În lipsa muniției, ucrainenii au distrus peste 60% din tancurile rusești cu ajutorul dronelor

În lipsa muniției, ucrainenii au distrus peste 60% din tancurile rusești cu ajutorul dronelor

Mai bine de 60% din tancurile rusești distruse de armata ucraineană în ultimele luni au fost scoase din luptă cu ajutorul dronelor FPV (first-person-view), a declarat un oficial NATO pentru Foreign Policy, posibil un indiciu al dependenței în creștere de drone pe fondul deficitului critic de muniții.

Soldați ucraineni configurează drone FPV FOTO PROFIMEDIA

Soldați ucraineni configurează drone FPV FOTO PROFIMEDIA

Foreign Policy notează că lipsa muniției a silit armata ucraineană să se bazeze pe dronele FPV pentru a efectua atacuri asupra trancurilor.

Totuși, experții consultați de publicație au făcut observația că aceste atacuri mai dau greș - de pildă, sunt echipate cu camere ieftine care de multe ori nu le permit să țintească cu eficiență noaptea sau când e înnorat. Iar muniția improvizată pe care o poartă mai explodează în drum spre țintă sau nu detonează deloc.

Rob Lee, cercetător senior în cadrul programului Eurasia al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, a explicat că precizia dronelor FPV este mai mică de 50%. Lee a subliniat că numai un pilot experimentat, care să reușească și o serie de lovituri, cu mai multe drone, poate obține rezultate semnificative cu aceste tipuri de atacuri.

Pe de altă parte, Rusia își epuizează vehiculele blindate, iar că pierderea avantajului numeric în privința acestui tip de armament i-ar îngreuna desfășurarea de operațiuni ofensive în viitor.

La începutul acestui an, Serviciul de Informații Externe al Estoniei și Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) au publicat mai multe rapoarte potrivit cărora, de la declanșarea invaziei în Ucraina, Rusia a pierdut peste 8.000 de vehicule blindate, precum tancuri și transportoare blindate de trupe.

Potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene, Rusia a pierdut peste 22.000 de vehicule blindate din februarie 2022 încoace.

Trupele ucrainene apelează la „măsuri din ce în ce mai disperate” pentru a desfășura, chiar și în manieră improvizată, operațiuni împotriva Rusiei pe fondul deficitului de arme și echipamente.

Printre altele, Ucraina folosește o „rețea de microfoane” similare microfoanelor de pe iPhone, pentru a urmări țintele aeriene lansate de Rusia. Aceste rețele sunt capabile să clasifice tipul de muniție folosită, pe lângă direcția și traiectoria preconizată a acesteia.

Având mijloace limitate de apărare aeriană limitată, armata ucraineană a reușit să echipeze echipamente grele cu senzori pentru a doborî dronele iraniene Shahed. Oficialul NATO, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a dezvăluit în acest sens: „Rata de reușită a Ucrainei împotriva dronelor Shahed cu mitraliere simple și arme de calibru mic este de aproximativ 80%”.

Zelenski: dronele nu sunt un subsitut

„Producem o mulțime de drone, dar acestea nu reprezintă o alternativă la niciun fel de armament", a declarat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unui interviu acordat publicațiilor Axel Springer.

„Ne dovedim abilitatea cu dronele și cred că faptul că am crescut producția ne ajută foarte mult, dar nu sunt un substitut pentru apărarea aeriană, nu sunt un substitut pentru arme cu rază lungă de acțiune, rachete, artilerie cu rază lungă de acțiune”, a subliniat Zelenski.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”