În interiorul unei grupări de adolescenţi neonazişti care înfiinţează celule teroriste în Europa şi Statele Unite: Un copil român, membru al reţelei

În interiorul unei grupări de adolescenţi neonazişti care înfiinţează celule teroriste în Europa şi Statele Unite: Un copil român, membru al reţelei

Investigaţia , realizată de Insider, Politico şi Welt am Sonntag, porneşte de la cazul lui Lukas F., un adolescent german în vârstă de 17 ani care se defineşte drept neonazist.

Lukas F., un băiat zvelt, cu părul negru, şi-a găsit ca loc de antrenament o cazarmă abandonată situată la 45 de minute de mers cu maşina de Potsdam, în landul Brandenburg, estul Germaniei. Cazarma respectivă a fost folosită de Wehrmacht, forţele armate ale lui Hitler, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, apoi de sovietici. Acolo a fost reperat în august anul trecut.

Cu câteva luni înainte, mai exact în noiembrie 2020, Lukas F. înfiinţase un grup dedicat tinerilor neonazişti din mai multe ţări care cred că duc un „război rasial”. Grupul lui Lukas F. reprezintă un mediu de schimb de idei de extrema dreaptă, propagandă nazistă şi de încurajare la acţiune împotriva ordinii liberale.

Există zeci de grupări precum cel al lui Lukas F., legate într-o reţea internaţională care se întinde de pe coasta de vest a SUA până în Europa de Vest şi în cele mai îndepărtate colţuri ale statelor baltice.

Aceste grupări au denumiri inspirate din propaganda naţional-socialiştilor. Cea mai proeminentă dintre ele este Feuerkrieg, sau Fire War, Division (FKD). Grupul lui Lukas F. se numeşte Totenwaffen, sau Death Weapons.

Jurnaliştii Insider, Politico şi Welt am Sonntag participanţi la anchetă au reuşit să se infiltreze în această reţea folosind identităţi false. Au obţinut acces la chat-uri, au vorbit cu persoane din interior şi au cules peste 98.000 de mesaje, inclusiv fotografii şi videoclipuri. În acest proces, au descoperit, de asemenea, liste cu persoane de ucis, ameninţări cu moartea la adresa unor politicieni şi jurnalişti, precum şi instrucţiuni despre fabricarea unor arme.

Pe parcursul acestei investigaţii, care a durat mai mult de un an, jurnaliştii au reuşit chiar să identifice numele reale ale unora dintre membrii grupării, inclusiv pe cel al lui Lukas F., care s-a ascuns în spatele mai multor pseudonime. Cazul său arată cum unii adolescenţi se pot radicaliza atât de mult încât să considere drept o „onoare” comiterea unei crime.

Radicalizat după o vizită la Sachsenhausen

Potrivit unor surse din cercul lui Lukas F., adolescentul s-a născut în Belarus. Mama lui este originară din Belarus, iar tatăl este un etnic german din Kazahstan. Familia s-a mutat în Potsdam când Lukas F. era destul de mic şi s-a stabilit într-un bloc de apartamente din centrul oraşului.

Băiatul nu a dat semne de radicalizare la şcoală. Şi-a schimbat comportamentul la vârsta de 15 ani, după o excursie şcolară la fostul lagăr de concentrare de la Sachsenhausen. Scopul unei astfel de vizite este de conştientizare a atrocităţilor şi a pericolelor reprezentate de ideologia nazistă. Dar, odată întors de la Sachsenhausen, Lukas F. şi-a schimbat imaginea de pe desktopul computerului său cu o svastică. La un moment dat, adolescentul şi-a creat un profil pe o reţea de socializare rusească. „Acoperiţi lumea într-o baie de sânge”, scrie el pe pagina sa.

Ideologul de peste Atlantic

Pentru a înţelege ce se întâmplă în capul unor tineri precum Lukas F., este necesară traversarea Atlanticului până în statul american Colorado. Acolo se găseşte James Mason, un bărbat în vârstă de 69 de ani care s-a alăturat acum 55 de ani, adică la vârsta de 14 ani, unei formaţiuni neonaziste. Pe când avea 16 ani, Mason făcea planuri pentru a-l ucide pe directorul şcolii la care învăţa, dar nu le-a înfăptuit într-un final. În schimb, a scris o carte intitulată „Siege”, o colecţie de texte considerată drept lectură obligatorie pentru tinerii neonazişti de astăzi, mai importantă chiar decât „Mein Kampf” a lui Hitler.

Mason cere scufundarea societăţii liberale într-un război civil. Acest lucru nu necesită crearea unor organizaţii de masă, scrie el, ci este nevoie doar de celule minuscule sau de asasini care să acţioneze individual împotriva unor obiective de infrastructură, politicieni sau reprezentanţi ai minorităţilor. În opinia sa, astfel de acţiuni pot genera haos şi pregăti terenul pentru o revoluţie de extremă dreapta.

Potrivit lui Thomas Haldenwang, preşedintele Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei în Germania, viziunea lui James Mason câştigă tot mai mulţi adepţi în rândul minorilor din ţara sa. „Nu mai este neobişnuit să găseşti minori care susţin violenţa sau chiar planifică ei înşişi acte de violenţă”, spune oficialul german.

Teroriştii „eroi”

Lista atacurilor inspirate de această ideologie creşte de la an la an, printre ele figurând împuşcăturile de la centrul comercial Olympia din München în 2016 şi atacul împotriva unei sinagogi şi a unui magazin arăbesc din Halle în 2019. Atacatorii sunt consideraţi eroi în chat-urile grupărilor de extremă dreapta, iar numărul victimelor este transformat într-un concurs - cine provoacă cele mai multe decese este declarat câştigător.

Supranumit „Führer”, Lukas F. inspiră o astfel de celulă. El ţinea legătura cu până la 100 de adepţi în mai anul trecut. Membrii grupării sale provin din mai multe ţări, printre care Estonia, Franţa şi Statele Unite. Discuţiile au loc în engleză, iar canalul lor preferat de comunicare este Telegram, unde nu se confruntă cu restricţii în privinţa conţinutului.

Unul dintre membrii acestei grupări este un băiat cu numele de cod Edward. La un moment dat, Edward a postat o fotografie cu un pistol-mitralieră de tip MP40 îndreptat către o podea din parchet laminat.

Aceasta a fost arma standard folosită de Wehrmacht-ul lui Hitler. Potrivit investigaţiei de presă, Edward poate fi identificat ca un neo-nazist care trăieşte în România. La sfârşitul anului 2020, avea 13 ani şi părea să fie cel mai bun prieten virtual al lui Lukas F., un fel de frate mai mic. Însă Edward nu era cel mai mic membru al grupării. Printre cei care au depus jurământul, obligatoriu după citirea cărţii lui Mason, se număra şi un băiat de 11 ani din Polonia.

Membrii grupării îl consideră o „legendă” pe Brenton Tarrant, teroristul australian care, în 2019, a ucis 51 de persoane în două moschei din oraşul Christchurch din Noua Zeelandă, şi îl numesc un „sfânt” pe Anders Breivik, teroristul norvegian care, în 2011, a ucis 77 de persoane, majoritatea tineri, la Oslo şi pe Insula Utøya.

Într-un mesaj postat în decembrie 2020, Lukas F. arată cât de departe este dispus să meargă în comiterea unui asasinat: „Pariez că uneori sunt atât de supărat încât îmi vine să plasez o bombă în următoarea locaţie unde Jewgela îşi va ţine discursul”. „Jewgela”este nimeni alta decât Angela Merkel.

Într-o noapte de la începutul lunii martie anul trecut, Lukas F. s-a filmat lipind afişe în Potsdam. „Răzvrătiţi-vă împotriva sistemului evreiesc”, îndemna el.

Divizia Feuerkrieg

Pentru a înţelege cum funcţionează această reţea de terorişti adolescenţi, nu trebuie să căutăm mai departe de Estonia, notează autorii investigaţiei.

La sfârşitul anului 2018, un băiat de doar 11 ani de pe Insula Saaremaa a înfiinţat o grupare de extremă dreapta numită Divizia Feuerkrieg. Gruparea a crescut treptat, având adepţi în întreaga lume. Membrii ei discută fără nicio reţinere despre dorinţa lor de a comite crime. Unii dintre ei au trecut la acţiune. Politico redă câteva cazuri:

- Statele Unite, 2019: Conor Climo, în vârstă de 23 de ani, este arestat în Las Vegas şi condamnat la închisoare pentru că a pus la cale atacuri împotriva unei sinagogi şi împotriva unui bar frecventat de gay.

- Marea Britanie, 2019: Paul Dunleavy, în vârstă de 16 ani, este arestat după ce a încercat să-şi procure o armă pentru comiterea unor atacuri teroriste. A fost condamnat la cinci ani şi şase luni de închisoare.

- Statele Unite, 2019: Jarett William Smith, un soldat din Kansas, este arestat pentru planificarea unui atac asupra unui post de ştiri şi condamnat la 30 de luni de închisoare.

- Lituania, 2019: Gediminas Berzinskas, în vârstă de 20 de ani, este arestat la Vilnius după ce a încercat să arunce în aer o clădire de birouri. A fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare.

- Marea Britanie, 2019: Luke Hunter, în vârstă de 21 de ani, incită la atacuri teroriste, fapt pentru care este condamnat la patru ani şi două luni de închisoare.

Un pericol conştientizat destul de târziu

Potrivit lui Miro Dittrich, expert în terorismul de extremă dreapta la Centrul de Monitorizare, Analiză şi Strategie din Berlin, spune că autorităţile germane au avut nevoie de ani de zile pentru a lua în serios ameninţările din mediul virtual. Acest lucru a permis unei subculturi teroriste de extremă dreapta să se dezvolte în mod nestingherit. „Tinerii încep să se radicalizeze mult mai devreme”, fiind prinşi în spirala urii „încă de la 14-15 ani”, subliniază el.

Strategia celulelor şi lupilor singuratici propusă de James Mason poate fi implementată cu uşurinţă de către adolescenţi, mai ales că democraţiile se confruntă şi cu problema vârstei în privinţa răspunderii penale. De exemplu, autorităţile estoniene nu au putut să-l judece pe „comandantul” Diviziei Feuerkrieg (FKD) pentru că avea doar 13 ani. În urma unor presiuni, FKD s-a autodizolvat în februarie 2020, dar a reapărut cu un nou comandant la cârmă.

Noul comandant al FKD este un membru al grupării Totenwaffen care s-a aflat în contact direct cu Lukas F.

Cele două grupări sunt strâns legate între ele, formând, împreună cu altele nouă, o coaliţie naţional-socialistă intitulată Ordinul de Fier.

În august anul trecut, un adolescent în vârstă de 15 ani a înjunghiat cu cuţitul un profesor de la o şcoală din oraşul suedez Eslöv. În ianuarie anul acesta, un alt adolescent, în vârstă de 16 ani, a rănit, de asemenea cu cuţitul, un profesor şi un coleg de la o şcoală din Kristianstad, în sudul Suediei. Conform unei anchete a autorităţilor suedeze, cei doi adolescenţi au ţinut legătura şi s-au mişcat în cercurile lui Lukas F.

O ameninţare reală pentru societate

Centrul Comun de Prevenire a Extremismului şi Terorismului în Germania, care include serviciile de informaţii şi poliţia, a discutat de patru ori anul trecut despre gruparea Totenwaffen şi de alte câteva ori anul acesta. Conţinutul acestor discuţii este strict confidenţial.

În contextul investigaţiei, Lukas F. dispăruse pentru câteva luni din reţelele grupării sale, al cărei lider devenise, cel puţin până în octombrie anul trecut, Edward. Lukas F. a reapărut în decembrie anul trecut cu un mesaj către un asociat din Divizia Feuerkrieg: „Încă am planuri mari pentru Totenwaffen”.

El recunoscuse faptul că a cooperat cu poliţia şi a dat parolele în urma unor presiuni exercitate de mama sa. Dar acum „ştiu să mă ascund de guvern”, dădea asigurări el.

Nu s-a ascuns cu succes, remarcă Politico. În aprilie, a comandat o copie a manifestului lui Theodore Kaczynski, fostul profesor de matematică din Statele Unite care a trimis cel puţin 16 colete-capcană între 1978 şi 1995 şi a provocat moartea a trei persoane. În aceeaşi lună, Lukas F. a publicat online o recenzie a acestui manifest.

Contactat de reporteri, inclusiv la domiciliu, adolescentul a refuzat să facă declaraţii. În ziua în care fusese vizitat acasă, la Potsdam, tocmai se certase cu tatăl său din cauza faptul că i-a aruncat cartea „Mein Kampf”. Dacă mama sa s-a declarat şocată, tatăl său a pus acest comportament pe seama pubertăţii.

În cele din urmă, la începutul lunii iunie, autorităţile din Brandenburg au decis să ia măsuri. O unitate specială a poliţiei l-a arestat pe Lukas F. în apartamentul părinţilor săi. Acum se află într-o închisoare din districtul Märkisch-Oderland. Serviciul de securitate al Germaniei îl consideră o ameninţare reală pentru societate.

Investigaţiile încă sunt în desfăşurare. Este suspectat de pregătirea unui „act grav de violenţă împotriva statului”, un atac terorist cu alte cuvinte.

Însă o nouă grupare de adolescenţi ghidaţi de idei de extremă dreapta a apărut între timp în Brandenburg. Baza lor este o casă părăsită pe care au ocupat-o. Se salută formând degetele de la mâna dreaptă în formă de „L” şi cer „Libertate pentru Lukas”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

4 Hm! Pe asta o știați?

5 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...