În ce cantitate ne poate face rău apa băută. „Organismul poate gestiona fără probleme 5-6 litri”

În ce cantitate ne poate face rău apa băută. „Organismul poate gestiona fără probleme 5-6 litri”

Apa, lichidul care ne hidratează cel mai bine, ne poate face și rău atunci când o consumăm în cantități mult peste necesarul organismului. Se ajunge la hiposodie și în cazul consumului excesiv de apă, ca și în cel al deshidratării care survine expunerii la temperaturi înalte zile la rând, în condițiile în care pierderile de săruri și minerale nu se recuperează.

Ce ne salvează este sodiul pe care îl regăsim în foarte multe produse procesate FOTO Shutterstock

Ce ne salvează este sodiul pe care îl regăsim în foarte multe produse procesate FOTO Shutterstock

„Apa devine toxică de la 10 litri în sus”

Ca apa să devină toxică vorbim însă de consumul unei cantități de peste 10 litri de apă pe zi, spune medicul primar nefrolog Emilian Postelnicu.

„Apa este toxică de la 10 litri în sus pe zi, ca să poată avea un efect advers. Doza toxică a apei este în jur de 15 litri băuți în 24 de ore, când e mortală. Tot prin hiposodemie acționează, pentru că apare o diluție atât de mare a sodiului din sânge, intravascular, încât se extravazează în țesuturile interstițiale, iese în afara vaselor de sânge și apare un edem generalizat”, a explicat medicul.

Are importanță, pe de o parte, câtă apă bem, iar pe de alta, și ce fel de apă bem în zilele caniculare în care odată cu transpirația pierdem apă, dar pierdem și săruri și minerale pe care trebuie să le recuperăm.

Apa plată, cel mai probabil, nu va fi suficientă, de aceea se recomandă apa minerală sau mineralizată, săruri de rehidratare dacă deja avem simptome de deshidratare sau pur și simplu putem adăuga cinci grame de sare în doi litri de apă și să bem apa ca atare. Câtă apă să bem în zilele caniculare, evident că răspunsul va fi diferit în funcție de organism, în funcție de mediul în care ne expunem, de activitate etc. Un consum mediu optim în zilele caniculare este cel de aproximativ 2,5-3 litri de apă, spune medicul.

Sodiul care ne salvează

„Organismul 5-6 litri îi poate gestiona fără probleme. Gândiți-vă că sunt oameni care stau la terasă și beau câte 10-15 halbe de bere pe zi și elimină fără probleme, nu li se întâmplă nimic. Organismul poate să gestioneze câțiva litri, trei, patru, cinci, șase litri, fără niciun efect secundar în afară de drumurile dese făcute la toaletă. Rinichiul poate să facă față. Ideea este că dacă nu înlocuim cu ce trebuie, cu oligoelemente, și se bea mult timp, odată cu volumele acestea mari de lichid care se elimină se poate să plece și oligoelementele, la un moment dat”, a precizat medicul.

Ce ne salvează, în schimb, este sodiul pe care îl regăsim în foarte multe produse procesate, de la mezeluri până la pâine.

Putem ști că ne confruntăm cu deshidratarea sau cu un rău termic dacă: apar crampele musculare, avem amețeli, uneori stări de vomă, nu mai reacționăm bine la stimuli, resimțim amorțeli în extremități, nu ne simțim bine, simțim nevoia să ne așezăm. Tot deshidratarea poate da migrene, mai spune medicul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet