Primul caz de coronavirus a fost anunțat în România în anul 2020, luna februarie. În prima parte a pandemiei sute de mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă sau au fost trimiși în șomaj ethnic, primind un procent mai mic din salariu. Plata unor rate la bănci a fost înghețată, mulți români intrând în incapacitate de plată.
În acest efort național de a învinge pandemia nu toată lumea a fost solidară.
Dorneanu a încasat sporuri de 250.000 lei în timpul pandemiei COVID
Sporurile încasate lunar de președintele CCR Valer Dorneanu conform „transparenței veniturilor din instituție la 30 septembrie 2021”:
Spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică - 5.884 lei pe lună. Este vorba de 25% din salariu.
Spor pentru păstrarea confidențialității - 1.176 lei pe lună (5% din salariu),
Spor pentru condiții de muncă vătămătoare – 4.449 lei pe lună. (15% din salariu)
Indemnizația lunară pentru titlul științific de doctor – 950 de lei pe lună.
Total sporuri: 12.459 de lei / lună. Salariu lunar al lui Dorneanu este de 29.663 lei.
Aceste sporuri au fost încasate de Dorneanu întreg anul 2021, ele fiind identice cu cele declarate în martie 2021.
La începutul pandemiei de coronavirus, CCR a publicat (31 martie 2020) sporurile și salariul lunar încasat de Valer Dorneanu. Cifrele sunt identice cu cele raportate în octombrie 2021.
De la începutul pandemie s-au scurs 20 de luni în care Dorneanu a încasat sporuri lunare de 12.500 de lei. În total: 250.000 lei doar din cele patru sporuri de mai sus. Veniturile doar din salariu ale lui Dorneanu în pandemie au fost de 600.000 lei.
Pentru ce ia bani Dorneanu
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la curţile de apel, tribunale, tribunalele specializate şi judecătorii, procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanţe, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, personal de specialitate juridică asimilat magistraţilor, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie… beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25%, respectiv de un spor pentru păstrarea confidenţialităţii de până la 5%, aplicate la salariul de bază lunar, respectiv la indemnizaţia lunară de încadrare.”
Despre sporul pentru condiții de muncă vătămătoare Newsweek a scris pe larg că este greu de verificat. Oricine își desfășoară activitatea în praf sau la calculator poate cere spor de condiții vătămătoare.