În ce poziție trebuie să dormim pentru un somn sănătos și pentru a scăpa de durerile coloanei vertebrale
O poziție bună de dormit, împreună cu o bună calitate a somnului pe parcursul nopții, relaxează coloana vertebrală și mușchii. Somnul însă este necesar, nu doar pentru relaxare, ci și pentru recuperarea mentală și fizică. De asemeneea, contribuie la refacerea sistemului imunitar.
Poziție de somn sănătoasă FOTO Shutterstock
Cu toții avem o poziție preferată în timpul somnului, în care cădem în mod natural în fiecare noapte. Dar există poziții de somn care sunt recomandate ca fiind mai sănătoase.
Cercetătorii spun că poziția noastră de dormit contează și că unele poziții de somn sunt mai benefice decât altele. Nu există o singură poziție care să se potrivească tuturor. Cea mai bună poziție pentru o persoană depinde de anumite probleme de sănătate. Anumite poziții de somn sunt mai bune decât altele pentru femeile însărcinate sau pentru persoanele care suferă de apnee în somn, dureri de gât, dureri de spate sau reflux gastro-esofagian.
Cine ar trebui să doarmă pe spate
Aproximativ 38% dintre oameni au tendința de a dormi pe spate, ceea ce face ca aceasta să fie a doua cea mai frecventă poziție în care se doarme. Se mai numește și poziția dorsală. Coloana vertebrală rămâne alungită și într-o poziție naturală sănătoasă, în timp ce dormim pe spate.
Persoanele cu dureri de coloană lombară și dureri de gât pot găsi ușurare în această poziție cu un sprijin adecvat. Ei se pot trezi cu mai puțină rigiditate și cu o ameliorare a durerii.
Cu toate acestea, poziția dorsală este contraindicată persoanelor care suferă de apnee în somn. Această poziție duce la colapsul căilor respiratorii și tinde să agraveze simptomele apneei obstructive în somn. De asemenea, ea exacerbează sforăitul.
Deși este o poziție foarte căutată și naturală, nu este recomandată femeilor însărcinate și adulților în vârstă. Dormitul pe spate agravează, de asemenea, aciditatea.
Dormitul pe o parte
Este cea mai frecventă poziție de somn în rândul adulților. Aproximativ 54% dintre adulți dorm în această poziție. Popularitatea sa s-ar putea datora inflexibilității coloanei vertebrale pe măsură ce îmbătrânim. Dormitul pe o parte este considerat sănătos deoarece menține coloana vertebrală aliniată și relativ neutră. Este chiar mai confortabilă pentru persoanele cu dureri lombare și dureri de gât, dacă își sprijină genunchii cu o pătură între ei sau cu o pernă. Acest lucru ajută la oferirea de sprijin pentru șolduri și pelvis.
Unele persoane consideră că dormitul pe spate este inconfortabil și pot găsimia confortabil dormitul pe o parte. Cu toate acestea, ele ar trebui să se asigure că grosimea pernei lor este astfel încât să ajute la menținerea gâtului și a coloanei vertebrale la același nivel.
Această poziție îi ajută pe cei care suferă de apnee obstructivă în somn, deoarece căile respiratorii nu sunt la fel de colapsate ca atunci când dorm pe spate. Persoanele care au tendința de a sforăi în timpul somnului pot, de asemenea, să găsească ușurare dormind pe o parte, potrivit News Medical .
Utilă celor care suferă de anumite afecțiuni
Această poziție de dormit este, de asemenea, cea mai bună pentru cei care suferă de aciditate sau reflux gastro-esofagian, în special pe partea stângă. Întoarcerea spre stânga din poziția pe spate poate oferi instantaneu o oarecare ușurare a hiperacidității. Dormitul pe partea stângă este, de asemenea, recomandat femeilor însărcinate , deoarece burta pune mai puțină presiune asupra inimii și ușurează fluxul sanguin.
Cu toate acestea, cea mai preferată poziție de somn s-ar putea să nu fie cea mai bună pentru persoanele care suferă de dureri de umăr. În timp ce dormim pe o parte trebuie avut grijă la coloana vertebrală, să nu fie îndoită și trebuie evitată poziția fetală (pe o parte, dar cu genunchii ridicați). Poziția fetală este considerată a fi o poziție nesănătoasă, deoarece coloana vertebrală este curbată și poate provoca dureri sau tensiuni nejustificate la trezire. De asemenea, poziția fetală îngreunează respirația și pune presiune pe diafragmă.
Dormitul pe burtă
Doar aproximativ 7% din populația adultă doarme pe burtă. Este cea mai nesănătoasă poziție în care se poate dormi. Deși ajută în cazul sforăitului, nu este recomandată de profesioniști.
Coloana vertebrală este cel mai puțin susținută atunci când dormiți pe burtă. În plus, dormitul în această poziție crește presiunea asupra țesuturilor coloanei vertebrale, ceea ce ar putea duce la dureri la trezire. Este, de asemenea, cea mai proastă poziție în care să doarmă persoanele care au un istoric de leziuni ale coloanei vertebrale, deoarece întârzie recuperarea.
Tensiunea continuă asupra coloanei vertebrale în timp ce dormiți pe burtă poate duce la modificări structurale ale coloanei vertebrale, așa că această poziție ar trebui evitată pe cât posibil.
Sursa: adevarul.ro