În loc să înfunde pușcăria pentru morții de acum 30 de ani, Petre Roman candidează pentru PSD
Devorat de o incomensurabilă foame locativă, Petre Roman, avea o singură preocupare majoră, în data de 26 decembrie 1989, povestea Dumitru Mazilu, desemnat în acea zi in functia de prim-vicepreședinte al Consiliului FSN. Brucan și Petre Roman, își amintea Mazilu, într-o carte de memorii, erau frământați doar de aspectul imobiliar al vieții lor, când trupul lui Ceaușescu abia se răcise, iar “teroriștii care trăgeau din toate pozițiile” – pentru a-l cita pe Ion Iliescu, încă nu își epuizaseră toate pozițiile, scrie Curentul .
Primul obiectiv ale grupului din jurul lui Ion Iliescu a fost căpătuirea cu noi vile în Primăverii, discuțiile învârtindu-se în jurul temei noilor domicilii pentru cei ca Brucan, Roman, Bujor Sion și alți corifei ai democrației de tip nou. Problema lui Roman, care avea atunci unde locui, era să se mute urgent în Cartierul șmecherilor comuniști, în Primăverii, dorința care i-a fost sastisfacută urgent. Acum această locuință este piatra de gât atârnată fostei sale soții, Mioara Roman, care e bună de plată după ce ani de zile nu avut chef să plătească chiria pălățelului închiriat de la stat.
Au trecut 30 de ani de când vitejii noștri compatrioți au murit pentru libertate dar deși procurorii au probat că moartea lor s-a datorat grupării criminale care a vrut să pună în 1989 mâna pe putere, nimeni nu a plătit.
Ajuns la bătrânețe dar cu părul vopsit și mimând tinerețea, Petre Roman, fiul fostului ilegalist comunist Walter Roman, pe numele său adevărat Ernest Neulander, a trecut la PSD, partidul cu care s-a asortat dintotdeauna. Cap de listă la Consiliul General pentru PSD, Roman nu are niciun fel de remușcări pentru Revoluție și Mineriadă.
Ba mai mult, omul are un tupeu vecin cu nesimțirea încă de atunci, când a venit după Mineriadă la Universitate să le vorbească studenților? Subiectul, neimportant. Amfiteatrul, plin. Studenții au început să scandeze: „călcați pe sânge, călcați pe sânge!”. Ați plecat, spunând nervos: „nu e niciun sânge, ați dat voi cu vopsea roșie!”. Jurnalistul George Roncea a povestit în articolul „ 14 iunie, ziua când n-am murit” cum i-au crăpat capul minerii în Facultatea de Arhitectură.
Dreptate, ochii plânși cer să te vadă!
Petre Roman, cap de listă PSD la Consiliul General al Capitalei: ”Eu sunt cu o poziție independentă pe lista Gabrielei Firea. Rămân în continuare de confesiune, ca să spun așa, liberal, așa cum am fost întotdeauna”
Fostul premier Petre Roman, cap de listă pentru Consiliul General al Municipiului București (CGMB) din partea PSD, declară într-un interviu la RFI că rămâne ”de confesiune” un liberal și că este ”o poziție independentă” pe lista Gabrielei Firea.
”Cu toată sinceritatea vă spun că am acceptat propunerea Gabrielei Firea din motivul că vreau să fac ceva pentru București, nu doar să critic o situație existentă. Eu sunt cu o poziție independentă pe lista Gabrielei Firea, nu intenționez să mă implic în viața internă a PSD, rămân în continuare de confesiune, ca să spun așa, liberal, așa cum am fost întotdeauna. Numai că în ceea ce privește politica locală, care este politica cea mai apropiată de cetățeni, eu cred, asta este o convingere veche și în același timp constantă a mea, că atunci când ești capabil să aduci în față un program amplu pentru un interes local, este posibil, chiar dacă din punct de vedere doctrinar ar exista deosebiri”, a declarat Petre Roman.
El a explicat de ce vrea să fie consilier general
”Am acceptat propunerea pe care mi-a făcut-o Gabriela Firea din motivul cel mai simplu în politică și anume în ultima perioadă am fost adesea în dezbaterea publică, în emisiuni de televiziune de radio sau de altă natură, exprimând opinii de-ale mele, sfaturi, am făcut analize în legătură cu ce se întâmplă, dar este un moment foarte necesar în politică, când în loc să dai sfaturi, te implici direct, să faci ceva concret, iar eu dintotdeauna mi-am dorit să fac ceva pentru București, fiind un bucureștean get-beget”, a susținut fostul premier.
Citește integral și ascultă audio pe rfi.ro
Petre Roman este inculpat de Parchetul General în dosarul Mineriadei pentru infracțiuni contra umanității . La 29 de ani de la evenimentele sângeroase din vara lui 1990, în mai 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță pe masa căreia a ajuns cazul Mineriadei, a decis că ancheta trebuie să fie refăcută și a retrimis dosarul la parchet. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a preluat cazul și a contestat decizia, iar în septembrie se va stabili dacă dosarul merge mai departe sau face un pas înapoi și rămâne la parchet pentru refacerea problemelor semnalate de judecători.