În ce MIZERIE trăim!/Dragnea propune reforme în PSD şi Oprişan îl contrazice
Românii le-au arătat pisica, una mare şi cu mustăţi fioroase, iar pesediştii se sparg în continuare în figuri. Cu un tupeu incredibil, Dragnea a propus reforma sistemului de conducere a PSD. Cu aceeaşi nesimţire, ştiind că sfârşitul e aproape, baronul Oprişan îl contrazice.
Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a declarat, joi, la Romania TV, ca propunerea lui Liviu Dragnea, ca presedintii de consilii judetene sa nu mai poata fi si lideri ai organizatiilor judetene ale PSD este oportuna doar in masura in care separarea functiilor administrative de cele politice se face pana la varful partidului, astfel incat premierul si vicepremierul sa nu mai detina functii de prim rang in ierarhia PSD.
"Principiul complet este ca de la nivel judetean, unde presedintele de consiliu judetean nu mai poate fi presedinte de partid, sa se mearga la nivel national: nici ministrii sa nu mai fie vicepresedinti la partid, nici vicepremierul sa nu mai fie presedinte executiv si nici premierul sa nu mai fie presedintele partidului. Daca vorbim de acest principiu pe echilibru nu putem vorbi doar de unii. Acest principiu trebuie sa functioneze de jos pana sus", a declarat Marian Oprisan.
Acesta sustine ca problemele de imagine ale PSD fata de chestiunea coruptiei nu au fost generate doar la nivelul judetelor. "Haideti sa consideram ca si Bucurestii fac parte din tara asta si sa nu transmitem mesaje precum ca batranii sunt problema PSD ca nu baronii sunt aia. Si ei raspund organelor abilitate pentru faptele lor asa cum trebuie sa raspunda fiecare cetatean", a argumentat Oprisan.
El a amintit ca partidul a mai functionat pe acest principiu pe vremea cand Oliviu Gherman era presedinte, Adrian Nastase, iar Nicolae Vacaroiu sef al Guvernului: "Eu nu am spus ca nu exista probleme. Exista perceptia de coruptie care trebuie rezolvata si toti oamenii cu condamnari definitive ale instantei nu mai au ce cauta in PSD. Problema perceptiei de partid comunist este una falsa, dar n-ai ce face. Totodeauna partidele de dreapta vor acuza partidele social-democrate de apartenenta la comunism. In ce priveste problema echilibrului de putere intre functiile administrative si functiile politice, daca aplici principii, atunci principiile trebuie sa mearga de jos pana sus", a mai spus presedintele CJ Vrancea.
Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, prezentase anterior, tot la Romania Tv, trei propuneri prin care sa fie limitate puterile celor care conduc judetele. Prima propunere a lui Dragnea a fost ca presedintele de Consiliu Judetean sa nu mai fie si liderul organizatiei judetene, cel putin in cazul PSD: "Una din propunerile mele va fi ca noi sa decidem ca functia politica sa se desprinda de cea administrativa, sa nu mai poata sa fie un presedinte de CJ si presedinte de organizatie."
A doua masura propusa de vicepremier se refera la calitatea sefului CJ de ordonator principal de credite. "De asemenea, ca si atributii ale presedintelui de CJ... Sunt acuzati ca au foarte multa putere si, atunci, sa stabilim prin lege, obligatia ca presedintele de CJ sa nu mai fie ordonator de credite, toate atributiile executive sa fie preluate de un administrator public. Impreuna cu consilierii judeteni hotarasc, delibereaza si decid politica de dezvoltare a judetului, dar de pus in practica, de semnat efectiv si de alocat bani o face administratorul public", a explicat Dragnea.
A treia masura propusa de Dragnea vizeaza limitarea numarului de mandate de primar la doua. "De asemenea, este un subiect care trebuie sa dezbatut putin: numarul de mandate la primari. Trebuie sa ne gandim cu totii. Daca din 2016 incepem sa gandim doua mandate maxim la primari, ar fi un lucru bun. Toata lumea e ingrozita, nimeni nu mai vrea sa semneze, ori nu putem sa stam asa. Exista posibilitatea ca in orasele, nu neaparat in cele mari, sa se faca tot felul de legaturi, care sunt periculoase. Nu stiu cum, dar viata ne arata ca asa se intampla."