În jur de un milion de secesionişti au manifestat la Barcelona, la un an de la referendumul ilegal privind independenţa

În jur de un milion de secesionişti au manifestat la Barcelona, la un an de la referendumul ilegal privind independenţa

În jur de un milion de secesionişti au manifestat marţi pe străzile Barcelonei cu ocazia "Diada", "sărbătoarea naţională" catalană, într-un număr similar celui din 2017, a anunţat pe contul său de Twitter poliţia municipală, informează AFP.

Fix la orele 17:14 (15:14 GMT), ca o comemorare a cuceririi Barcelonei, în 11 septembrie 1714, de către trupele regelui Felipe al V-lea care a suprimat autonomia regiunii, manifestanţii au înălţat o mare de drapele secesioniste şi au clamat "independenţă!", mărşăluind de-a lungul celor şase kilometri ai bulevardului Diagonal.

Mizanscena, orchestrată în mod iscusit de influentele asociaţii secesioniste, consta în a face să se prăbuşească un zid ce simboliza obstacolele surmontate în marşul spre un stat suveran.

La un an după eşuarea tentativei lor de separare de Spania şi în condiţiile în care liderii lor sunt fie la închisoare, fie în exil, secesioniştii demonstrează astfel o capacitate de mobilizare intactă.

Revendicarea abandonării urmăririlor penale împotriva liderilor secesionişti, încarceraţi pentru rolul lor în tentativa de secesiune, s-a aflat în centrul manifestaţiei convocate sub sloganul "să facem republica catalană".

Treisprezece lideri catalani, printre care fostul preşedinte al guvernului regional Carles Puigdemont care s-a exilat în Belgia, sunt acuzaţi de rebeliune, ceea ce i-ar putea costa până la 25 de ani de închisoare.

Tabăra secesionistă vrea să demonstreze că rămâne puternică la un an după referendumul ilegal privind independenţa, care a avut loc la 1 octombrie 2017, şi după zadarnica declaraţie de independenţă din 27 octombrie, care a dus la punerea sub tutelă a Cataloniei de către Madrid.

"Diada" este folosită din 2012 de către secesionişti pentru a cere independenţa bogatei regiuni din nord-estul Spaniei, unde această problemă stârneşte puternice diviziuni. Potrivit celui mai recent sondaj publicat în iulie de un institut ce ţine de guvernul regional, 46,7% dintre catalani sunt favorabili independenţei şi 44,9% se opun.

Secesioniştii, care deţin controlul în parlamentul catalan, au câştigat ultimele alegeri de la sfârşitul lui decembrie, cu 47,5% din voturi. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”