În ciuda sancțiunilor, marile companii ruse au rămas stabile din punct de vedere financiar

În ciuda sancțiunilor, marile companii ruse au rămas stabile din punct de vedere financiar

Un studiu al Agenției Naționale de Rating din Rusia arată că aproape 80% dintre marile companii ruse au rămas în zona de stabilitate ridicată la sfârșitul anului trecut.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

În ciuda sancțiunilor pe scară largă împotriva economiei ruse, marile întreprinderi au reușit să-și mențină stabilitatea financiară - aproape 80% dintre aceste companii au rămas în zona de stabilitate financiară ridicată la sfârșitul anului 2022, potrivit unui studiu al Agenției Naționale de Rating (ANR) din Rusia.

„O analiză a dinamicii stabilității financiare a arătat că: aproximativ 78% dintre companiile mari de afaceri au reușit să rămână în zona de stabilitate financiară ridicată, 20% dintre companii au înregistrat o înrăutățire a rezultatelor financiare și s-au mutat în „zona gri” a stabilității financiare. Doar 2% dintre companiile care se aflau în zona de stabilitate financiară în anul 2021 s-au mutat în zona „stresului financiar”, notează studiul.

ANR asociază păstrarea stabilității financiare cu faptul că trecerea la o „criză structurală” a avut loc pornind de la un nivel ridicat al veniturilor, în 2021. Prin urmare, șocul crizei structurale a dus doar la o scădere a volumului profiturilor marilor întreprinderi aproximativ la nivelurile pre-Covid 2019 în termeni reali și la prețuri ridicate la materiile prime, iar sprijinul masiv din partea guvernului în al doilea și al treilea trimestru al anului 2022. a servit drept „amortizor” prevenind deteriorarea stabilității financiare a marilor afaceri ruse.

În același timp, experții subliniază că sancțiunile sistemice din 2022 au cauzat mult mai multe daune întreprinderilor mari decât primul val de sancțiuni din 2014-2015. „În perioada inițială a crizei geopolitice, în ciuda scăderii prețurilor resurselor, aproximativ 87% dintre companiile mari de afaceri au reușit să rămână în zona de stabilitate financiară ridicată, iar doar 1% dintre companii și-au înrăutățit valorile financiare și s-au mutat în „ zona de stres financiar”, spune studiul. Cu toate acestea, în zonele „gri” și de „stres financiar” în 2014-2015 și 2021-2022, a fost observată o tendință similară de „deplasări”.

Potrivit studiului, companiile din domeniul transportului aerian au devenit cele mai „vulnerabile” în materie de stabilitate financiară - din cauza opririi aproape complete a zborurilor internaționale în direcția vestică, precum și a prelungirii timpului de zbor în direcțiile sudice. Stabilitatea financiară s-a deteriorat în industria prelucrării lemnului și silvicultură, telecomunicații, asistență medicală și tehnologia informației. O situație tensionată se înregistrează în industriile de prelucrare a materiilor prime secundare, în producția de cocs și în sectorul produselor petroliere. În același timp, cei mai „câștigați”, în 2022 în ceea ce privește schimbările în stabilitatea financiară au fost industriile producției de produse chimice și hârtie, producția de petrol și gaze naturale.

Companiile private și companiile cu capital străin sau mixt și-au menținut practic nivelul de stabilitate financiară în 2022 la nivelul anului 2021. Companiile aflate în proprietate de stat sau municipală și-au diminuat nivelul stabilității financiare.

După cum a menționat ANR, companiile din Districtul Federal Central, în primul rând Moscova, și Districtul Federal de Sud s-au dovedit a fi cele mai stabile financiar. Cei din afară s-au dovedit a fi afaceri mari care operează în districtele teritoriale din Orientul Îndepărtat și Volga. Totodată, prognoza pentru stabilitatea financiară a marilor afaceri în perioada 2023-2024 este favorabilă. „Componentă cu componentă, prognozăm o îmbunătățire a marjelor și a cifrei de afaceri a activelor, deoarece veniturile și câștigurile înainte de dobânzi și impozite ale companiilor vor crește pe fondul redresării economice și al restructurării continue a lanțurilor de aprovizionare”, spun experții.

Pe parcursul studiului, analiștii ANR au selectat 4.151 mii de companii pentru care, la 1 august 2023, existau rapoarte anuale auditate public în cadrul RAS pentru 2022 și 2023. În studiu, o companie mare este definită ca o întreprindere cu un venit anual de peste 2 miliarde de ruble (cca. 19,3 milioane RUR) și o forță de muncă medie de peste 250 de oameni.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…