În ce stadiu se află Trembita, „racheta poporului“ construită de voluntarii ucraineni

În ce stadiu se află Trembita, „racheta poporului“ construită de voluntarii ucraineni

Un grup de ingineri ucraineni coordonat de un fost deputat ucrainean lucrează din luna mai la un model autohton de rachetă numită „Trembita”, relatează The Guardian.

Voluntarii ucraineni lucrează la o rachetă autohtonă relativ nesofisticată FOTO Captură Twitter

Voluntarii ucraineni lucrează la o rachetă autohtonă relativ nesofisticată FOTO Captură Twitter

Prototipul este răspunsul Ucrainei, în secolul XXI, la bomba zburătoare V-1, racheta cu rază lungă de acțiune folosită de Germania nazistă în timpul celui de-al doilea război mondial.

Numită „racheta poporului”, Trembita este fabricată la un atelier de lângă Kiev și este în stadiu de prototip, dar urmează în curând să fie supusă unor teste mai aprofundate. Cu o rază maximă de acțiune de 140 de kilometri, poate transporta 25 de kilograme de explozibil și poate funcționa atât cu motorină, cât și cu benzină.

Cel mai mare avantaj al său este însă costul: construcția rachetei se ridică la circa 3.000 de dolari, iar echiparea ei cu un sistem modern de navigație alți 7.000 de dolari. Asta înseamnă o fracțiune din prețul rachetelor Kalibr sau Kinjal folosite de armata rusă, al căror cost este estimat la între un milion și două milioane de dolari.

Inginerul-șef Akim Kleimenov spune că bomba sa nesofisticată poate fi transportată în portbagajul unei mașini. Poate fi lansată cu ajutorul unei catapulte pneumatice sau cu un propulsor cu combustibil solid și folosește un motor pulsoreactor. Racheta are la bord 30 de litri de combustibil, suficient pentru un zbor de o jumătate de oră în teritoriul inamic.

Potrivit lui Kleimenov, scopul primei rachete de croazieră autohtone este de a copleși apărarea Rusiei. „Este simplă, ieftină și bună la epuizarea sistemelor de apărare aeriană inamice", explică el.

Teste suplimentare vor fi efectuate în curând la o bază de antrenament militar. Planul este de a lansa Trembita într-o baterie, capabilă de a lansa simultan 20 sau 30 de rachete. Printre țintele sale se vor număra depozite de muniție și centre de comandă și control. Rachetele au un efect „psiho-emoțional negativ” asupra soldaților ruși, expunându-i la un zgomot asurzitor de 100db, spune proiectantul său.

Inițiatorul proiectului, Viktor Romaniuk, este un deputat ucrainean care a început să lucreze ca voluntar în 2014, când Rusia a anexat Crimeea și a început un război secret în regiunea Donbas, în estul țării. Romaniuk face apel la donații, propunându-și să finanțeze astfel producția a până la 1.000 de astfel de rachete de croazier. El estimează costul la între 350.000 și 600.000 de dolari.

Romaniuk explică că racheta a fost denumită după un corn alpin lung din lemn la care cântă ciobanii ucraineni din munții Carpați de vest. Echipa sa de cercetare și dezvoltare este formată din opt persoane, care lucrează cu normă întreagă, spune el. Printre construcțiile lor se numără și drone și un nou tip de mortier cu un sistem de țintire foarte precis. Acesta poate trage mai rapid decât un mortier obișnuit și apoi poate fi strâns.

Dezvoltatorii Trembitei și-au înființat propria linie de producție în miniatură. Într-un colț al atelierului se află rachete Grad ucrainene defecte, stivuite alături de rachete Grad rusești capturate pe câmpul de luptă.

Acestea sunt folosite ca sursă prețioasă de propulsori. Întrebat dacă această unitate de producție improvizată este sigură, inginerul Serhii Biriukov răspunde: „Pentru noi, da. Pentru ruși, nu”.

Iuriy Sak, consilier la Ministerul ucrainean al Apărării, spune că Trembita se numără printre un număr de proiecte la nivel local, desfășurate de grupuri de voluntari, în paralel cu întreprinderile guvernamentale. „Nu ne putem baza la nesfârșit pe partenerii noștri occidentali pentru asistență militară și aprovizionare. Acesta este un exemplu de gândire strategică a Ucrainei și de punere în aplicare a unor idei prin care să clădim baza noastră industrială de apărare", spune el.

Sak recunoaște că războiul ar putea continua o perioadă de timp. El spune că este încrezător că Ucraina va câștiga în cele din urmă, deoarece încurajează și salută inițiativele individuale și creativitatea tehnică de jos în sus. Societatea ucraineană este organizată în rețea și orizontală, spre deosebire de sistemul feudal și represiv care există în Rusia totalitară, unde toată lumea se supune șefului, din lașitate și frică, spune el.

La atelier, inginerii se pregătesc pentru un alt test asurzitor. "Câinii încep să latre de fiecare dată când Rusia ne atacă cu drone iraniene", spune Biriukov. "Arma noastră este mai puternică. Când pornim Trembita, fug".

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…