În regiunea Parisului, 30% dintre benzinării se confruntă cu o lipsă de combustibil
Situația respectivă a apărut din cauza grevelor angajaților rafinăriilor de petrol.
Unele benzinării s-au închis din lipsa de combustibil. Foto: Arhiva Adevărul
O treime dintre benzinăriile din regiunea Île-de-France se confruntă cu probleme de aprovizionare sau de stocuri din cauza grevelor muncitorilor de la mai multe rafinării, care protestează împotriva reformei pensiilor, a relatat sâmbătă postul de radio France Bleu .
Potrivit acestuia, situația din regiune este tensionată de mai bine de o săptămână. La acele benzinării în care încă mai există provizii de combustibil, se înregistrează cozi pe mai mulți kilometri. Cele mai mari dificultăți se remarcă în departamentele metropolitane Val-de-Marne și Essonne, unde aproape jumătate din stații sunt închise.
În alte regiuni ale Franței, după cum notează postul de radio, situația cu aprovizionarea benzinăriilor cu combustibil se îmbunătățește treptat. Acum doar 10% dintre benzinăriile din țară au un deficit parțial sau total de combustibil, în timp ce la începutul săptămânii proporția acestora era de aproximativ 15%. Guvernul francez nu se așteaptă însă la o îmbunătățire rapidă a situației, deoarece vineri lucrătorii de la o mare rafinărie a concernului Total Energies din comuna Donge (Loara Atlantică) au anunțat prelungirea grevei cu o a cincea săptămână. În plus, mulți angajați ai depozitelor de combustibil continuă să facă grevă.
Acum doar două din cele șase rafinării continuă să funcționeze ca de obicei. Grevele muncitorilor din rafinării au crescut prețurile la benzină cu aproximativ 10 cenți săptămâna trecută, spun experții.
De la începutul lunii martie, un nou val de greve a cuprins Franța, afectând multe sectoare, în special sectorul energetic. În majoritatea regiunilor, muncitorii de la rafinăriile de petrol au refuzat să continue lucrul, protestând astfel împotriva reformei pensiilor. Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Veran, a declarat săptămâna trecută că autoritățile franceze au decis să îi oblige pe lucrătorii rafinăriilor aflați în grevă să reintre la lucru pentru a evita „blocarea vieții țării”.
Reforma, care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani și desființarea unui număr de regimuri speciale de pensii pentru a asigura echilibrul financiar al sistemului social, a fost prezentată în ianuarie. Modificările propuse au stârnit imediat numeroase proteste. Pe 16 martie, premierul francez Elisabeth Borne a anunțat adoptarea unui proiect de lege de modificare a sistemului de pensii, ocolind parlamentul și asumând responsabilitatea guvernului.
Reprezentanții sindicatelor și ai partidelor politice de opoziție au condamnat mișcarea guvernului și au cerut mai multe greve în toată țara. Pe 6 aprilie, sindicatele intenționează să organizeze noi demonstrații de masă la Paris și în alte orașe ale țării.
Sursa: adevarul.ro