În Coreea de Nord se moare de foame: e mai rău decât în urmă cu 20 de ani. „Suntem blocați aici așteptând să murim”

În Coreea de Nord se moare de foame: e mai rău decât în urmă cu 20 de ani. „Suntem blocați aici așteptând să murim”

Jurnaliștii BBC au reușit să adune o serie de mărturii ale oamenilor care trăiesc în Coreea de Nord. Deși aceștia spun că trăiesc la limită, guvernul susține că acordă prioritate bunăstării populației.

Coreea de Nord FOTO: Shutterstock

Coreea de Nord FOTO: Shutterstock

Mărturiile adunate în secret din interiorul celui mai izolat stat din lume sugerează că situația este cea mai gravă din anii 1990 încoace, spun experții. Guvernul și-a sigilat granițele în 2020, tăind proviziile vitale. De asemenea, a înăsprit controlul asupra vieții oamenilor, spun intervievații BBC

Phenianul a declarat pentru BBC că a acordat întotdeauna prioritate intereselor cetățenilor săi.

Coreea de Nord nu a reușit niciodată să producă suficientă hrană pentru cei 26 de milioane de oameni ai săi. Când și-a închis granița în ianuarie 2020 , autoritățile au încetat să mai importe cereale din China, precum și îngrășămintele și utilajele necesare pentru cultivarea alimentelor.

„Voi muri de foame”

O femeie care locuia în capitala Phenian a spus că știa o familie de trei persoane care murise de foame în acasă. "Am bătut la ușa lor pentru a le da apă, dar nimeni nu a răspuns. Când autoritățile au intrat în interior, i-au găsit morți,” a spus ea.

Un muncitor în construcții care locuiește în apropierea graniței cu China a spus că proviziile de hrană sunt atât de mici încât cinci persoane din satul său au murit deja de foame.

"La început, mi-a fost frică să nu mor de Covid, dar apoi am început să-mi fac griji că voi muri de foame", a spus el.

Un comerciant dintr-o piață din nordul țării spune că aproape trei sferturi din produsele de pe piața locală veneau din China, dar tarabele sunt "goale acum". Spune că familia sa nu a avut niciodată atât de puțină mâncare și că, recent, oamenii au bătut la ușa ei cerând mâncare pentru că le era atât de foame.

De la Phenian, o altă persoană a povestit că a auzit de oameni care s-au sinucis acasă sau au dispărut în munți pentru a muri , pentru că nu mai puteau să-și câștige existența.

Bani pentru arme, nu pentru mâncare

La sfârșitul anilor 1990, Coreea de Nord a cunoscut o foamete devastatoare care a ucis nu mai puțin de trei milioane de oameni. Zvonurile recente de înfometare, pe care aceste interviuri le confirmă, au stârnit temeri că țara ar putea fi la un pas de o altă catastrofă.

"Faptul că oamenii normali, din clasa de mijloc, văd foamete în cartierele lor, este foarte îngrijorător", a declarat economistul nord-coreean Peter Ward. "Nu vorbim încă despre colaps societal la scară largă și foamete în masă, dar acest lucru nu arată bine."

Hanna Song, directorul NKDB, care documentează încălcările drepturilor omului în Coreea de Nord, a fost de acord. "În ultimii 10-15 ani rar am auzit de cazuri de înfometare. Acest lucru ne duce înapoi la cea mai dificilă perioadă din istoria Coreei de Nord."

Chiar și liderul nord-coreean Kim Jong Un a lăsat să se înțeleagă gravitatea situației - la un moment dat referindu-se deschis la o "criză alimentară", făcând în același timp diverse încercări de a stimula producția agricolă. În ciuda acestui fapt, el a acordat prioritate finanțării programului său de arme nucleare, testând un număr record de 63 de rachete balistice în 2022.

O mișcare greșită, o execuție

Intervievații au dezvăluit, de asemenea, modul în care guvernul a folosit ultimii trei ani pentru a-și spori controlul asupra vieții oamenilor, prin consolidarea pedepselor și adoptarea de noi legi.

Înainte de pandemie, peste 1.000 de persoane fugeau din țară în fiecare an, traversând râul Yalu în China, potrivit cifrelor publicate de guvernul sud-coreean. Comerciantul din piață spune că a devenit imposibil să scape. "Dacă te apropii de râu acum ți se va da o pedeapsă aspră, așa că aproape nimeni nu trece".

Un muncitor în construcții a declarat că fiul prietenului său a asistat recent la mai multe execuții cu ușile închise. În fiecare dintre ele, trei-patru persoane au fost ucise pentru că au încercat să scape. "În fiecare zi devine mai greu să trăiești", a spus el. "O mișcare greșită și vă confruntați cu execuția. Suntem blocați aici așteptând să murim."

Ce spune guvernul nord-coreean

Jurnaliștii BBC au prezentat concluziile interviurilor guvernului nord-coreean, care a spus că "a acordat întotdeauna prioritate intereselor oamenilor, chiar și în momente dificile".

"Bunăstarea oamenilor este prioritatea noastră principală, chiar și în fața încercărilor și provocărilor", a declarat un reprezentant al ambasadei nord-coreene la Londra.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri