În Marea Britanie începe recensământul populaţiei, care include în premieră o întrebare despre identitatea de gen
În Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord începe duminică recensământul populaţiei, care va include pentru prima oară o întrebare despre identitatea de gen, notează AFP.
Recensământul, care se desfăşoară la fiecare 10 ani, vizează să furnizeze o imagine cât mai precisă despre populaţie, fiecare locuitor trebuind să răspundă la o serie de întrebări despre vârsta, ocupaţia, originea sa etnică sau relaţia cu celelalte persoane din aceeaşi gospodărie.
Începând din 1801, recensământul întreabă sexul - masculin sau feminin - al respondentului, dar în acest an apare o întrebare suplimentară despre identitatea de gen: 'Genul cu care va identificaţi este acelaşi cu sexul dumneavoastră înregistrat la naştere?'.
Dacă răspunsul este negativ, persoana îşi poate preciza identitatea de gen.
Întrebarea nu poate fi pusă decât celor de peste 16 ani, iar răspunsul este facultativ.
Adăugarea acestei întrebări va permite să se 'măsoare pentru prima dată numărul locuitorilor transgender', explică pe site-ul său ONS, biroul naţional de statistică, care a lucrat în ultimii ani cu diferite organizaţii asupra întrebărilor din chestionarul de recensământ.
Ca urmare a unei decizii a Înaltei Curţi, ONS a acceptat să precizeze că răspunsul la prima întrebare despre sexul persoanei trebuie să facă referire la un document oficial precum un certificat de naştere.
Câteva ţări, printre care Nepal şi Bangladesh, au adăugat un 'al treilea sex' pentru persoanele transgender în recensămintele lor.
Recensământul debutează peste tot în Marea Britanie cu excepţia Scoţiei, unde a fost amânat pentru martie 2022.
Din cauza pandemiei, el se va desfăşura în cea mai mare parte online.
Cetăţenii care nu vor răspunde la întrebări sau vor da informaţii eronate riscă o amendă de până la 1.000 de lire.
Precedentul recensământ s-a desfăşurat în anul 2011. AGERPRES