În Gorj s-a consemnat primul caz de proxenetism minier

În Gorj s-a consemnat primul caz de proxenetism minier

Doi bărbați din Gorj au fost reținuți sub acuzația de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. Ei plasau fete, unele minore, în diverse locuri din țară. Unul dintre ei, miner, le oferea șefilor ”fetițe” și nu se mai ducea la serviciu. Mai mult, pe pontajul de la locul de muncă el figura prezent, chiar dacă era plecat pe litoral unde plasa femeile pentru prostituție.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Biroul Teritorial (B.T.) Gorj şi poliţişti din cadrul BCCO Craiova – Serviciul de Combatere a Criminalităţii  Organizată Gorj, sprijiniţi şi de lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, au participat, începând cu seara de 31.07.2014, la efectuarea de acţiuni flagrante, percheziţii domiciliare, corporale şi auto,  punerea în executare a unor mandate de aducere, audieri de persoane vătămate, martori, suspecţi, inculpaţi.

    Cu ocazia efectuării a patru percheziţii domiciliare în locații din mun. Motru şi comuna Glogova,  jud. Gorj, precum şi a percheziţiilor asupra unui autoturism şi corporale, s-au ridicat mai multe obiecte-corp delict, mijloace materiale de probă, constând în: telefoane mobile, tablete, laptopuri, medii de stocare a datelor informatice, înscrisuri autentificate sau sub semnătură privată, documente de călătorie, documente privind expediţii de bani, acte de identitate şi de stare civilă ale persoanelor implicate în activitatea infracţională etc.

    În cauză, prin ordonanţele din 01.08.2014, procurorul de caz a dispus  măsura reţinerii pe o durată de 24 ore, faţă de inculpaţii Bejinaru Aristică Benoni, 36 de ani, și Bejat-Muja Casian, 29 de ani, sub acuzația de săvârșire a infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, și, respective, de complicitate la aceste infracțiuni.

    Din materialul de urmărire penală administrat în cauză a rezultat suspiciunea rezonabilă că:

    Inculpatul Bejinaru Aristică-Benoni, din anul 2010 şi până la data de 31 iulie 2014, a avut ca principală preocupare comiterea de fapte de trafic de persoane şi proxenetism, fără să excludă infracţiuni de trafic de minori. Deşi este angajat la UMC Roşiuţa din cadrul Complexului Energetic Oltenia, pe postul de lăcătuş mecanic, cu program zilnic de 8 ore, inculpatul a făcut în aşa fel încât să intre în graţiile unor şefi şi persoane influente, prin acte de corupere ori plasarea de tinere pentru a întreţine raporturi sexuale cu aceştia, situaţie în care a fost favorizat să nu se prezinte mai deloc la serviciu.

    Timpul inculpatului era împărţit în funcţie de activităţile de recrutare, transportare şi plasare a tinerelor pentru a fi exploatate sexual, având mai mult un program de noapte, când era prezent în cluburi, săli de jocuri de noroc şi pariuri sau alte locaţii destinate agrementului, iar în cursul zilei se odihnea. Toate aceste activităţi, inc. Bejinaru Aristică-Benoni a căutat să le mascheze prin luarea unei false atitudini de persoană onestă cu un anume statut social şi profesional demn de admiraţie, dar care, în plan sentimental şi al relaţiilor conjugale, a folosit cele mai bune metode pentru a exploata sexual oricare din partenerele cu care a intrat în contact.

    În realizarea scopului urmărit, inculpatul Bejinaru Aristică-Benoni, cu sprijinul şi al inculpatului Bejat-Muja Casian – o cunoştinţă mai veche a sa orientată spre aceleaşi principii comportamentale – au iniţiat şi pus în aplicare planuri din ce în ce mai eficiente în racolarea tinerelor, aşa încât au format o reţea de clienţi din persoane de încredere, urmărind extinderea legăturilor cu noi persoane vulnerabile sau predispuse spre acte de prostituţie ori proxenetism.  Persoanele noi erau verificate minuţios şi în timp de către inculpatul Bejinaru Aristică-Benoni, până la dobândirea încrederii din partea subiecţilor vizaţi şi, uneori, erau lăsate în grija directă a unor complici.

    Astfel, inculpatul Bejinaru Aristică-Benoni a fost ajutat, cu intenţie, de către inculpatul Bejat-Muja Casian care, încă din anul 2010, i-a înlesnit multe din activităţile infracţionale. În ultima perioadă de timp, respectiv din luna iunie 2014, cei doi inculpaţi au implicat, într-o oarecare măsură, şi pe suspectul Dăogaru Nicolae-Emil, în activităţile de transportare şi plasare, pentru prostituţie, a martorei BCB, pe litoralul românesc (perioada 21-28 iulie 2014).

    În perioada de comitere a faptelor, inculpatul Bejinaru Aristică-Benoni a implicat un număr mare de tinere, multe aproape de vârsta minoratului şi aflate în continuarea studiilor, aşa încât a profitat la recrutarea acestora de un pretins sprijin că le ajută la promovarea unor testări sau examenul de bacalaureat ori acordarea anticipată de sprijin material care să creeze o stare de dependenţă sau chiar de supunere necondiţionată în faţa sa, cât şi a persoanelor de legătură. În unele cazuri, precum în situaţia persoanelor vătămate BED (14 ani) şi BEC (19 ani), inculpatul Bejinaru Aristică-Benoni le-a adresat ameninţări şi a lansat acte de intimidare pentru a nu se plânge organelor de anchetă şi nici să dezvăluie către persoane de încredere faptele exercitate asupra acestora. Adusă în stare de dependenţă şi sub controlul direct sau intermediat, persoana vătămată BEC (transferată în Italia sau Austria), a fost avertizată că în caz de nesupunere riscă să fie vândută la alţi traficanţi de persoane de naţionalitate străină.

    Potrivit modului de operare şi profitând de relaţiile pe care le avea, inculpatul Bejinaru Aristică-Benoni a fost informat şi a conştientizat pericolul de a fi urmărit de organele de anchetă sau chiar prins în acţiuni flagrante, dar de fiecare dată şi-a luat măsuri noi de prevedere pentru continuarea faptelor cu mai mare precauţie, dar şi prin implicarea unor complici precum Bejat-Muja Casian, Dăogaru Nicolae-Emil  şi alţii. În acelaşi timp, inculpatul a limitat sau a încercat să minimalizeze conţinutul ori sensul convorbirilor şi comunicărilor telefonice, purtând corespondenţă în principal prin intermediul reţelei de socializare (Facebook), socotind că faptele sale nu pot fi surprinse în timp real şi nu se va putea ajunge la dovedirea unei legături de cauzalitate cu persoana sa.

    Cu precădere, inculpaţii Bejinaru Aristică-Benoni şi Bejat-Muja Casian preferau ca, în perioada sezonului estival, să transporte şi să plaseze, pentru prostituţie, tinere,pe litoralul Mării Negre, asigurându-şi astfel şi un interes de natură turistică şi de agrement.

    De exemplu, în cursul anului 2014, în perioada 28 aprilie – 04 mai,  cât şi 19 – 31 iulie 2014, inculpatul Bejinaru Aristică-Benoni a fost prezent pe litoral, deşi în mare parte a timpului apare pontat la locul de muncă. Perioada de sejur din luna iulie 2014 a avut drept scop ca în contul unui bilet de odihnă obţinut de inculpatul Bejinaru Aristică-Benoni din partea unităţii unde era angajat (21-27 iulie 2014), acesta împreună cu inculpatul Bejat-Muja Casian şi cu suspectul Dăogaru Nicolae-Emil să înlesnească practicarea prostituţiei şi să tragă foloase de pe urma acestei activităţi desfăşurată de către BCB (18 ani).

    Ca să-şi ia măsuri de siguranţă, cei doi inculpaţi nu au plecat în acelaşi moment şi împrejurări cu sus-numita, aranjând cu alte persoane să o transporte de urmare, cu maşina şi cu trenul, după ce au plasat-o o noapte în municipiul Bucureşti. Inculpaţii s-au deplasat pe litoral, cu autoturismul, începând cu data de 19 iulie 2014. Din aceleaşi motive de precauţie, inculpaţii au luat măsuri ca şi revenirea în localităţile de domiciliu să se facă tot separat, activităţile fiind surprinse de organele de urmărire penală prin acţiuni flagrante, după caz, la data de 28 iulie 2014 şi, respectiv, 31 iulie 2014. Şi în vara anului 2010, cei doi inculpaţi au procedat în mod asemănător cu persoana vătămată minoră – BED.

    Cei doi inculpaţi reţinuţi au fost prezentaţi vineri Tribunalului Gorj, cu propunere de arestare preventivă, pe o perioadă de 30 zile.

    Cazul a beneficiat de suportul de specialitate al lucrătorilor Serviciului Teritorial Gorj al Departamentului de Informații și Protecție Internă.

    Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de  Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana, se pare, a intrat în ultima fază...

2 De citit...

3 VIDEO A fost descoperit prostul anului în România

4 Cine este milionarul român care a sărbătorit alături de Donald Trump, la Mar-a-Lago

5 „Obișnuiți-vă cu ideea / ”. Semnificația pozei, devenită virală, cu Elon Musk în timp ce cară o chiuvetă la Casa Alba