 2020, calculat în euro, al unui cuplu fara copii:



Și acum să trecem la prețuri. Mai întâi, laptele, brânza, ouăle. Indicii de preț sunt în tabelul de mai jos. Cum trebuie citite datele din tabel: Dacă media din UE a prețului la lapte, brânză și ouă e de 100 de lei, atunci în România costă 92.3 lei. Cel mai ieftin costă la polonezi (67,9 lei) și cele mai scumpe sunt la norvegieni (161,6 lei).
Se poate vedea că în Lituania, Cehia, UK, Serbia, Ungaria, Muntenegru, Turcia, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord sau Polonia, prețurile la aceste produse sunt mai mici decât în România.



Să luăm prețurile la hoteluri și restaurante. Nu discutam aici de condiții de cazare, amabilitatea chelnerilor sau ospitalitatea hotelierilor. Ne uităm doar la prețuri. Graficul trebuie citit în cheie asemănătoare cu cea de mai sus. Dacă media unei nopți la hotel în UE este de 100 de lei, atunci în România este de 53,4 lei, în Turcia e de 40,3 lei, iar în Elveția de 169 de lei.



Pe carne plătim mai mult decât polonezii, muntenegrenii și turcii. E drept, în Bulgaria (cu care ne comparăm în mod tradițional), carnea e mai scumpă, potrivit Eurostat.




La haine, clasamentul preturilor e următorul:




La prețul serviciilor, stăm așa:



Iar în final, din 64 de indicatori masurati de Eurostat, am mai luat ca exemplu pretul transportului:

Surse date Eurostat: http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=prc_ppp_ind&lang=en, https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/PRC_PPP_IND__custom_1188203/default/table?lang=en ș.a.
SURSA: HotNews.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!