În ce lume trăim? Există un site pe care oameni disperați își caută parteneri pentru sinucidere / Cum și-a luat viața o studentă româncă
Sute de oameni disperați își caută parteneri de sinucidere pe un site pro-suicid administrat de o femeie stabilită în vestul Angliei. De vulnerabilitatea acestor persoane profită diverși indivizi, care promit să le „ajute” să moară. Printre victime se numără și o româncă, studentă, scrie Adevărul .
Site-ul pro-suicid are o secțiune dedicată membrilor, un fel de forum, în care utilizatorii pot găsi un partener de sinucidere.
O investigație BBC arată că peste 700 de persoane din Marea Britanie au căutat pe acest site (al cărui nume nu a fost publicat pentru a nu da idei și altor potențiale victime) persoane alături de care să-și ia viața și a identificat mai multe duble sinucideri. În plus, a constatat că pagina este folosită și de prădători care vizează femei vulnerabile.
Sinucideri duble după apelarea la „firul partenerilor”
În decembrie 2019, Brett (28 de ani), fiul Angelei Stevens, a călătorit din Midlands, localitatea sa de domiciliu, în Scoția pentru a se întâlni cu o femeie cu care luase legătura pe „firul partenerilor”.
Cei doi au închiriat o cameră prin Airbnb și și-au luat viața împreună.
După sinuciderea fiului ei, femeia a petrecut ani de zile cercetând site-ul pro-suicid, pe care îl compară cu o versiune întunecată a unei aplicații de întâlniri.
„Este un loc foarte periculos. Unde altundeva te-ai duce pentru a găsi un partener cu care să-ți iei viața? Este absolut josnic”, spune Angela.
Utlizatorii sunt încurajați pe acest site să își pună capăt zilelor, primind chiar instrucțiuni despre cum să o facă.
Analiza BBC a identificat peste 5. 000 de postări pe acest subiect ale unor persoane din întreaga lume.
130 de britanici s-ar fi sinucis după ce au folosit o substanță chimică promovată de site, arată o investigație din martie a echipei BBC, care a creat un cont anonim și a analizat numărul și conținutul mesajelor.
Un forum care „profită de sufletele disperate”
În căutarea cuiva care să moară împreună cu ei, membrii își postează vârsta, sexul, dar și locul și metoda preferate pentru deces.
Este un forum care „profită de sufletele disperate”, spune Helen Helen Kite, a cărei soră, Linda, a dat, în 2023, un anunț pentru a găsi un partener de suicid.
„Am 54F [femeie], locuiesc lângă Londra. Pot călători și aș putea plăti un hotel, dacă ar fi potrivit. Evident, ar fi bine să discutăm mai întâi”, a scris Linda în anunț.
Prin intermediul forumului, ea a găsit un bărbat cu care a convenit să se întâlnească la un hotel din estul Londrei.
Au consumat o substanță chimică toxică și au murit împreună pe 1 iulie 2023.
Sora sa povestește că Linda a fost găsită „întinsă lângă cadavrul unui străin”.
„Secțiunea parteneri îi pune pe o cale inevitabilă către moarte”, spune Helen, care acuză autoritățile britanice de neimplicare în stoparea acestui fenomen, despre care afirmă că
provoacă „suferință și mizerie de nedescris pentru cei care rămân în urmă”.
În cazul său, trauma a fost și mai mare, pentru că, ulterior, o altă soră a sa, Sarah, devastată de pierderea Lindei, a intrat și ea pe forum, a ingerat aceeași substanță chimică toxică și a murit.
Prădători care profită de vulnerabilitate victimelor
Site-ul pare a fi o mină de aur pentru prădătorii care vizează persoanele vulnerabile și cu tendințe suicidare, în special femeile.
Craig McInally, în vârstă de 31 de ani, a ajuns, în 2022, în fața unui tribunal din Glasgow după ce a răspuns la o serie de mesaje postate pe forumul partenerilor de suicid de către femei tinere care căutau pe cineva cu care să moară.
El a convins-o pe una dintre acestea, o tânără vulnerabilă în vârstă de 25 de ani, să vină în apartamentul său și să „exerseze” sinuciderea.
Individul a sufocat-o în mod repetat până când aceasta și-a pierdut cunoștința.
„Sunt niște minți bolnave”, spune mama unei tinere românce care s-a sinucis
Anchetatorii au descoperit că McInally a oferit „sfaturi și asistență” similare și altor tinere cu tendințe suicidare pe care le cunoscuse pe firul partenerilor.
Printre ele se numără Roberta Barbos, o româncă în vârstă de 22 de ani, studentă.
BBC a consultat mesajele pe care McInally i le-a trimis Robertei.
Individul i-a spus studentei că are „o experiență al naibii de mare” și i-a promis că va fi alături de ea „până la capăt”.
Românca s-a întâlnit o singură dată cu McInally, apoi a refuzat să-l mai vadă, dar n-a renunțat la gândul de a se sinucide.
Tânăra și-a luat singură viața în februarie 2020.
„Este ca ceva dintr-un film de groază, din altă lume. Nu mi-a venit să cred că un astfel de site ar putea exista. Sunt niște minți bolnave”, a declarat mama Robertei, Maria Barbos.
McInally a fost condamnat la o pedeapsă minimă de doi ani și trei luni de închisoare și la supraveghere pentru tot restul vieții sale.
Potrivit investigației BBC, în ultimii doi ani, unii utilizatori ai forumului au călătorit chiar în străinătate pentru a-și întâlni partenerii de suicid.
Ce se poate face împotriva acestui site
Fostul guvern britanic conservator a introdus, anul trecut, Legea privind siguranța online, care ar permite autorității de reglementare, Ofcom, să acționeze împotriva site-ului (care are, printre principalii moderatori, o femeie stabilită în vestul Angliei).
Noua administrație laburistă afirmă că se angajează să respecte legea și că este „hotărâtă să ia măsuri pentru a opri acest rău online”.
Ofcom este încă în curs de consultare cu privire la cea mai bună modalitate de punere în aplicare a legii. Autoritatea de reglementare admite că, deoarece site-ul este mic și are sediul în SUA, va fi „destul de greu” să se ia măsuri legale împotriva acestuia.